Home > Kortrijkse museumcollectiestukken reizen deze zomer naar Genk

Kortrijkse museumcollectiestukken reizen deze zomer naar Genk

Geschreven op 14 juli 2021 om 08:48 door Mario De Wilde

De collectie van de Kortrijkse musea telt vijf werken van kunstschilder Evariste Carpentier. Twee daarvan zijn geselecteerd voor de tentoonstelling ZOMERTIJD in het Emile Van Dorenmuseum in Genk. Het zijn dan ook twee heerlijke zomerse tafereeltjes. Kortrijk juicht de bruiklenen aan collega-musea toe. En zo gaan collectiestukken die zorgvuldig bewaard worden in het regionaal erfgoeddepot Trezoor ook wel eens op reis Op het eerste werk zien we een jonge man die languit ligt te vissen langs de waterkant. Het Emile Van Dorenmuseum koos dit schilderij uit de Kortrijkse collectie als campagnebeeld voor hun tijdelijke expo ZOMERTIJD. Het andere werk, getiteld Modderpoel in de Kempen, stelt een ganzenhoedster voor langs een vijver. Beide schilderijen baden in een sfeer van zon, landelijke rust en natuur, een warmte die de menselijke figuur omhult en tot rust brengt. De kunstenaar speelt met het zonlicht op het water en de planten. Carpentier manifesteert zich als een adept van impressionisme en luminisme.

“Het is altijd een verrijking om werken uit te wisselen met andere musea. Kijk maar naar onze triënnale Paradise Kortrijk 2021, waar we ook enkele werken in bruikleen kregen, die meer dan een toegevoegde waarde zijn! In ons erfgoeddepot hebben we ook heel wat parels, zoals deze werken van Evariste Carpentier die nu naar Genk reizen”, aldus Axel Ronse, schepen van cultuur
“We tonen een selectie van nooit eerder getoonde landschapsschilderijen uit het 19e-eeuwse station d’artistes Genck. En er zitten echte pareltjes tussen, zoals enkele Genkse zomerzichten van Evariste Carpentier, die we in bruikleen kregen van de Stedelijke Musea van Kortrijk. Ze gaan in dialoog met zomers werk van hedendaagse kunstenaars, binnen én buiten de museummuren”, voegt Anniek Nagels, schepen van cultuur Genk, daar aan toe.

Modderpoel in de Kempen van kunstschilder Evariste Carpentier
Evariste Carpentier (Kuurne 1845 – Luik 1922) begon zijn carrière met eerder donkere genre- en historische taferelen, maar na zijn huwelijk en verhuis naar Ter Hulpen kiest hij voor kleurrijke landschappen in open lucht. De Kempen – tot het einde van de 19de eeuw een arme en dunbevolkte regio – trekken hem aan. Carpentier schilderde hier en plein air de ongerepte natuur en het alledaagse plattelandsleven. Net zoals Emile Claus vertegenwoordigde hij het luminisme in België.

ZOMERTIJD loopt van 24 juni tot en met 3 oktober 2021 in het Emile Van Dorenmuseum in Genk. Reis jij deze zomer onze collectie achterna? In de expo ZOMERTIJD staan de zomerse warmte en kleuren centraal. Ze toont een selectie van nooit eerder getoonde landschapsschilderijen uit het 19e-eeuwse station d’artistes Genck in dialoog met zomers werk van hedendaagse kunstenaars, binnen én buiten de museummuren. Meer info op emilevandorenmuseum.be/zomertijd

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.