Home > Kortrijk krijgt eerste cohousingproject aan nieuw stadspark De Paulientjes

Kortrijk krijgt eerste cohousingproject aan nieuw stadspark De Paulientjes

Geschreven op 19 augustus 2022 om 08:18 door Mario De Wilde

Lijkt het jou wel iets om af en toe ruimtes en spullen met je buren te delen? Dat is het idee achter cohousing: naast jouw eigen privéwoongedeelte met keuken, badkamer, en alles erop en eraan, deel je een wassalon, coworking, zaaltje, logeerkamer met je buren. Binnenkort komt er een eerste cohousingproject in Kortrijk. Daarvoor heeft Cohousing Projects uit Wommelgem een pand aangekocht tussen de Groeningestraat en het nieuwe park De Paulientjes.

Net als de manier van wonen is ook de locatie voor het eerste Kortrijkse cohousingproject uniek. Het 17de eeuwse Huis De Kroon en het 18de eeuwse huis Chomé deden vroeger dienst als klooster en als schoolgebouw (Instituut Ten Broele). Het pand geeft langs de achterkant uit op de Broeltorens en het gloednieuw aangelegde stadspark De Paulientjes. Het beschermde monument zal worden omgebouwd tot 15 woonunits met ruime gemeenschappelijke delen zoals een zaal met keuken, wasbar, coworkingspace, logeerkamer, bibliotheek en fietsenstalling.

Bewoners ontwerpen mee hun toekomstige woning
Nu het pand is aangekocht en met Dehullu Architecten een architect werd aangesteld, gaat Cohousing Projects op zoek naar geïnteresseerde bewoners. Zij mogen – neen, zij moeten – zelf meedenken tijdens het ontwerpproces om zo een woning uit te bouwen die aansluit bij hun behoeftes. Wie geïnteresseerd is, kan zich aanmelden via het interesseformulier, zodat je op de hoogte gebracht wordt wanneer het project van start gaat. Bewoners kunnen ook aandeelhouder worden van Cohousing Projects. Cohousingprojecten zijn woonprojecten voor én door de bewoners. Dit vraaggestuurd bouwen zet de traditionele projectontwikkeling op zijn kop.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.