Home > Koksijde rouwt om overleden schepen Dorine Geersens (62)

Koksijde rouwt om overleden schepen Dorine Geersens (62)

Geschreven op 3 mei 2024 om 16:15 door Mario De Wilde

Met grote verslagenheid meldt het gemeentebestuur van Koksijde het overlijden van schepen Dorine Geersens op vrijdag 3 mei 2024. Ze werd 62 jaar. Dorine Geersens werd geboren op 25 januari 1962 in Nieuwpoort en is de partner van Lieven Louwagie. Ze laat twee kinderen, Kirke en Darius, na en was de fiere mémé van Adrienne, Leon, Ranée en Ozár. Dorine studeerde af als master in de Politieke en Sociale wetenschappen. Beroepshalve baatte ze jarenlang, sinds de zomer van 1991, tearoom Amadeus uit. Dorine groeide uit tot een boegbeeld in Oostduinkerke-Bad en als schepen van Ondernemen en Werkgelegenheid was ze zeer gedreven, ze zette zich actief in voor de lokale handelaars. Zo zette ze mee haar schouders onder de KoksijdeBon.

Knuffelduik

Dorine stond als schepen van Toerisme en Groen bekend om haar baanbrekende ideeën en vernieuwende insteken. Wie Dorine zegt, denkt direct aan Koket Koksijde, het bloemenevent bij uitstek, Chaussée d’Amour of het Bos van Commerce. Ze was ook de grondlegger en bezieler van de succesvolle Knuffelduik. Het goede doel lag haar zeer nauw aan het hart. Dorine stond ook bekend als een echte dierenvriendin: denk aan haar hond Wolf of papegaai Kasoek die we altijd zagen in de Amadeus. Ze was dus dé geknipte schepen voor Dierenwelzijn. Verder was ze ook nog schepen voor Internationale Samenwerking.

“Evenementen organiseren om de lokale economie te ondersteunen”, was één van haar stokpaardjes.

De vrouwelijke garnaalvissers, de Stienestekers, verliezen hun geestelijke moeder. Het was de vader van Dorine die ooit zijn beklag deed (als toenmalige voorzitter van de Orde van de Paardevisser) dat zijn dochters nooit garnaalvissers zouden worden. Dus bedacht Dorine in 2009 de Stienestekers naar de traditie van Stiene en andere vissersvrouwen: zij gingen vroeger met een steeknet garnalen kruien.

Politieke loopbaan

Dorine Geersens debuteerde voor CD&V tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 met 723 voorkeursstemmen, dat was net niet genoeg voor een plekje in de gemeenteraad. Ze was OCMW-raadslid van 2007-2012.

Haar doorbraak volgde zes jaar later toen ze onder de vlag van Lijst Burgemeester goed was voor 1.160 stemmen. Ze legde de eed af als schepen op 2 januari 2013. Ook de daaropvolgende stembusslag scoorde Dorine goed waardoor ze haar termijn met 5,5 jaar kon verlengen tot op haar overlijden op 3 mei 2024. Ze had een duidelijke visie over de gemeentepolitiek en wou een positief verhaal brengen voor alle inwoners van de gemeente. De politiek gaf haar kracht tijdens de donkere dagen.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “We zetelden samen 12 jaar in het schepencollege. Dorine was een echte Oostduinkerkse volksvrouw. Vol humor, altijd goed geluimd, altijd klaar voor een vrolijke noot. Met het hart bovendien op de juiste plaats. In haar zaak, de Amadeus, heeft ze ook heel wat mensen opgevangen. Van groot tot klein. Iedereen was welkom, iedereen kon er ook gaan met vragen en bekommernissen. Ook al onze ondernemers. Dit was haar manier van politiek voeren. Met een luisterend oor voor de mens. Ook in het schepencollege was ze enthousiast en gedreven. Ze hield ons wakker, in haar gekende stijl en met veel goeie ideeën. Deze gedrevenheid zette ze om in strijdvaardigheid toen ze de diagnose kreeg van haar ziekte. Dorine vocht op een ongelofelijke manier. Een voorbeeld voor velen. Ze wilde het iedereen in haar omgeving draaglijk maken: familie, collega-schepenen en medewerkers. Ze klaagde nooit. Ze bleef stralen en iedereen enthousiasmeren alsof er niets aan de hand was. Helaas moest ze een ongelijke strijd leveren. We zullen haar sprankelende aanwezigheid hard missen.”

Het Nieuws van West-Vlaanderen wenst de familie en vrienden veel sterkte toe.

Begrafenis

Dorine zal begraven worden in de Sint-Niklaaskerk van Oostduinkerke op vrijdag 10 mei om 13 uur. Gezien haar kleurrijke persoonlijkheid vraagt de familie om geen zwarte kledij te dragen. Als teken van rouw worden op de dag van de begrafenis alle officiële vlaggen in onze gemeente halfstok gehangen.

Rouwregister

Het gemeentebestuur opent een rouwregister in het gemeentehuis. Vanaf zaterdag 6 mei tot en met donderdag 9 mei, tussen 9.00 en 16.00 uur, doorlopend. Digitaal kan je ook een boodschap sturen via www.koksijde.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.