Home > Kortrijks Vocaal & Instrumentaal Ensemble speelt volgende maand in Lissewege en Kortrijk

Kortrijks Vocaal & Instrumentaal Ensemble speelt volgende maand in Lissewege en Kortrijk

Geschreven op 21 februari 2024 om 07:48 door Mario De Wilde

Op zondag 17 maart om 11.00u in de O.L.V.-Bezoekingskerk van Lissewege en op vrijdag 22 maart om 20.30u – O.L.V.-kerk van Kortrijk speelt het Kortrijks Vocaal Ensemble & Instrumentaal Ensemble o.l.v. Wim Verdonck, Mieke Dhondt & Robin De Jaeger, solisten. Kinderkoor De Arnootjes en Wim Verdonck, artistiek leider een concert.

Het Requiem van Wim Henderickx (*17/03/1962 – †18/12/2022) is gebaseerd op het gelijknamige werk van Gabriel Fauré (*1845 – †1924). Het grandioze en doorvoelde Requiem van Fauré wordt vaak een wiegelied van de dood genoemd. Wim Henderickx bewerkte deze troostende dodenmis voor koor en ensemble en verrijkte het met eigen oriëntaals geïnspireerde composities. Een sopraan en bas-bariton, 9 instrumentalisten, kinderkoor en gemengd koor brengen dit serene werk op zondag 17 maart om 11.00u te Lissewege en vrijdag 22 maart om 20.30u te Kortrijk.

Aan de koorpartituur werd niets gewijzigd: Wim Henderickx voegde er een openingsdeel, middendeel en slotdeel aan toe. Het werk staat volledig in het teken van versmelting, met groot respect voor de respectievelijke tradities. Het Requiem als een ingetogen en contemplatieve smeekbede voor de bevrijding van de mens van welke etniciteit dan ook. Lees meer over het werk op onze website: https://www.kortrijksvocaalensemble.be/requiem-faure-henderickx/
Naast het Requiem hoort u ook nog het wondermooie Song for Athene van John Tavener en They are at rest van Edward Elgar.

De locatie in Kortrijk is niet toevallig. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk vond in maart 2020 de première van Wim Henderickx’ nieuwe werk Colors voor vrouwenkoor plaats, waar ook enkele dames van KVE aan meewerkten. Bovendien werd deze kerk eerder al gekozen als concertlocatie voor zijn werk. Beide kerken hebben de juiste akoestiek en decor voor dit soort concerten.

Dit concert kadert in de grote herdenkingsconcerten rond de betreurde Wim Henderickx die her en der in Vlaanderen worden georganiseerd.
Invalshoeken:
• Herdenking Fauré 100 jaar
• Herdenking Vlaams componist Wim Henderickx, eind 2022 overleden (17 maart: geboortedag)
• Connectie tussen KVE en Wim Henderickx: net voor lockdown meegewerkt aan nieuw werk voor dameskoor, in dezelfde kerk
• Hedendaagse bewerking van het honderd jaar oude meesterwerk van Fauré door toevoeging van Oosterse accenten en nieuwe delen. Heel herkenbaar, maar ook vernieuwend.
• Zelden uitgevoerd met kinderkoor: klinkt nog hemelser door de engelenstemmen
• De mooiste ‘begrafenismuziek’: Requiem (dodenmis), maar ook Song for Athene (begrafenis Lady Diana) en They are at rest (herdenkingsmis Queen Victoria)
• Samenwerking met jonge solisten, opkomende talenten

Kortrijks Vocaal Ensemble
Het Kortrijks Vocaal Ensemble is een concertkoor onder leiding van professioneel koordirigent Wim Verdonck. Het is hun missie om kwaliteitsvolle concerten te brengen en daarbij ook jonge, beloftevolle professionele muzikanten kansen te bieden als solist of als lid van het orkest. Zo kunnen zij met gevestigde waarden naast zich ervaring en repertoirekennis opdoen. In 2023 vierde KVE haar 25-jarig bestaan.

2 reacties

Philippina Vandenweghe
Geschreven op 2024-02-21 15:48:25
Interessant en vlot leesbaar artikel, waarvoor dank!
Lieve Wannyn
Geschreven op 2024-02-21 08:29:04
Van harte bedankt voor dit mooi artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.