Home > Kom alles te weten over 100 jaar Schouwburg Kortrijk in nieuwe brochure

Kom alles te weten over 100 jaar Schouwburg Kortrijk in nieuwe brochure

Geschreven op 9 september 2020 om 09:34 door Mario De Wilde

Schouwburg Kortrijk viert in 2020 zijn 100e verjaardag. Dat verdient feest, vertier en een beetje geschiedenis. In een nieuwe publicatie graven we in het rijke verleden van de Kortrijkse cultuurtempel. De brochure past in de reeks van ‘De Broeltorens’, ‘Het Historisch Stadhuis’ en de ‘Sint-Maartenskerk’.

De eerste stevige wortels van het huidige stadstheater vind je niet in 1920, maar al halfweg de 15e eeuw. De voorgeschiedenis van de Schouwburg Kortrijk is bevolkt door rederijkerskamers en een eerste ‘verloren’ schouwburg. De huidige Schouwburg kwam er niet zonder slag of stoot. Er werd bovendien veel meer gedaan dan enkel toneeltje spelen.

Het volledige verhaal ontdek je in de nieuwe brochure ‘Schouwburg Kortrijk: 100 jaar geschiedenis’. De publicatie is vanaf zondag 13 september (Open Monumentendag) gratis te verkrijgen in Schouwburg Kortrijk en Toerisme Kortrijk, Begijnhofpark. Axel Ronse, schepen van Cultuur: “Recent werd op de parterre de vloer gelijkgetrokken met het podium, wat de bezoekers terug katapulteert naar de startjaren van de Schouwburg. Deze publicatie neemt je mee in de daaropvolgende honderd jaar en toont je hoe onze prachtige Schouwburg evolueerde tot het gebouw dat het vandaag is. We kijken er naar uit om ook de komende jaren de Schouwburg verder te laten evolueren.”

Open Monumentendag
Ter gelegenheid van de 100e verjaardag biedt Schouwburg Kortrijk een blik achter de schermen tijdens Open Monumentendag. De rondleidingen zijn intussen volzet, maar je kan wel nog steeds vrij binnenlopen om enkele historische decorstukken uit de collectie te bekijken. En er is meer.. Tijdens Open Monumentendag kan je in Kortrijk een orgelconcert meepikken in de Sint-Maartenskerk of je trekt je wandelschoenen aan en kiest voor ofwel de rondleiding Hart van Kortrijk of voor de vrije wandeling met de ErfgoedApp. Het aantal deelnemers is steeds beperkt. Het volledige programma vind je op www.kortrijk.be/omd 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.