Home > Kortrijk wil huwen tussen april en september mogelijk maken op de verlaagde Leieboorden

Kortrijk wil huwen tussen april en september mogelijk maken op de verlaagde Leieboorden

Geschreven op 3 februari 2022 om 16:35 door Mario De Wilde

Kunnen huwelijken binnenkort voltrokken worden in open lucht op de verlaagde Leieboorden aan de iconische Broeltorens? Het stadsbestuur bereikte op het schepencollege van 31 januari een akkoord om dat mogelijk te maken op de laatste vrijdagen van april t.e.m. september. De gemeenteraad moet het ultieme ‘ja-woord’ geven tijdens de zitting van 14 februari op Valentijnsdag. De verlaagde Leieboorden aan de Broeltorens is een van de mooiste plekken van Kortrijk, misschien wel hét visitekaartje van de stad. De heraanleg van de Broelkaai en de Verzetskaai werd afgerond in 2018 en leverde de stad Kortrijk o.a. al de Prijs Publieke Ruimte op voor beste openbare ruimte van Vlaanderen en Brussel. Het is een geliefde ontmoetingsplaats voor Kortrijkzanen en bezoekers. De stad wil nu mogelijk maken dat de Kortrijkzanen ‘ja’ kunnen zeggen tegen elkaar op die unieke locatie.

Laatste vrijdag van april t.e.m. september
De huwelijken zouden plaatsvinden aan de kant van de Broelkaai en op vastgelegde momenten, nl. de laatste vrijdagnamiddag van de zonnige maanden april t.e.m september. Voor dit jaar is er wel een uitzondering voor juni: dan zijn de Leieboorden het laatste weekend het toneel voor de musical ‘1302, de Slag der Gulden Sporen’ en zullen buitenhuwelijken de voorlaatste vrijdag plaatsvinden. Voor 2022 zijn dat dus 29/04, 27/05, 17/06, 29/07, 26/08 en 30/09. Buiten deze vastgelegde vrijdagnamiddagen zal het niet mogelijk zijn om te trouwen op de verlaagde Leieboorden.

Een huwelijk op de Verlaagde Leieboorden zal 130 euro kosten. Voor een huwelijk in de trouwzaal van het historisch stadhuis betaal je 30 euro. Daarin zitten de administratieve kosten en het trouwboekje vervat. Dezelfde toeslag van 100 euro wordt op vandaag al gevraagd voor koppels die willen trouwen buiten de reguliere uren (woensdagvoormiddag, vrijdagnamiddag en zaterdagvoormiddag). Er is telkens tijd voor 10 koppels om te huwen. De Broelkaai ligt centraal in de stad, is vlot bereikbaar en er is vlakbij parkeermogelijkheid op de Parking Broel.

“We hebben een prachtige historische trouwzaal, een van de mooiste van het land. We wilden dus ook een buitenlocatie die echt tot de verbeelding spreekt. De setting van de verlaagde Leieboorden en de Broeltorens zal gegarandeerd voor een unieke beleving zorgen én zal prachtige trouwfoto’s opleveren. Er zijn nog mooie plekken in onze stad waar een huwelijk in open lucht kan. We gaan alles evalueren en als het goed zit, kunnen er de komende jaren nog locaties bijkomen, dat kan ook in de deelgemeenten”, zegt Stephanie Demeyer, schepen van burgerzaken
Regen
Wat als trouwen aan het water in het water valt? Wanneer slecht weer voorspeld wordt, zullen de huwelijken toch voltrokken worden in de trouwzaal in het historisch stadhuis. De bruidsparen zullen daarvan 24 uur op voorhand ingelicht worden. Zij krijgen dan de betaalde toeslag van 100 euro terug. Om huwelijken op de verlaagde Leieboorden mogelijk te maken, moet de gemeenteraad de nieuwe trouwlocatie goedkeuren op de zitting van maandag 14 februari tijdens de dag van de liefde Valentijn. Het idee van huwelijken op een buitenlocatie werd al enkele keren aangebracht op de gemeenteraad. Vorig jaar lanceerde gemeenteraadslid Liesbet Maddens het voorstel nog eens.

“Ik ben blij dat schepen Stephanie Demeyer dit heeft mogelijk gemaakt. De keuze voor de verlaagde Leieboorden lijkt me perfect. Onze Broeltorens zijn het grootste kenmerk van Kortrijk. Ze zijn 700 jaar oud en even historisch als het stadhuis. Het is de uitgelezen plek om unieke foto’s te maken. En trouwen vlak bij een versterkingstoren kan misschien versterking in het huwelijk garanderen! Veel succes alleszins aan geliefden die daar hun ja-woord zullen geven”, aldus Liesbet Maddens, gemeenteraadslid
Meer huwelijken in 2021
Nadat in 2020 door de coronacrisis amper 191 huwelijken werden voltrokken in het stadhuis, zagen we hier vorig jaar opnieuw normalere cijfers. In 2021 stapten 282 koppels in het huwelijksbootje. Ter vergelijking: in 2019 waren er 296 huwelijken, in 2018 318 en in 2017 258. Er werden het afgelopen jaar ook meer huwelijken voltrokken dan dat er Kortrijkzanen wettelijk gingen samenwonen (267).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.