Home > Komend weekeinde staat de doedelzak centraal tijdens Canadese plechtigheden in Knokke

Komend weekeinde staat de doedelzak centraal tijdens Canadese plechtigheden in Knokke

Geschreven op 5 november 2021 om 08:20 door Mario De Wilde

Komend weekend van 6 en 7 november staat Knokke-Heist volledig in het teken van de herdenkingsplechtigheden naar aanleiding van de bevrijding van onze gemeente van de Duitse bezetting op 1 en 2 november 1944. Op zaterdag 6 november om 9 uur is er een korte bloemenhulde aan het monument op het Verzetsplein. Om 9.30 uur is er de traditionele herdenkingsmis in de Sint-Margaretakerk. Daarna stappen de Canadese militairen, oudstrijders en alle sympathisanten op de bus richting Adegem voor een plechtigheid op de Canadese begraafplaats. Op zondag 7 november om 16.45 uur is er ten slotte nog een beklijvende ceremonie op het Burgemeester Frans Desmidtplein, muzikaal opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia en de For Freedom Pipes & Drums.

Zwaaiende kilts en snerpende doedelzakken
“Achter zwaaiende kilts en snerpende doedelzakken slingert de Canadese Bevrijdingsmars zich door het Vlaamse landschap ter herinnering aan de soldaten die hier stierven een minder vredige herfst.” Dit schreef de Canadese journalist Robert Collins in 1989 over de sfeer bij de 15de Canadamars van 1988 in Readers Digest. Het artikel verscheen ook in de Nederlandstalige editie van hetzelfde jaar.

Bevrijding op 1 en 2 november 1944
Knokke en Heist werden op 1 en 2 november 1944 bevrijd door de 9de Canadese Infanterie Brigade na drie weken hevige strijd in de West Zeeuws-Vlaamse polders. Knokke bleef gelukkig gespaard van bombardementen. Precies één jaar later werd de 1ste Herdenking van de Bevrijding herdacht. De Canadese eenheden bevonden zich toen nog in Friesland-Nederland. Een delegatie officieren en soldaten werd uitgenodigd voor de herdenkingsplechtigheden in Knokke. Er kwam ook een Pipes Band om de Canada Square bij het Stedelijk Casino in te huldigen.

47ste bevrijdingsmars opgedragen aan piper Malcolm Burrows
Sedert 1974 was steeds pipe muziek te horen op de mars. Vanuit Lahr (Duitsland) kwam gedurende de eerste jaren een contingent militairen en muzikanten van de Europe Pipes & Drums. Later kwam Malcolm Burrows mee met de militairen uit Brunssum (Nederland). Meer dan 20 jaar was hij de piper die op diverse locaties zorgde voor de muzikale noot. Hij overleed eerder dit jaar en daarom wordt de 47ste Canadese mars aan hem opgedragen.

For Freedom Pipes & Drums en Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Heist zorgen voor muzikale omlijsting
Sinds meerdere jaren telt Knokke-Heist nu haar eigen For Freedom Pipes & Drums met pipe-major Franky Leyseele. Deze bloeiende band zorgt dit jaar opnieuw voor het opluisteren van de plechtigheden van vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 november. Samen met de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Heist spelen ze zondag 7 november het gekende Amazing Grace en Highland Cathedral bij het Monument. Elk jaar een traditioneel kippenvelmomentje bij de deelnemers van de Canadese bevrijdingsmars en talrijke toeschouwers.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.