Home > Kortrijk verwelkomt steeds meer citytrippers: kwart meer overnachtingen in vijf jaar tijd

Kortrijk verwelkomt steeds meer citytrippers: kwart meer overnachtingen in vijf jaar tijd

Geschreven op 16 september 2019 om 17:15 door Mario De Wilde

Een citytrip naar Kortrijk wordt steeds populairder. Vorig jaar overnachtten 129.251 mensen in één van de Kortrijkse logies, goed voor 245.041 overnachtingen. Dat zijn er bijna 8.000 meer dan in 2017, een stijging van 7%. Op vijf jaar tijd zijn de overnachtingen in Kortrijk met 25% gestegen.

Vooral populair bij Belgen en Nederlanders

De afgelopen jaren investeerde de stad fors om Kortrijk als een hippe citytrip in de markt te zetten. Naast de vele stadsvernieuwingen zoals de verlaagde Leieboorden of het nieuwe stadsdeel Kortrijk Weide doen we gerichte marketingacties. De stijging is het sterkst bij Belgen (17%) en Nederlanders (8%), niet toevallig twee doelgroepen waar de stad het voorbije jaar heeft op ingezet. Om meer Belgische bezoekers te lokken maakte de stad verschillende magazines (bv DeMorgen, DeStandaard, La Libre,…) om Kortrijk te profileren als creatieve parel aan de Leie. Er kwam een ook een Kortrijkse variant van de bekende Nederlandse pocketreisgids Time to Momo. Daarnaast kwamen we reeds aan bod in enkele Franse tv-programma’s. Arne Vandendriessche, schepen van Economie en Toerisme: “Meten is weten. We meten GSM signalen en combineren die met andere cijfers (bv van Westtoer en logiesector). Nu we weten dat die publicaties hun vruchten afwerpen, willen we daar de komende jaren nog verder op inzetten, ook in andere landen. We contracteren vanaf december ook enkele bekende influencers zodat ze hun volgers warm kunnen maken voor onze mooie, hippe stad.”

Zakentoerisme vs. vrijetijdstoerisme

Vroeger moest Kortrijk vooral teren op zakentoerisme maar sinds enkele jaren is dat veranderd. Ongeveer 60% van alle bezoekers komt in hun vrije tijd naar de stad en 40% voor hun job. Vroeger was die verhouding omgekeerd. In 2018 kwamen 129.251 mensen aan in één van de Kortrijkse logies, goed voor 245.041 overnachtingen. Mensen blijven gemiddeld 2 nachten slapen. In vijf jaar tijd kan de stad een opmerkelijke stijging voorleggen van bijna 25%, goed voor 47.644 extra overnachtingen. Waar de stad in 2013 op 197.397 overnachtingen kon rekenen waren dat er vorig jaar 245.041. Arne Vandendriessche, schepen van Economie en Toerisme: “We hebben de ambitie om het aantal overnachtingen in onze stad op tien jaar tijd te verdubbelen naar 500.000. De stijging toont dat we op de goede weg zijn maar we kunnen nog stukken beter. Zo zien we een daling van het aantal Duitse toeristen, iets waar we doelgerichter zullen op inzetten. In 2019 verwachten we een grote stijging Fransen. Maar we blijven meten omdat we enkel centen willen uitgeven aan zaken die werken.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.