Home > Komende zondag kan je onder de markt van Menen deze geheime schuilkelder bezoeken

Komende zondag kan je onder de markt van Menen deze geheime schuilkelder bezoeken

Geschreven op 8 september 2022 om 09:20 door Mario De Wilde

Komende zondag kan je onder de markt van Menen een schuilkelder bezoeken. “De Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van luchtbescherming en gasaanvallen. Van diep onder de grond tot hoog op de toren! We zetten niet enkel het belfort maar ook de schuilkelder onder de markt in Menen op. Daarnaast loopt er in het Stadhuis een tentoonstelling over de schuilkelder, de passieve luchtbescherming en de verwoestingen in Menen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onze kennis van geschiedenis is belangrijk, maar zal het verleden niet veranderen. Het kan ons wel veel leren voor de toekomst. Daarom blijven we het erfgoed op de kaart zetten in onze stad”, aldus schepen van erfgoed Griet Vanryckegem.

Bezoek op zondag 11 september 2022 van 10:00 tot 18:00:

· de gerestaureerde schuilkelder onder de Grote Markt;

· het gerestaureerde belfort;

· de tentoonstelling in de aula van het stadhuis over de schuilkelder, de Passieve Luchtbescherming en de verwoestingen in Menen in WO II.

In 2020-2021 waren er restauratiewerken: niet enkel het belfort en de voorgevel van het stadhuis, maar ook de schuilkelder werd gerestaureerd. Onder de Grote Markt, net vóór het stadhuis bevindt zich een schuilkelder die in de tweede wereldoorlog diende als commandopost van de Passieve Luchtbescherming en als bescherming bij gebeurlijke gasaanvallen. De plannen voor de commandopost werden getekend door ingenieur Paul Vermeulen (zoon van brouwer Leon Vermeulen, brouwerij Trois Rois) en de aanbesteding gebeurde op woensdag 19 november 1941. De bouw van de commandopost gebeurde door de gebroeders De Veeuw (Menen-Wevelgem) in 1943. De commandopost was bereikbaar via de Grote Markt en via het stadhuis. Na de oorlog werd in de gemeenteraad van 9 juli 1946 besloten de “schuilkelder” onder de Grote Markt te bewaren, maar de toegang via de Grote Markt te laten afbreken.

De kelders hebben een hoogte van 2,50 meter en liggen op ongeveer anderhalve meter onder de grond. Een lange gang verbindt de commandopost met kelders onder het stadhuis. Wil je het resultaat van de restauratiewerken zien en in de schuilkelder een kijkje komen nemen dan kan dat op Open Monumentendag op zondag 11 september 2022 van 10:00 tot 18:00. Meer over Open Monumentendag op www.openmonumentendag.be

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.