Home > Kortrijkse burgemeester neemt honden niet in beslag na maatregelen door eigenaars en inspectie door politie

Kortrijkse burgemeester neemt honden niet in beslag na maatregelen door eigenaars en inspectie door politie

Geschreven op 17 januari 2023 om 07:21 door Mario De Wilde

De honden die de woonwijk Pius X in Kortrijk terroriseren, worden niet in beslag genomen. Dat heeft burgemeester Ruth Vandenberghe maandag beslist. De politiezone Vlas voerde een controle uit en stelde vast dat de eigenaars vijf maatregelen troffen waardoor de honden niet meer kunnen ontsnappen. De burgemeester vraagt dat de eigenaars zich verontschuldigen bij de slachtoffers en alle schade vergoeden. De voorbije maanden ontsnapten de twee jachthonden geregeld en beten ze kippen en cavia’s van meerdere buren dood. Omdat er geen oplossing kwam, stuurde burgemeester Ruth Vandenberghe een waarschuwing naar de eigenaars van de honden. De honden zouden bestuurlijk in beslag worden genomen als de eigenaars geen maatregelen troffen.

Maandag 12 januari voerde de politiezone Vlas een inspectie uit. De politie stelde vast dat de eigenaars vijf maatregelen hadden getroffen:

-De klinken van de deuren die naar buiten leiden, werden vervangen door ronde exemplaren die niet langer door hondenpoten kunnen worden geopend.
-De afsluiting rond de tuin werd solide afgedicht.
-Bij de grote garagepoort en een kleiner tuinpoortje is schrikdraad ingeplant die een signaal geeft aan een toestel dat aan de halsband van de honden hangt. Dat toestel reageert zodra de honden over de draad lopen. Ze krijgen eerst een geluidssignaal te horen en daarna krijgen ze een stroomstoot. De politie stelde vast dat de honden het systeem al begrijpen en dat ze, ook bij een geopende garagepoort, geen aanstalten meer maken om te ontsnappen.
-Om te voorkomen dat de honden ontsnappen tijdens elektriciteitspannes werd een noodbatterij aangesloten die tot 5 dagen en nachten blijft werken. Zo blijft de schrikdraad actief.
-De honden kregen aan hun halsband een trackingsysteem zodat de eigenaars de honden snel vinden.
“Op basis van de getroffen maatregelen en de politie-inspectie lijkt een inbeslagname van de honden niet nodig. Ik sta er wel op dat de eigenaars zich verontschuldigen en alle schade volledig betalen. Ik hoop dat de rust in de wijk nu terugkeert”, aldus Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.