Home > Kon. Orde v.d. Paardevissers schenkt € 1.450 VZW Spina Bifida en Hydrocephalus

Kon. Orde v.d. Paardevissers schenkt € 1.450 VZW Spina Bifida en Hydrocephalus

Geschreven op 7 februari 2020 om 23:41 door Gino Ester

Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in Erfgoedhuis/Oud Gemeentehuis Oostduinkerke heeft de Koninklijke Orde van de Paardevisser een cheque van 1.450 euro overhandigd aan enkele bestuursleden van de VZW Spina Bifida en Hydrocephalus. Dit bedrag is de opbrengst van de benefiet die de Koninklijke Orde van de Paardevisser jaarlijks voor hen organiseert.

Dit jaar stelde de Orde ook tien culinaire ambassadeurs aan, mensen uit de horeca die zich inzetten voor de promotie van de noordzeegarnaal. Zij kregen een pin van de paardevissers. Ook een delegatie van de garnaalvissers te paard was aanwezig. Toen de Orde in 1967 werd opgericht waren er nog slechts twee garnaalvissers te paard. Vandaag zijn er dat 15. Dit aantal zal binnenkort hopelijk stijgen naar 17 want twee dames zijn in de running voor garnaalvisser. Katrien Terryn mag binnenkort haar proeven afleggen om als volwaardig paardenvisser erkend te worden. En Nicky Cauwelier, start nu de opleiding tot paardenvisser en legt binnen 2 jaar haar proeven af. Nele Bekaert is momenteel de enige erkende vrouwelijke garnaalvisser te paard. De Koninklijke Orde van de Paardevisser verwelkomde ook Michel Pierart die in 1967, het startjaar van de Orde, als eerste persoon in de Orde werd geïntroniseerd.

De nieuwe culinaire ambassadeurs zijn:
Restaurant ’t Oosthof uit Snellegem
Brasserie La Terrasse uit Koksijde
Restaurant de Rustplaats uit Ieper
Restaurant Mozart uit Koksijde
Restaurant ter Polder uit Nieuwpoort
Bistro Pakhuis uit Koekelare
Restaurant Akropolis uit Oostduinkerke
De Kelle uit Koksijde van ons lid Thierry Cornelis
Restaurant De Scheve Fourchette van ons lid Johan Dekoninck
Restaurant Islandia van onze ondervoorzitter Dirk Meirlevede

Begin 1967 werden via een plaatselijke krant belangstellenden uitgenodigd door een groep Oostduinkerkenaars om op vrijdag 20 januari om 20 u00 in het Grand Hotel op de Zeedijk in Oostduinkerke samen te komen om een broederschap, dat “ Orde van de Paardevisser’ zou heten, op te richten. Dit broederschap stelde zich als doel het instand houden en het bevorderen van het garnaalvissen te paard, het promoten van de grijze noordzeegarnaal, met inbegrip van haar gastronomi want in die periode waren niet veel Paardenvissers meer actief. De Orde wou ook het plaatselijk toerisme en gastronomie bevorderen door haar medewerking te verlenen aan het Garnaalfeest en andere plaatselijke activiteiten. Zij namen zich ook voor om Oostduinkerke, dé paardenvissersgemeente op treffende wijze te vertegenwoordigen bij allerhande aangelegenheden zowel in het binnen als het buitenland. Dinsdag 12 september 2017 mocht de Orde uit handen van koning Filip en koningin Mathilde de koninklijke titel in ontvangst nemen zodat ze vanaf deze datum de Koninklijke Orde van de Paardevisser heet. De garnaalvissers te paard werden door Unesco in 2013 toegevoegd aan de lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.