Home > Koolkerkse buurtwinkel in hoofdrol in ‘Zolang we nog kunnen’ tijdens Docfest

Koolkerkse buurtwinkel in hoofdrol in ‘Zolang we nog kunnen’ tijdens Docfest

Geschreven op 12 oktober 2022 om 17:45 door Mario De Wilde

De documentaire ‘Zolang we nog kunnen’ gaat in première als openingsfilm van het gloednieuw Brugs filmfestival Docfest. Als opwarmer voor dit festival wordt op 23 oktober een speciale vertoning georganiseerd voor de Koolkerkse buurt. Filmmaker Philippe Niclaes, beter bekend als regisseur en cameraman van de tv-reeks Dwars door de Lage Landen, volgde de voorbije jaren drie charmante buurtwinkels die stilaan dreigen te verdwijnen. Naast drogisterij Niclaes in Tienen, de winkel van Philippes ouders, en een winkel in O.L.V.-Tielt brengt de film een bijzonder mooi portret van Bruggelingen Henriette Ameloot en haar man Raf. Al meer dan 50 jaar lang de uitbaters van een authentieke buurtwinkel in Koolkerke.

Buurtwinkels zoals deze zijn met uitsterven bedreigd, maar de uitbaters ervan blijven aan de slag vanuit passie en trots. De documentaire schetst op een ontroerende en tegelijk humoristische manier het leven van drie sterke oudere vrouwen die hun winkel blijven ope­nen zolang ze nog kunnen.

Henriette Ameloot: “Naar de winkel gaan was vroeger een uitstap. Net als naar de kerk gaan of naar ’t café. Maar dat is nu allemaal voorbij, wat heel jammer is. Ik vind het heel belangrijk om tijd te maken voor een babbeltje met de klanten, over goede én minder fijne dingen. Ik hoop dat mensen door deze documentaire beseffen dat ze terug wat meer tijd moeten maken voor menselijk contact.”

Philippe Niclaes (regisseur): “Ik groeide zelf op in een drogisterij en daar ontstond het idee voor de film. Telkens weer zag ik dat de klanten zowat vrienden aan huis waren. De uitbaters kunnen ook daarom geen afscheid nemen van hun winkel. Heel hun leven hebben zij er hun hart en ziel ingestoken en dat willen zij blijven doen, zolang ze kunnen.”

1 reactie

jan vanhulle
Geschreven op 2022-11-13 12:37:53
toen ik kind was in de zestiger jaren van vorige eeuw waren de winkels en speciaalzaken ontelbaar, van dat alles blijft er nu niets anders over dan uniformiteit overal, bezoek je steden in binnen of buitenland en overla kom je dezelfde ketens tegen, misschien is het te laat maar eigenlijk is het nooit te laat om nostalgie te verzamelen voor laten. Daarom zoek ik ze actief op en probeer nog vast te leggen wat er nu nog is.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.