Home > Kom alles te weten tijdens unieke expo in Brugge over 100 jaar Scoutsgroep Sint-Leo

Kom alles te weten tijdens unieke expo in Brugge over 100 jaar Scoutsgroep Sint-Leo

Geschreven op 21 november 2022 om 08:29 door Mario De Wilde

Afgelopen weekend opende burgemeester Dirk De fauw de unieke Expo ‘100 jaar scoutsgroep Sint – Leo’, in de Brugse Stadshallen. Samen met de oudste leden (Daniel Schoutteere (92) en Matthieu Van Acker (87)) en enkele jonge leden kon het lintje, voor het enthousiaste oog van zo’n 100 aanwezigen, doorgeknipt worden.

Na maar liefst 5 jaar voorbereiding kan deze unieke expo eindelijk aan het publiek voorgesteld worden. De bezoeker wordt meegenomen op een reis door de geschiedenis van landscouts, zeescouts en harmonie (en zelfs luchtscouts) aan de hand van unieke beelden, documenten, voorwerpen, verhalen én een zoekspel. De werkploeg startte al in 2017 met de studie van het zeer uitgebreid eigen groepsarchief. Zij namen ook persoonlijk contact met vele tientallen oud scouts en families vooral in Brugge maar ook in andere delen van de ruime regio, tot zelfs in Doornik. Dit leidde tot het samenbrengen van een paar duizend waardevolle stukken: foto’s, teksten, regalia,… als basis voor de tentoonstelling, ingedeeld in een kleine 30 taferelen.

In 2020 bestond de Brugse Scoutsgroep Sint-Leo 100 jaar! Met tal van ideeën en veel enthousiasme zou dit een volledig feestjaar worden. De coronapandemie zorgde helaas dat we onze toeters en bellen weer moesten opbergen. Maar zo’n uniek jubileum van de grootste, oudste en meest verscheiden scoutsgroep van Brugge kunnen we toch niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Deze vereniging heeft in z’n geschiedenis duizenden Bruggelingen de geneugten van het scoutsleven mogen doen ervaren. In deze ruime levensgeschiedenis hebben wij ook honderden evenementen en gebeurtenissen opgeluisterd met onze harmonie, in en voor de stad, tot vreugde van de bevolking en toeristen.

Daarom vieren we dit jaar ons 100 + 2-jarig bestaan. In oktober werd onze vereniging feestelijk ontvangen op het stadhuis. En in de maand november willen we nu even de tijd nemen om terug te blikken op onze boeiende 100-jarige geschiedenis. In het voorjaar 2023 vieren we nog verder met op 6 mei een groots spel in de stad en een reuze barbecue voor alle leden, oud-leden, vrienden en sympathisanten, die we langs deze weg ook graag oproepen om deel te nemen. Een heel goede reden voor alle Bruggelingen en andere geïnteresseerden om deze gratis expo te komen bezoeken.

Leuke historische weetjes

In 1920 rijpte bij E.H. André Lebbe binnen de muren van het Brugse Sint-Leo college het idee om ook in Brugge een eigen jeugdwerking op te richten. Hij had het boek van “Scouting for boys” van lord Baden-Powell gelezen en was gecharmeerd door de gedachte “ask it the boy” – leg het initiatief bij je scouts zelf, geef hen de ruimte om het spel van scouting te spelen.
Dit rijpingsproces mondde op 20 maart 1920 uit in de oprichting van een eigen scoutsgroep. In het begin was toneel spelen een belangrijk onderdeel van de activiteiten van de scoutsgroep. André LEBBE, zelf een begenadigd muzikant, zijn honger was nog niet gestild. 7 maand later, op 27 november om precies te zijn, werd de troep scouts aangevuld met enkele muzikanten en kon er samen gemusiceerd worden. Scoutsgroep en koninklijke scoutsharmonie st. Leo Brugge was een feit.
Maar nog geen volwaardig feit.
Je had landscouts en een scoutsharmonie. Een scoutsharmonie, die al zeer snel door Brugge, maar ook ver erbuiten, in de armen genomen en gekoesterd werd.
Op 10 augustus 1931 werd er een zeescouts-afdeling opgericht, die op diverse locaties in Brugge tijdelijke basissen had. Tot ze een vaste plek kregen in de Brugse haven. Wijlen burgemeester Pierre Vandamme zei tegen toenmalig zeescoutsleider Matthieu Van Acker: “ik geef jullie deze grond in de haven om een Zeescoutsbasis te bouwen. Brugge zal jullie zeescouts met maritieme ervaring hard nodig hebben om de kaders van onze toekomstige zeehaven te bemannen”.
Zo tekende de huidige structuur van onze scoutsgroep en –harmonie zich af: één landscoutsafdeling en één zeescoutsafdeling, die samen mee de fundamenten vormen voor de scoutsharmonie. De rol van deze harmonie was voor leden, maar ook voor de volledige stad, heel groot! Van zodra Brugge na WOII bevrijd was, werden zij dan ook meteen gevraagd om de binnenstad te vervullen met hun bevrijdende klanken. Zelfs tijdens de wereldoorlog probeerde men nog af en toe samen te komen met de scoutsgroep en de harmonie. Zowel een oorlog, alsook recenter corona, kreeg de motivatie van de scoutsgroep niet kapot!
Na WOII werd er in 1948 zelfs een luchtscouts opgericht, die tot 1958 bleef bestaan.
Scouting was lange tijd binnen een exclusieve mannenaangelegenheid op enkele uitzonderingen na, waar leidsters weggekaapt werden bij exclusieve meisjesgroepen om mee leiding te geven binnen de jongste takken. Meisjes waren tot ver in de jaren 70 van de vorige eeuw een uitzondering. Gelukkig kwam daar toen dooi in. Als eerste stak de Zeescouts van wal en startten zij met een gemengde werking bij de jongste takken in 1978. De landscouts volgde al snel in 1980.
Een ander mijlpaal in onze rijke historie is de invoering van het uniform van de harmonie. Het werd ondertussen wel al een paar keer aangepast (wat ook te zien is in de expo). In het begin speelde elke muzikant in zijn eigen uniform en zo zag je dus land en zeescouts uniformen door elkaar lopen tijdens de vele optredens.
De typische scouts hoed, een nieuwe blauwe broek en een rode jas zijn tot op heden de kenmerken van onze scoutsharmonie die vandaag nog steeds een graag geziene gast is zowel in binnen als buitenland en natuurlijk heel regelmatig in onze thuisstad Brugge.
We zijn immers met een honderdtal muzikanten de grootste scoutsharmonie van Europa.
We zijn fier op ons rijk verleden en kijken met veel enthousiasme naar de toekomst. Onze leden en leiders van vandaag zijn onze toekomst. Tijdens de pandemie toonden ze allen uit welk een hout ze zijn gesneden en we gaven niet op.
Door onze gezamenlijke inspanningen zijn we op vandaag nog steeds een levendige grote groep met meer dan 600 leden en daar mogen we met z’n allen fier op zijn.

Info over de expo

De expo is gratis te bezoeken van 19 t.e.m. 26 november 2022, doorlopend van 10u – 18u.
Op vrijdag 25 november is de expo geopend tot 21u.
Locatie: Stadshallen (Jan Garemijnzaal), Markt Brugge

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.