Home > Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke breekt eigen record op Wereld Muziek Concours Kerkrade

Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke breekt eigen record op Wereld Muziek Concours Kerkrade

Geschreven op 2 augustus 2022 om 14:46 door Mario De Wilde

Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke heeft zondagavond met 95,30% zijn eigen scorerecord gebroken op het Wereld Muziek Concours 2022 in Harelbeke. Daarmee behaalde het orkest de derde plaats in de concertdivisie, de hoogste categorie in de vierjaarlijkse wedstrijd voor blaasorkesten. Met Vooruit brachten ze drie werken: ‘The Miraculous Mandarin’ van Béla Bartók, ‘La Délaïssado’ van Joseph Canteloube met soliste Laetitia Gerards, en de wereldcreatie van ‘Along Dark Paths’ van Kenneth Hesketh. Dit laatste werk bestelden we speciaal bij de componist, naar aanleiding van ons honderdjarig bestaan dat we dit jaar vieren. De stukken werden vergezeld door twee gedichten, geschreven en gebracht door dichter Mattijs Deraedt.
Hoogste resultaat ooit
De top drie in de concertdivisie werd vervolledigd door het Portugese Orquestra de Sopros da Academia de Artes de Chaves, en de Nederlandse Harmonie St Michaël van Thorn. Deze laatste ontvingen we in juni nog in Harelbeke tijdens ons festivalweekend. In totaal waren er zeven deelnemende orkesten in onze categorie. Met 95,30% behaalden we ons hoogste resultaat ooit op het WMC, inclusief de scores die we in het verleden ontvingen toen we de eerste plaats behaalden.
Intens repeteren en banden smeden
Onze muzikanten hebben voorafgaand aan de wedstrijd vier dagen intensief gerepeteerd in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De vierdaagse creëerde een unieke setting om samen gefocust het programma te perfectioneren, en ook om de banden als groep intens te versterken. Het resultaat is een recordscore voor het orkest, dankzij een enorme groepsinzet.
Trots
Chef-dirigent Erik Desimpelaere reageert trots: “We hebben gekozen voor een heel uitdagend, afwisselend en intens programma. Alle muzikanten, bestuursleden en medewerkers hebben de voorbije weken en maanden het beste van zichzelf gegeven, met als resultaat een hechte groep die de stukken op een zeer hoog niveau kon presenteren op het WMC-podium. En dat heeft de jury ook duidelijk gewaardeerd!”
Feestjaar
Met Vooruit waren we niet aan ons proefstuk toe op het WMC. In 1985 en 2005 ontvingen we reeds de eretitel van wereldkampioen op deze wedstrijd. De derde plaats in deze editie is de kers op de taart voor ons jubileumjaar, waarin we reeds een festivalweekend, meerdere concerten, een boek en een expo lanceerden. We sluiten ons feestjaar af met een galaconcert op vrijdag 30 december, in CC Het SPOOR Harelbeke. We verwelkomen iedereen daar van harte om samen het glas te heffen! Blijf altijd op de hoogte via onze website, nieuwsbrief en sociale media.
Foto: Koninlkijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke

1 reactie

Mat Peeters
Geschreven op 2022-08-02 18:36:10
Hallo, proficiat met jullie resultaat op het wmc jl. Maar op jullie website staat toch een fout , St. Michael van Thorn is niet op het wmc geweest , wel onze zustervereniging. Gr Mat Peeters

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.