Home > Koninklijke Stadsschouwburg van Brugge krijgt oude glorie terug, maar toch nog even geduld

Koninklijke Stadsschouwburg van Brugge krijgt oude glorie terug, maar toch nog even geduld

Geschreven op 8 april 2019 om 11:13 door Mario De Wilde

Cultuurcentrum Brugge viert op 30 september 2019 de 150ste verjaardag van de Brugse Koninklijke Stadsschouwburg. Speciaal voor het feestjaar herstellen Stad Brugge en Cultuurcentrum Brugge de cultuurtempel in haar oude glorie. De renovatiewerkzaamheden zijn momenteel bezig en eindigen in verschillende fases begin september. Het monumentale aanzicht van de Brugse Koninklijke Stadsschouwburg verdwijnt tijdelijk uit het Brugse straatbeeld. Als voorbereiding voor het feestjaar, wordt de Koninklijke Stadsschouwburg momenteel door stellingen omringd. De schilderwerkzaamheden aan de buitenmuren eindigen begin juli, afhankelijk van de weersomstandigheden. De voorgevel krijgt prioriteit zodat die volledig afgewerkt is en ook de stelling aan de voorgevel weggenomen kan worden tegen de opbouw van het eerste feestproject, het URB EGG-café.

De gevel wordt rondom rond licht gereinigd en waar nodig wordt er plaatselijk beschadigd pleisterwerk hersteld. De schilderwerkzaamheden zullen de originele, en ook huidige, kleuren van 1869 opnieuw helemaal tot leven brengen. De schilderwerkzaamheden binnen starten op 20 mei 2019. In een eerste fase worden enkele sierlijsten rond de ingangsdeuren in de foyer van de Koninklijke Stadsschouwburg gerestaureerd en wordt de inkomhal geschilderd. Ook die fase is klaar tegen 1 juni 2019 wanneer de opbouw van het URB EGG-café start.

In een tweede fase worden de twee trappenhallen tot aan de foyer en de beide plafonds ter hoogte van de foyer volledig opnieuw geschilderd in de huidige, originele kleuren. Rekening houdend met het bouwverlof in de zomermaanden, eindigt deze laatste fase begin september zodat het feestjaar in volle glorie kan starten. Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “De Koninklijke Stadsschouwburg is een van de parels aan de Brugse kroon. Het is dan ook maar gepast dat ze voor de viering van haar 150e verjaardag een opknapbeurt krijgt: Brugge heeft een bloeiend cultuurleven, dat verdient een majestueus gebouw dat in topvorm is. Ik nodig alvast elke Bruggeling uit om in dit feestjaar eens langs te komen in de Stadsschouwburg, om te genieten van het gebouw en van de vele prachtige activiteiten die erin georganiseerd worden.”

 

c

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.