Home > Kortrijkse cultuurorganisaties werken origineel samen met zorgsector, bedrijfswereld en onderwijs

Kortrijkse cultuurorganisaties werken origineel samen met zorgsector, bedrijfswereld en onderwijs

Geschreven op 15 januari 2019 om 23:44 door Mario De Wilde

De Kortrijkse cultuurorganisaties bewijzen opnieuw hun sterkte als vernieuwende sector. Bij de subsidieronde voor innovatieve partnerprojecten kregen maar liefst vijf projecten van Kortrijkse organisaties goedkeuring van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. Het gaat over projecten van Cultuurcentrum Kortrijk, Kunstencentrum BUDA, Bolwerk, Wilde Westen en Hangar K.
•‘Who Cares’ verhoogt het empathisch vermogen bij zorgverleners
•‘Learning together’ haalt onderwijs in de podiumkunsten binnen en vice versa
•Muziek en sound-design in dialoog met virtual reality en games
•‘Gluren bij de Buren’ ontrafelt en versterkt co-eigenaarschapd
•SUMIT4AC ontwikkelt methodiek die kunstenaars en bedrijven verbindt

Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, keurde eind december 25 innovatieve partnerprojecten goed voor een totaalbedrag van €404.862,50. Dat zijn samenwerkingen tussen minimaal één culturele en één niet-culturele partner uit uiteenlopende sectoren als onderwijs, wetenschap, sport of technologie. Maar liefst 5 projecten zijn Kortrijks. Elk project krijgt een subsidie van maximaal 20.000 euro. Axel Ronse, schepen van Cultuur: “Kortrijk groeit uit tot een toonbeeld van vernieuwende samenwerkingen tussen cultuur, zorg, onderwijs en economie. Dat wordt ook Vlaams erkend. Onderwijsinstellingen, de bedrijfswereld en de zorgsector springen maar al te graag op de kar en terecht. De culturele sector is dan ook de uitdagende factor die ervoor zorgt dat mensen zich blijven ontwikkelen, levenslang. Daarom blijven we inzetten op sectoroverschrijdende samenwerkingen binnen en buiten Kortrijk.”

Overzicht projecten
•Cultuurcentrum Kortrijk zet een samenwerking op tussen cultuur, onderwijs en zorg. Onder de naam ‘Who Cares?’ zetten ze in op het verhogen van het empathisch vermogen bij zorgverleners en het ontwikkelen van nieuwe methodieken voor de culturele sector. Partners zijn de stedelijke musea, OKAN Athena Drie Hofsteden en VTI Kortrijk, Rhizo 4 en Woonzorgcentra De Weister en Lichtendal.

•Kunstencentrum BUDA zoekt samen met KASK en UGent naar kruisbestuivingen tussen onderwijs en hedendaagse podiumkunsten via een experimenteel leerplatform ‘Learning Together’.

•Wilde Westen en HOWEST slaan de handen in elkaar voor een project rond muziek en sounddesign voor games en Virtual Reality. Het traject brengt studenten, docenten, musici en professionals uit de game industry samen.

•Bolwerk bouwt met het project ‘Gluren bij de buren’ aan een lerend netwerk met de focus op co-eigenaarschap. Hoe kan een superdiverse gemeenschap zich engageren bij een co-eigenaarschap van de werking? De drie partners brengen dit eigenaarschap in de praktijk en leren van elkaar.

•Hangar K wil met het SUMIT4AC een nieuwe methode ontwikkelen die samenwerking tussen kunstenaars en bedrijven strategisch implementeert. Hangar K lanceerde deze week hun zoektocht naar kunstenaars.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.