Home > Kortrijkse tafeltennisclub Atanis viert op 11 mei haar 50-jarig bestaan

Kortrijkse tafeltennisclub Atanis viert op 11 mei haar 50-jarig bestaan

Geschreven op 15 april 2024 om 08:13 door Mario De Wilde

Dit jaar viert de Kortrijkse tafeltennisclub zijn 50-jarig bestaan en dat laten ze daar niet onopgemerkt voorbijgaan! Op zaterdag 11 mei wordt in Aalbeke, het dorp waar alles gestart is, een receptie georganiseerd met BBQ & heuse 70’s party voor alle leden, oud-leden en familie.
Op dit feest zet het bestuur ook de personen die onze club een warm hart toedragen in de bloemetjes en halen ze leuke herinneringen, successen en foto’s boven.

Atanis 50 jaar jong
De Aalbeekse tafeltennisclub blijft, niettegenstaande zopas het 15-jarig bestaan feestvol in de verf werd gezet, een vrij jonge beweging. Beweging inderdaad wanneer men de dynamische evolutie maar heel even bekijkt. Wie zegde ook weer dat het een louter strovuurtje zou zijn, na enige tijd uitgeblust. Niets was minder waar. Een beweging waar veel beweging instak: in het begin althans niet louter recreatief tafeltennis waar menig lid zijn eerste stappen zette. Geleidelijk werd kennis gemaakt met het competitietafeltennis Na ups en downs staat Atanis nu stevig op z’n poten en telt het liefst 4 ploegen in het provinciale competitiegebeuren.

HISTORIEK

We schreven zowat september 74 toen Atanis boven de doopvont werd gehouden. Meer dan 100 ingeschreven leden in 75, waartegen de infrastructuur in Edelweiss niet opgewassen bleek. Een wekker kondigde begin en einde van elke speelbeurt aan. Wat leek dat allemaal kort. In oktober 75 maakten twee ploegen voor het eerst kennis met de provinciale competitie, niveau 4e provinciale met een 4e en 5e plaats als eindresultaat. Ondertussen werd er heel wat gespeeld in onderlinge competitie. Ging het ledenaantal stilaan naar omlaag, dan groeide de belangstelling voor de provinciale competitie. Reeds in 76 werden 3 ploegen aangesloten, in 78 waren dat er 5. Ondertussen werd promotie gemaakt in zover dat in amper 5 jaar tijd de eerste ploeg in 1e provinciale aantrad. Momenteel wordt er gespeeld met 2 ploegen in 2e provinciale, één in 3e en één in 4e provinciale.

In september 79 startte men met het tornooi van Kortrijk. Het kleine Atanis liet zich duchtig gelden want naast meerder ereplaatsen hoorde de overwinning ervan tot de Aalbeekse rangen en dat liefst 4 maal na een.

HOOGTEPUNTEN

In het speeljaar 77-78 brachten de miniemen het tot kampioen van België. In 88 telden we een vice-kampioen van België in reeks D dubbel. Achtmaal werd het kampioenschap van West-Vlaanderen binnengehaald en dat door miniemen (3), kadetten (3) en junioren (2). In 88 werd Atanis algemeen West-Vlaams kampioen in 3e provinciale.

EVOLUTIE

De historiek toonde reeds aan dat het louter recreatieve tafeltennis geleidelijk de plaats heeft moeten ruime, voor het meer competitieve gebeuren. Blijft het eerste vanzelfsprekend bestaan, dan is het vooral het competitiespel die de kwaliteit van de spelers moet opvoeren. Er mag zelfs vooropgesteld dat het precies de provinciale competitie is die de vereniging overeind houdt.

Allereerst was er de onderlinge competitie die het eerste vuur wist op te vangen van een spelersgroep die én te talrijk én te heterogeen was. De provinciale competitie bracht een zekere nivellering naar boven toe. Heel wat spelers zijn werkelijk mekaar waard, alhoewel er altijd verschillen blijven bestaan, zowel op gebied van techniek, doorzicht concentratie en kampgeest.

PINGPONG, EEN SPORT?

Vaak wordt gezegd “zo’n vederlicht balletje heen en weerslaan, dat stelt toch op sportief vlak weinig voor”. Wellicht wordt die uitspraak in de mond gelegd van mensen die het nog nooit serieus geprobeerd hebben. Brute macht komt hier zeker niet kijken, veeleer haalt de techniek en de vaardigheid hier de bovenhand. Zonder behendigheid, reactiesnelheid, concentratie en doorzettingsvermogen haalt men het niet. Hersenen komen er ook bij te pas, een beoordelingsvermogen over het spel van de tegenstander. Hoe kan ik zijn minder goede kant uitbaten om hem in de fout te trekken. Tenslotte is het ook fysiek niet te onderschatten. Wie een halfuurtje serieus de bat controleert, staat behoorlijk in ’t zweet.

TOEKOMST

We hielden een terugblik op wat Atanis in het verleden presteerde en dat mag tijdens een feestgebeuren. Aan de toekomst dient door bestuur en spelers verder gewerkt. Financieel blijft het een zware dobber. Naast subsidie moet de kas aangevuld worden via extrasportieve activiteiten zoals een mosselsouper, een kaarting, een tombola, of een sponsor die het eventueel mogelijk maakt dat de ploegen uniform naar voor komen tijdens de competitie.

Op sportief vlak werd dit jaar gestart met een ploeg jonge spelers die niet de competitie kunne maken in 4e provinciale. Trainingen hebben plaats elke woensdag en vrijdag vanaf 17h in de benedenzaal van het ontmoetingscentrum. De zaterdag heeft de competitie plaats, een eerst match om 15u, een tweede om 19u. Aan de toekomst wordt gewerkt en die ziet er goed uit. De sfeer tijdens de training is prima, werkelijk een groep vrienden die met elkaar opschieten, of laten we het kort Atanisfamilie noemen. Wie daar ook wil bij zijn, neemt vrijblijvend contract tijdens de trainingen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.