Home > Kortrijk engageert zich om Bellemanverkiezingen steeds tijdens Rollofeesten te organiseren

Kortrijk engageert zich om Bellemanverkiezingen steeds tijdens Rollofeesten te organiseren

Geschreven op 27 augustus 2022 om 10:07 door Mario De Wilde

De 45ste editie van de Rollofeesten is vrijdagavond feestelijk geopend. Zoals het een echt dorpsfeest betaamt, gebeurde de opening ook door de belleman van Stad Kortrijk. Stephan Vandemaele werd exact één jaar geleden tijdens diezelfde Rollofeesten verkozen als belleman. Stad Kortrijk, de gemeenschapsraad van Rollegem en de organisatie van de Rollofeesten ondertekenen nu ook samen een engagementsverklaring om de traditie van die verkiezing in de toekomst steeds daar te laten plaatsvinden.

De functie van belleman vindt binnen Kortrijk zijn oorsprong in Rollegem. Het was in 1976 dat de eerste belleman, Etienne Lievyns, werd aangesteld tijdens de Rollegemse Folklorefeesten. Tot zijn overlijden in 1991 bleef hij deze functie met passie, waarna zijn dochter Maureen Lievyns het enkele jaren overnam. In 1994 werd opnieuw tijdens de Folkorefeesten een verkiezing georganiseerd. Hedwig Demey, een Rollegemse caféuitbater, won de verkiezing en bleef tot 2001 belleman. In 2001 nam Peter Caesens, die ook al in 1994 aan de verkiezing deelnam en toen tweede werd, de rol van belleman over. Hij werd toen ook officieel bekrachtigd door de gemeenteraad in de rol van “Belleman van Rollegem en stad Kortrijk”.

In maart 2020 kwam Peter Caesens helaas te overlijden. Stad Kortrijk bleef niet bij de pakken zitten en besloot een nieuwe bellemanverkiezing te organiseren. Naar goede traditie werd hiervoor opnieuw gekeken naar Rollegem en het vond in de organisatie van de Rollofeesten een partner om de verkiezing te organiseren. Een jaar later dan gepland omwille van corona werd in 2021 Stephan Vandemaele uit Marke aangesteld als nieuwe belleman.

Stephan vervult die rol met glans, maar dat weerhoudt de stad, de Rollegemse gemeenschapsraad en de organisatie van de Rollofeesten er niet van om eindelijk ook eens een procedure uit te schrijven voor toekomstige bellemanverkiezingen. Het stadsbestuur engageert zich daarom nu ook officieel om de link met Rollegem nooit op te geven. In de engagementsverklaring is onder meer opgenomen dat, wanneer een zoektocht naar een nieuwe belleman zich zou voordoen, de stad enkel de oproep zal lanceren, maar de verkiezing en aanstelling overlaat aan de Rollofeesten in Rollegem. Mochten deze feesten ophouden te bestaan, zal nog steeds voorrang worden gegeven aan een festiviteit in Rollegem. Wat de invulling van de functie betreft is de belleman iemand die als ambassadeur van de optreedt op allerlei activiteiten, maar is nu ook opgenomen dat activiteiten in Rollegem voorrang krijgen in het geval er meerdere activiteiten op hetzelfde moment zouden doorgaan.

“Zoals wijlen Peter Caesens het stelde: Een stad zonder belleman is een stad zonder ziel. We hebben in 2020 dan ook niet getwijfeld om op zoek te gaan naar de geschikte persoon voor de taak die hij bijna 20 jaar met zoveel passie had vervuld. Om dit cultureel erfgoed in ere te houden engageren we ons als stad nu ook om de traditie te respecteren en deze verkiezing in de toekomst steeds in Rollegem te organiseren”, aldus Axel Ronse, schepen van Cultuur
“De Belleman is een initiatief van de Rollofeesten en dat willen we in ere houden. Dat Kortrijk meegaat in dit Rollegems verhaal en hierin investeert is voor ons dorp een waardevolle appreciatie!”, besluit Siska Buysschaert, voorzitter Rollegemse gemeenschapsraad

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.