Home > Kon. Toneelgezelschap Knokke in het West-Vlaams brengt volkse tragikomedie ‘In de Miroir’

Kon. Toneelgezelschap Knokke in het West-Vlaams brengt volkse tragikomedie ‘In de Miroir’

Geschreven op 27 februari 2024 om 08:58 door Mario De Wilde

Op donderdag 21, vrijdag 22 en zaterdag 23 maart 2024 telkens om 20 uur brengt het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist in het West-Vlaams (en ook een beetje in het Duits en gebroken Frans) de volkse tragikomedie ‘In de Miroir’ geschreven door Roland Delannoy, bewerkt door Marc Ketels in een regie van Marc Vandendriessche. De voorstellingen vinden plaats in het Cultuurcentrum Scharpoord.

Een lach en een traan in een Knokke-Heists volkscafé tijdens de Duitse bezetting
‘In de Miroir’ is een toneelstuk met karakter, een aangrijpende tragikomedie met een lach en een traan. ‘In deze diepmenselijke voorstelling komen alle ingrediënten die eigen zijn aan de mens aan bod: vreugde, plezier, leute, liefde, haat en jaloezie, trouw en verraad, brutaliteit, tederheid en ontroering. Het verhaal speelt zich af ergens in Knokke-Heist op het einde van de Tweede Wereldoorlog in een doodgewoon volkscafé.

Inhoud
Mon en Martha zijn de uitbaters van het café ‘In de Miroir’. De klanten vormen een allegaartje van verschillende volksmensen: een garde die de orde wil handhaven, vrijgevige klanten die het café trakteren en anderen die een frank in twee bijten.

Mon en Martha hebben een bloedmooie dochter. Geneviève is niet op haar mondje gevallen en zeker niet bang om de mannen het hoofd op hol te brengen. Jing, een jongeman, die normaal in Duitsland als dwangarbeider moet werken, komt op een avond het café binnengewaaid. Hij zegt dat hij voor ambiance kan zorgen, zodat er veel meer volk komt. Hij wordt smoorverliefd op Geneviève. Hij moet zich nu en dan zwakzinnig voordoen om niet opgeëist te worden door de Duitsers ‘om zijn botten te gaan afdraaien’.

Er is ook Dré, een dagelijkse klant, een aan lager wal geraakte leraar die de oorlogsmiserie, het leed en de haatgevoelens probeert te vergeten met de drank, tot wanhoop van zijn vrouw Marie en zoontje Paul.

Alles loopt gesmeerd, alsof er geen bezetting is, tot plots de Duitse luitenant Dieter von Herzengute opdaagt. Ook hij is niet blind voor de verleidelijke schoonheid van Geneviève.

In de Miroir is het eeuwige spel van gewone mensen op een plaats en een tijd waar de oorlog woedt en hun kleine gemeenschap en leven binnendringt. Hun leven met zijn momenten van intense vreugde, oude en prille liefde maar ook van angst haat en verraad.

Acteurs – Rolverdeling

Verteller: Georges Van Coile
Dré: Steve Poppe
Marie: Vicky Stuer
Zoontje: Paul Walter Stuer
Mon, cafébaas: Yves Merlevede
Martha, zijn echtgenote: Deborah Geselle
Geneviève, dochter: Kimberly Bijnens
Jing: Brecht Merlevede
Sef, klant: Franky Verhegge
De garde: Johan Storme
Malvina: Francine Verwee
Andrea: Veronique Buysse
Dieter von Herzengute, Duitse luitenant: Jan De Groote
Gestapo 1: André Woussen
Gestapo 2: Bram Van Goethem

Spelen ook mee:
Luc Merlevede, Yaron De Wispelaere, Pascal Brackman, Valerie Marichal, Marie-Jeanne Haegebaert, …

Regisseur Marc Vandendriessche
Marc volgde woordkunst aan de Academie te Roeselare en stond zelf meer dan 40 jaar op de planken. Hij vertolkte rollen onder regie van o.a. Tine Balder, Rose Calmeyn, Piet Balfoort, Remi Vanduyn, Remi Tanghe, Guido Cafmeyer, Bart Cafmeyer…
“Dankzij die mensen leerde ik de knepen van het toneel kennen!” vertelt Marc. “Het is boeiend en ook bijzonder leuk om bij het regisseren de opgedane toneelervaringen te mogen doorgeven aan anderen. Ik deed mijn allereerste regie bij toneelgroep Podi te Roeselare. Daarna volgden regies in Izegem, Rumbeke, Roeselare, Torhout, Wijnendaele, Kortrijk, Gullegem, Moorslede, Kachtem. Dit jaar voor de eerste maal voor het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist!” glimlacht Marc.

