Home > Kortrijks muziekicoon Jacques Merlevede (71) gisteren op zijn verjaardag overleden na lange ziekte

Kortrijks muziekicoon Jacques Merlevede (71) gisteren op zijn verjaardag overleden na lange ziekte

Geschreven op 12 januari 2024 om 07:08 door Mario De Wilde

Uitgerekend op zijn 71ste verjaardag en precies vijf jaar nadat zijn legendarische muziekwinkel Popcenter moest sluiten is Jacques Merlevede (71) gisteren na een slepende ziekte overleden. Muziekminnend Kortrijk is er even stil van want de man haalde grote internationale namen zoals Roxy Music, Kiss, de Sex Pistols en Iron Maiden naar Kortrijk. Die affiches zijn nu goud waard. Een paar jaar geleden was er sprake om van Merlevede, Dette en Popcenter een documentaire te maken. Het was Dette Beernaert, de echtgenote van Jacques Merlevede, die het overlijden gisteren zelf bekendmaakte. “Vandaag afscheid genomen van mijn fantastische man’’, vertelde ze. Met Jacques Merlevede verliest Kortrijk niet alleen een graag geziene burger, ondernemer maar ook en vooral een mens met het hart op de juiste plaats.

 

 

 

 

2 reacties

Frederik Blieck
Geschreven op 2024-01-16 21:55:09
Jacques was al en legende bij leven. Iedere muziekliefhebber uit West-Vlaanderen en zelfs ver erbuiten kende Jacques en Dette. Popcenter was een begrip voor ieder zichzelf respecterend verzamelaar van moderne muziek. Het aanbod van Popcenter was enorm en bovendien werd de klant geleid door Jacques in zijn zoektocht naar de beste muziek. Jacques had de ongelooflijke gave de smaak van iedere klant grondig te kennen en deze ook te sturen naar ongekende oorden. De uitspraak 'ik heb iets voor je" klinkt iedere Popcenter-bezoeker als muziek in de oren. Meestal zat Jacques er ook knal op. Gesteund door Dette die iedere CD of plaat perfect wist liggen in de winkel, werd je als klant gepamperd dat het geen naam had. Popcenter was meer dan en platenwinkel; het was de ontmoetingsplaats voor velen die een bezoek aan Kortrijk onlosmakelijk verbonden met een passage bij Popcenter. Popcenter was gewoon wellness voor de muziekfreak. De sluiting van Popcenter liet velen verweesd achter. Er kwam niets in de plaats. En pas na de sluiting drong het bij velen door hoezeer ze al die 46 jaar of minder ze verwend geweest waren. Jacques was eveneens in de beginjaren van Popcenter de man achter veel memorabele concerten. De lijst is eindeloos en bijna was het hem zelfs gelukt The Sex Pistols naar België te krijgen, ware het niet dat ze vroegtijdig er de brui aan gaven. De posters die dit concert aankondigden zijn nu ware collector's items. Jacques was dan ook apetrots dat Alcatraz het werk dat hij begonnen was, namelijk hard rock en metal een vaste stek geven in Kortrijk, een extra boost gaf. Hopelijk zijn onze politici mensen van hun woord en gaan ze tijdens de volgende editie van Alcatraz Jacques' leven vieren mits een passende hommage. Jacques verdient eigenlijk zelfs een standbeeld, want hij heeft enorm veel mensen geïnspireerd en vooral verblijd. Rust in vrede, held.
Jan Van Coillie
Geschreven op 2024-01-12 16:17:36
mijn muziek is gothic en new wave , ik heb een "relatief" grote collectie platen en cd's en eind jaren 80 , begin jaren 90 vond ik alles wat mijn hartje lustte in de Music Mania in kortrijk. Ik schat dat 90 % van mijn Christian Death collectie bvb. vandaar komt. Je vond daar echt de meest obscure dingen. Ik ben echt geschrokken toen ik het triestig nieuws las in de krant. Het ga je goed, Jacques. Jan Van Coillie.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.