Home > Kortrijkse Boerderijstraat krijgt terug bomen zoals vroeger

Kortrijkse Boerderijstraat krijgt terug bomen zoals vroeger

Geschreven op 15 januari 2019 om 19:04 door Mario De Wilde

De bewoners van de Boerderijstraat krijgen binnenkort een vernieuwde straat. Dat is nodig want de rijweg is er slecht aan toe en ook de trottoirs zijn niet meer comfortabel. De straat zal smaller ogen door de aanleg van parkeerstroken met bomen. Dat zorgt voor een snelheidsremmend effect. Fietsers krijgen dan weer meer ruimte om het kruispunt Boerderijstraat/Doorniksewijk op te rijden. De stad en nutsmaatschappijen maken van de gelegenheid gebruik om de nutsleidingen te vernieuwen en energiezuinige LED verlichting te plaatsen. De nutsmaatschappijen starten op 11 februari. De aannemer van de stad start aansluitend om de werken af te ronden tegen het zomerverlof van 2019.

Parkeerstrook in kasseien met bomen

Tot 1964 was de Boerderijstraat een kasseiweg met veel grote bomen. Bij de heraanleg in 1965 werden alle bomen gerooid en de straat in asfalt aangelegd. Het nieuwe ontwerp gaat een beetje terug in de tijd door de parkeerstroken in kasseien te voorzien met daartussen 9 bomen. Voor de onderbeplanting kiezen we bewust voor een bijenvriendelijke en kleurrijke soort. De stad zal ook actief de bewoners aansporen om zelf zoveel als mogelijk geveltuintjes aan te leggen. Dat zal de stad vanaf nu trouwens bij elke heraanleg van een straat doen. Een goed uitgegroeide gevelstruik is, net zoals een boom in de straat, ook effectief op vlak van luchtzuivering.

Plaats voor 42 fietsen

Het aantal parkeerplaatsen voor wagens blijft quasi gelijk (van de huidige 49 behouden we er 47). Maar het aantal parkeerplaatsen voor fietsen in deze woonstraat wordt gevoelig opgedreven. In de parkeerstrook komen immers 21 fietsbeugels, goed om 42 fietsen te stallen. Tenslotte komt er in de Boerderijstraat ook een langere aanloopstrook onder de vorm van een fietspad naar de opstelstrook voor fietsers aan de lichten ter hoogte van de Doorniksewijk. Zo worden fietsers niet meer opgehouden door wagens die in de file staan. Axel Weydts, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken: “Het openbaar domein zal niet alleen terug in goede staat zijn. Door de combinatie met de parkeerstroken in kasseien, de aanplanting van bomen en de maatregelen voor de fietsers krijgt de Boerderijstraat de uitstraling van een echte woonstraat in het stadscentrum.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.