Home > Koksijde geeft subsidies en gratis advies aan inwoners die een groen dak aanleggen

Koksijde geeft subsidies en gratis advies aan inwoners die een groen dak aanleggen

Geschreven op 1 mei 2024 om 09:22 door Mario De Wilde

Koksijde lanceert vanaf 1 mei 2024 een nieuw subsidiereglement om een extensief groendak aan te leggen: meer groen op de daken van Koksijde. Een groendak heeft veel voordelen. Het kleurt onze omgeving met verschillende tinten groen en verdoezelt grijze en zwarte daken. Het is altijd aangenaam om op groen te kijken dan op grijs of zwart. Maar er zijn nog voordelen: een groendak biedt extra isolatie tegen koude en warmte. Vooral in de zomer zorgt dit voor enkele graden verschil. Een groendak vertraagt de afstroming van neerslag. Voor daken waar hemelwateropvang niet mogelijk is, is dit zeker een pluspunt bij hevige regenval. Een extra pluspunt waar vaak niet aan gedacht wordt, is dat het de levensduur van je dak verlengt omdat de brandende zon niet op je dakbedekking schijnt. Het wordt afgeschermd door de felle zonnestralen.

Schepen van Milieu en Duurzame Ontwikkeling Charlotte Castelein: ”We kunnen Koksijde nog aantrekkelijker maken door nog wat meer groen in de meest verstedelijkte zones te brengen. Je kijkt al snel op een zwart dak als je in een centrum woont. Ik ben er zeker van dat een aantal groendaken in een wijk er voor zorgen dat het aangenamer wonen is. Maar natuurlijk telt het nieuw subsidiereglement voor heel het grondgebied van Koksijde. De premie bedraagt 40 euro per m² met een maximum van 1.250 euro per adres. Dat is toch bijna de helft van de kostprijs om een groendak van 30 m² aan te leggen.’

Tijs Vandewoude, Woonloket Koksijde: “Van zodra je weet of je dak geschikt is voor een extensief groendak, vul je het formulier in op het digitaal loket van de gemeente Koksijde. Je stuurt foto’s mee van de bestaande situatie. Als je dak in aanmerking komt en je dus groen licht krijgt, kan je de werken laten uitvoeren. Na de werken stuur je ons een 2e foto van het nieuw extensief groendak. De betalingsaanvraag dien je tot slot in bij het Woonloket Koksijde.
Claude Willaert, klimaatregisseur Koksijde: ”We kozen voor een extensief groendak omdat dit minder weegt dan een intensief groendak, maar vooral omdat het onderhoudsarm en heel het jaar door groen is. Een extensief groendak bestaat uit vetplanten, mossen en kleine grassoorten. Vetplanten zoals muurpeper bijvoorbeeld, wortelen maar beperkt. Ze kunnen droge periodes goed doorstaan omdat ze water opnemen in hun stengels en geven een mooi geel bloempje in juni. Een groendak kan je perfect combineren met zonnepanelen, meer zelfs de verkoeling die ze krijgen in de zomer zullen de prestaties van je panelen verhogen”

Charlotte Castelein: “Naast het subsidiereglement voor gratis bouwadvies bij Acasus, de ruildienst “tegel voor aarde”, het energiecoachen voor handelaars, is dit dus een vierde subsidiereglement om Koksijde klimaat klaar te maken. Een uitdaging die we graag samen met onze burgers doen: Iedereen wint!
Op de foto ©Sofhie Legein – gemeente Koksijde: klimaatregisseur Claude Willaert en schepen van Milieu en Duurzame Ontwikkeling Charlotte Castelein

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.