Home > Kortrijk fietst opnieuw: met dank aan Tvelootje en Fietspremie

Kortrijk fietst opnieuw: met dank aan Tvelootje en Fietspremie

Geschreven op 8 februari 2019 om 17:09 door Mario De Wilde

Kortrijk Fietst opnieuw massaal en dat dankzij twee nieuwe initiatieven. Tvelootje en Fietspremie die beiden nog niet zo lang geleden opgestart werden, werden meteen groot succes. Axel Weydts, schepen van Mobiliteit: “Kortrijk Fietst werkt. Het aantal fietsers in onze stad neemt zienderogen toe. Beide initiatieven geven de Kortrijkzaan een duwtje in de rug om te kiezen voor de fiets als alternatief.”

Lever je nummerplaat in

De fietspremie is een premie die inwoners van Kortrijk kunnen aanvragen voor de aankoop van een (bak-)fiets, elektrische (bak-)fiets of meerpersonenfiets in ruil voor het inleveren van een nummerplaat. De mogelijkheid om een fietspremie aan te vragen werd ingevoerd in december 2017. Sindsdien hebben reeds 81 Kortrijkzanen de fietspremie aangevraagd voor een totaal bedrag van € 30.415. De premie bedraagt voor elk type fiets de helft van het aankoopbedrag van de fiets met een maximum bedrag van € 400.

Leden groeien mee

Ook het recenter initiatief ‘Tvelootje’ werft aan bekendheid bij de Kortrijkzaan. Het is een van de vele projecten van de deelfabriek en promoot fietsen bij kinderen tot twaalf jaar. Jonge gezinnen die lid zijn van Tvelootje kunnen op elk moment een fiets gebruiken. Leden groeien mee met het aanbod. Naarmate kinderen groter worden, gebruiken ze de fiets die ze op dat moment nodig hebben. Er werden reeds 149 nieuwe kinderfietsen aangekocht en al 105 families zijn lid. Per kind sluiten gezinnen jaarlijks een lidmaatschap af. De jaarlijkse bijdrage bedraagt 20 euro voor een loopfiets en 40 euro voor een gewone fiets. Er wordt een éénmalige waarborg gevraagd van 40 euro per fiets.

Aandacht voor kansengroepen

Voor beide initiatieven werd gedacht aan kansengroepen. Bij Tvelootje hebben leden uit kansengroepen recht op 50% korting van het lidgeld en de waarborg. Het huidig ledenbestand toont aan dat 65% van de leden recht hebben en gebruik maken van dit sociaal tarief. Axel Weydts en Philippe De Coene: “Het is duidelijk dat het initiatief zijn doelgroep niet voorbijschiet. Het is immers zeer belangrijk dat élke Kortrijkzaan deel kan uitmaken van Kortrijk Fietst. Ook mensen die het met minder moeten doen kunnen zo bijdragen tot een beter klimaat. In Kortrijk trachten we het ‘het probleem van het einde van de maand’ te verzoenen met ‘het probleem van het einde van de planeet’.”Wat de fietspremie betreft is het subsidiebedrag voor kwetsbare Kortrijkzanen niet begrensd tot 50% van de aankoopprijs, wel tot het maximum van €400.

Nieuwe tweedehands kinderfietsjes

Sinds kort worden bij Tvelootje nu ook tweedehands kinderfietsjes aanvaard die vervolgens door de Deelfabriek rijklaar worden gemaakt. De uitbreiding van het aantal kinderfietsen betekent dat meer gezinnen zich lid zullen kunnen maken van Tvelootje. De uitbreiding zorgt er ook voor dat het systeem flexibeler wordt en meer fietsen op de maat van elk kind zal kunnen voorzien.

Meer info omtrent beide initiatieven kan teruggevonden worden op de website van stad Kortrijk:
https://www.kortrijk.be/tvelootje
https://www2.kortrijk.be/kortrijkfietst/fietspremie

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.