Kookworkshops in Brugs buurtcentrum Den Dijk verbinden senioren en kinderen met elkaar
In Buurtcentrum Den Dijk (een ontmoetingsplaats en participatiekanaal voor de deelgemeente Sint-Pieters) te Brugge loopt momenteel een pilootproject in samenwerking met WZC Molenwijk, WZC Herdershove en basisschool De Stempel, onder begeleiding van de stad Brugge en hogeschool VIVES. Binnen dit project komen senioren uit beide woonzorgcentra samen met leerlingen uit het 4e leerjaar van basisschool De Stempel om gezamenlijk recepten op maat te koken. Dit pilootproject maakt deel uit van het Europese Horizon 2020-project Cities2030. De Brugse partners in het project (Stad Brugge, Ruddersstove, Mintus en VIVES) werken samen om gezonde en lokale maaltijden te leveren aan de Brugse senioren via op maat gemaakte maaltijdleveringen, waaronder in buurtcentra.
Diverse nationale projecten hebben al aangetoond dat het creëren van banden tussen oudere en jongere generaties een positief effect heeft op verschillende gebieden. Ouderen bloeien op, delen hun kennis en vaardigheden, ervaren een groter gevoel van eigenwaarde en verminderen hun eenzaamheid. Kinderen leren van ouderen, versterken hun communicatieve en sociale vaardigheden, en verbreden hun culturele horizon. Dit heeft een algemeen effect op de fysieke, mentale en sociale gezondheid. Voeding vormt het ideale middel om mensen samen te brengen en onderlinge interactie te bevorderen.
Daarom zijn kookworkshops georganiseerd waar senioren samen met kinderen uit de lagere school aan de slag gaan met eenvoudige recepten. Het pilootproject loopt drie weken in Buurtcentrum De Dijk, een ideale locatie om mensen samen te brengen en elkaar te leren kennen in een rustige en warme sfeer. Op donderdagmiddag tussen 14.00 en 15.30 uur kwamen de kinderen van het 4e leerjaar van basisschool De Stempel samen met de ouderen uit de woonzorgcentra. Tijdens deze workshops ligt de focus niet alleen op het samen koken, maar vooral op de interactie tussen beide generaties. Naast het koken is er ruimte voor spelletjes en knutselen. Het pilootproject wordt enthousiast ontvangen door de verschillende partners en deelnemers. Zowel de kinderen als de senioren genieten van de gezellige en leerzame tijd, resulterend in een dag vol glimlachende gezichten.
Gisteren vond de laatste kookworkshop van dit pilootproject plaats. Deze unieke samenwerking wordt in een volgende fase verankerd in de werking van het buurtcentrum De Dijk, de basisscholen en de woonzorgcentra van Sint-Pieters Brugge. Alle organisaties vinden dit initiatief immers een meerwaarde voor hun werking.
Schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet: “Gezond, lekker en lokaal voedsel is op elke leeftijd goed voor je. Voeding dat met veel liefde en zorg door lokale producenten is gemaakt, smaakt altijd heerlijk. Bovendien werkt samen koken verbindend, zowel voor jongeren als voor ouderen. Als Stad zetten we volop in om iedereen te laten proeven van gezonde en lokale voeding. Deze kookworkshops met verschillende generaties samen zijn dan ook een mooie realisatie van onze ambities rond lekker, lokaal en gezond voedsel.”
Schepen van Sociale Zaken Pablo Annys: “Welzijnsvereniging Ruddersstove is actief betrokken bij het CITIES 2030-project. Samen met Stad Brugge en welzijnsvereniging Mintus willen we zo de Europese voedselstrategie te versterken. We slaan daarvoor de handen in elkaar met 41 Europese partners uit 19 landen, gedurende vier jaar. Via dit pilootproject in Sint-Pieters-Brugge brengen we generaties samen en leren we jong en oud samen eten bereiden en van duurzame, gezonde maaltijden genieten. We halen zo niet alleen de banden in de buurt en tussen mensen aan. Dit pilootproject onderstreept vooral het belang van gezonde voeding, en hoe je die op een laagdrempelige manier kunt klaarmaken.”