Home > Kopje Zwam in Brugge: lekker & circulair met reststromen

Kopje Zwam in Brugge: lekker & circulair met reststromen

Geschreven op 6 maart 2019 om 23:01 door Mario De Wilde

Reeds enkele jaren is het stadslandbouwproject Kopje Zwam actief in Brugge. Deze coöperatieve recupereert reststromen (koffiegruis, koffieschillen en bierbostel) bij lokale koffiebars, koffiebranderijen en een microbrouwerij. Daarop worden er heerlijke producten gekweekt zoals oesterzwammen, shiitake en microgroenten. De oesterzwammen groeien op een substraat van koffiegruis en koffieschillen, shiitake op een substraat van bierbostel en koffieschillen. Na de oogst wordt het doorschimmelde substraat gecomposteerd, waarna er op de verkregen compost microgroenten worden geteeld. 500 kg aan reststromen wordt zo wekelijks door Kopje Zwam opgehaald en hergebruikt als basis voor de kweek van diverse lekkere producten.

Onbenutte capaciteit benutten
Het principe van meerwaarde creëren uit onbenutte capaciteit trekt Kopje Zwam door als het over bedrijfsruimte gaat. Er werd van bij de start gekozen om in leegstaande ruimtes te werken. Dit is geen evidente en makkelijke keuze, maar er is tegenwoordig heel wat leegstand in stedelijke centra, en dit vertegenwoordigt heel wat onbenutte capaciteit. Capaciteit die maar beter aangewend kan worden. Momenteel huurt Kopje Zwam een aantal ruimtes in een pand van vzw Oranje in hartje Brugge. Die samenwerking met Oranje blijft niet beperkt tot bedrijfsruimte. Wekelijks gaat een cliënt van Oranje op pad in Brugge om koffiegruis op te halen. Deze samenwerking is een winwin voor beide partijen; het is een eerste stap voor Kopje Zwam om haar sociaal engagement vorm te geven én het is een resultaatgerichte bezigheid voor cliënten van vzw Oranje. Kopje Zwam streeft er ten slotte steeds naar om in korte keten te verkopen en doet dat via de eigen webshop met ophaalpunten in Brugge en via enkele lokale Buurderijen (Boeren en Buren). Ook vind je hen tweewekelijks op vrijdag op de Lokaalmarkt in Brugge.

Thuis aan de slag!

Dit stadslandbouwproject heeft niet enkel als doel de reststromen van lokale handelaars te verkleinen en te hergebruiken. Wist je namelijk dat meer dan 70% van de koffie in ons land thuis gedronken wordt? En aangezien koffiedik een uitstekende voedingsbodem is voor de kweek van oesterzwammen, ware het zonde om dit gewoon bij het afval de deponeren. Met de “Zwammer” kan je thuis aan de slag. En daarvoor hoef je geen koffieverslaving te hebben. De kweek werkt namelijk het best met regelmatige kleine hoeveelheden koffiedik. Je kan werken met koffieprut van doorloopkoffie, uit een espressotoestel, met senseopads. Het stappenplan bij de Zwammer helpt je op weg naar je eerste zelfgekweekte oesterzwammen. Na enkele oogsten kan het substraat gewoon op de compost. Ook de microgroenten kunt u zelf thuis kweken, bijvoorbeeld in de keuken. Met ons kweekpakket teel je in zeer korte tijd uw eigen microgroenten op onze compost. Beide producten kan je het jaar rond telen aangezien alles binnen gebeurt. Het is een leuk alternatief en een smakelijke aanvulling op het moestuinieren.

Microgroenten

Zoals eerder vermeld, kweekt Kopjezwam sinds kort ook microgroenten op de verkregen compost uit koffiegruis. Microgroenten zijn jonge plantjes die al geoogst worden na 10 tot 21 dagen. Het zijn eigenlijk voedingsstoffenbommetjes. Ze zijn lekker knapperig, zitten tjokvol intense smaken en zien er door hun kleur en vorm verrukkelijk uit. Ze kunnen worden gebruikt als garnituur bij gerechten of geven je broodje of salade net dat tikkeltje extra. Deze teelt op eigen compost volledig realiseren, vereist een herinrichting van de kweekruimte in hartje Brugge. Om die investeringen te kunnen realiseren startte Kopje Zwam een crowdfundingcampagne. Onder het motto ‘vele kleintjes maken een grote’ hopen wij (Bart Vanderveken, Wouter Stevens, Marc Vanderveken, Quentin Verstraete en Martijn De Coster) het beoogde bedrag bij mekaar te krijgen. Iedereen die wil, kan via de crowdfunding Kopje Zwam ondersteunen. Alle investeerders, klein en groot, krijgen in ruil voor hun bijdrage natuurlijk iets terug. Dus, wil je graag je steentje bijdragen aan dit creatieve, circulaire en sociale stadslandbouwproject en dus ook aan het verkleinen van de lokale afvalberg én wil je er tevens een leuke beloning aan overhouden, ga dan vliegensvlug naar onze Facebookpagina of naar www.kopjezwam.be. Daar vind je alle info over onze crowdfunding.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.