Home > Kortrijk sluit vier horecazaken tijdelijk na derde corona-inbreuk

Kortrijk sluit vier horecazaken tijdelijk na derde corona-inbreuk

Geschreven op 14 september 2020 om 08:11 door Mario De Wilde

Afgelopen donderdagnacht en vrijdagnacht werd door de politie in vier horecazaken voor de derde maal een inbreuk vastgesteld op de coronamaatregelen van toepassing op de horeca. Daarop kregen de handelzaken een rode kaart, moesten ze onmiddellijk sluiten en volgt er een tijdelijke sluiting van één week.

Kaartensysteem voor horeca

Naar aanleiding van de heropstart van de horeca (sinds 8 juni) werd tussen Stad Kortrijk en de politiezone Vlas een kaartensysteem afgesproken dat de horeca-uitbaters moet waarschuwen en sensibiliseren om zich aan de regels van het Ministerieel Besluit te houden.

Het kaartensysteem omvat – zoals in het voetbal – het uitreiken van een gele kaart bij de vaststelling van een eerste inbreuk, een tweede gele kaart bij de vaststelling van een tweede inbreuk en finaal het uitreiken van een rode kaart bij de vaststelling van een derde inbreuk. Bij het afleveren van deze rode kaart wordt de burgemeester door de politie op de hoogte gebracht en kan er beslist worden om de horecazaak voor de rest van de avond en nacht te sluiten. Bij het uitreiken van de rode kaart wordt bovendien een politieverslag opgesteld met het overzicht van de drie inbreuken. Op basis van dit verslag kan de burgemeester overgaan tot een tijdelijke sluiting bij hoogdringendheid, in het kader van de openbare gezondheid en conform de Nieuwe Gemeentewet.

Vincent Van Quickenborne, burgemeester: “Dit kaartensysteem laat toe om uitbaters bij een eerste en een tweede inbreuk te waarschuwen en hen de kans te geven zich te herorganiseren. Als stad begrijpen we dat het niet altijd even eenvoudig is om de maatregelen te volgen en geven we onze mensen graag een tweede en zelfs een derde kans. Maar wie drie keer betrapt wordt op een inbreuk, heeft waarschuwingen genoeg gehad.”

Voor de 4 horecazaken zullen nu – op basis van de politieverslagen – tijdelijke sluitingen volgen voor de duur van 1 week. Vincent Van Quickenborne, burgemeester: “We hopen dat deze horecazaken deze tijdelijke sluiting zullen aangrijpen om hun zaak coronaproof te maken. Hetzij door de inrichting te veranderen en de regels beter te afficheren, hetzij door zich anders te organiseren of door betere afspraken te maken met hun personeel en hun klanten.”

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.