Jubilaris Steve Poppe: 25 jaar acteur
Op zaterdag 23 maart 2024 viert het KTKH het zilveren toneeljubileum van acteur en bestuurslid Steve Poppe. Zelf vertelt hij dat hij geboren werd in Knokke-Heist in het ziekenhuis O.-L.-Vrouw Ter Linden op 12 juli 1976, “één van de warmste zomers ooit!”
Steve werd lid van het KTKH in maart 1998 waarbij hem werd gevraagd om een figurantenrol te spelen in ‘De Drielingbroers’. “Het jaar erop werd me dan gevraagd om een kleine sprekende rol te brengen. Zo maakte ik mijn debuut als acteur in ‘Een vreemd koppel’ en ik was vertrokken om vanaf dat moment in heel wat stukken te spelen!”

Een selectie:
Hotel op stelten, mei 1999, De Bruiloft, december 1999, Zwijg Kleine, april 2002, Allo Allo, Tante Martha, Knecht van 2 meesters, maart 2004,Moord en doodslag, december 2004, Wij betalen niet, maart 2005, Smullen met snullen, maart 2006, Het dorpsplein, maart 2007, De streep, december 2007, De ingebeelde zieke, maart 2008, Harten 2 Harten 3, december 2008, Het huis van Bernarda Alba, december 2009, One flew, maart 2010, Het gezin Van Paemel, december 2010, Een vlo in het oor, maart 2011, Martha & Mathilda, december 2012, Cyrano (Neuzen in), maart 2013, De paaldanseres en de Europarlementariër, december 2014, De Collega’s, maart 2014, Boter bij de vis, december 2015, August August August, maart 2016, Wordt u al geholpen?, december 2017, Familietrekjes, maart 2017, Kaviaar of spaghetti, december 2018, Een beeld van een man, december 2019, De Pineut, Maart 2023, In de Miroir, maart 2024.

Zelf zegt Steve: “Het zijn allemaal voorstellingen die ik mij nog heel goed herinner. Maar naast die stukken hielp ik ook telkens mee achter de schermen bij de andere voorstellingen.” Steve heeft ontzettend veel mooie herinneringen en anekdotes:
“In ‘Zwijg kleine’ speelde ik als 26-jarige een 12-jarig jongetje. Geen simpele opdracht, zeker als héél je familie dan ook nog zwaarlijvig speelt. In ‘Allo Allo’ nam ik drie rollen op mij met meer dan 25 keer een kledijwissel. In ‘Wij betalen niet’ speelde ik als begrafenisondernemer wellicht de kleinste maar ook de grappigste rol.

Voor ‘Het Dorpsplein’ kocht ik op Batibouw tapijt met een print van straatstenen om daarmee een schitterend Dorpsplein te maken. In ‘One Flew’ mochten we elk personage volledig zelf maken en het werd een prachtig geïmproviseerd stuk!

In ‘Het gezin van Paemel’ kreeg ik voor de allereerste keer de zaal volledig stil. Ik krijg er nog altijd kippenvel van als ik hieraan terugdenk. In het stuk ‘Een vlo in het oor’ moest ik zonder medeklinkers spreken en toch nog het publiek en mijn tegenspelers duidelijk maken wat ik wou zeggen! Tijdens het stuk ‘Familietrekjes’ verloor ik mijn vader. Het werd een heel emotionele productie, maar ik heb gespeeld. Ik kan gerust zeggen dat alle stukken fijne herinneringen bij mij oproepen. Alle repetities hadden leuke, vaak hilarische momenten, maar er waren ook ogenblikken van stress.

Ik denk na 25 jaar heel graag terug aan alle mensen waarmee ik mocht acteren. Dit vult mijn hart met zoveel blijdschap en liefde. Ik mocht in die 25 jaar heel veel lieve mensen kennen in het KTKH en ben daar heel dankbaar voor. Verder ben ik ook al heel wat jaren actief in het bestuur.

Ik hoop heel oprecht om er nog wat jaren bij te doen en verder te bouwen aan onze prachtige vereniging. Ik hoop ook dat de jeugd met ons kan samen spelen met om onze vereniging later voort te zetten. Dat is een droom die ik graag nog wil verwezenlijken.” aldus nog een heel enthousiaste Steve.

Kaarten zijn te verkrijgen bij de leden, via www.ktkh.be, 0495 366610 (Dirk Timmerman, penningmeester) of 0475691865 (Dominiek Segaert, pers en communicatie) en in het Cultuurcentrum Scharpoord.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.