Koksijde een van de negen Vlaamse steden die genomineerd werd als fietsgemeente 2024
Koksijde is één van de 9 Vlaamse steden en gemeenten die door het grote publiek genomineerd is als kanshebber voor de titel Fietsgemeente/Fietsstad 2024. Met dat initiatief sporen Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) en Vlaanderen, steden en gemeenten aan om te zorgen voor veiliger en vlotter fietsverkeer. Minister Lydia Peeters maakt de winnaars volgend voorjaar bekend. 165 steden en gemeenten kregen een fietsrapport van de Vlaamse fietser. Waaronder dus ook Koksijde.
Toonaangevende rol
Koksijde is al sinds jaar en dag bekend als dé fietsgemeente. Je vindt hier een fietsstratennetwerk dat loopt van oost naar west. Er is de as Pylyserlaan-Abdijstraat-Van Maldeghemstraat. Maar ook de Piet Verhaertstraat, het Loze Vissertjespad, de Parnassiusstraat, Tennislaan, Rubenslaan, Pannelaan, Noordzeedreef, Duinenkranslaan en Ranonkellaan staan in het teken van Koning fiets.
Ook beschikt Koksijde over een deelfietsensysteem, in samenwerking met Veurne en De Panne. Er staan 105 fietsen op 27 locaties zoals o.a. het station, de randparkings en sportcentra.
Burgemeester Marc Vanden Bussche: “In het verleden viel onze gemeente al meerdere keer in de prijzen, zo kwam Koksijde er al eens uit als veiligste fietsgemeente van Vlaanderen (in 2018 volgens de gemeentemonitor). Om die topstatus te behouden, doen we er alles aan om ons wegen- en fietsennetwerk veilig en up-to-date te houden. Zo komt er in Wulpen een gescheiden fietspad in de Dijk. Er komt ook een rood fietspad in de verfraaide doortocht in Oostduinkerke-Bad en er komt een extra fietszone in de Burgweg en Koningstraat. In juni openden we de nieuwe Jaak Van Buggenhoutlaan met meer groen én aandacht voor de zwakke weggebruiker. En last but not least, voor het weekend was er de feestelijke opening van de Kerkstraat in Koksijde-Dorp, ook bij deze herinrichting trokken we de kaart van de fietsveiligheid. Er zijn aparte fietspaden, aangelegd in asfalt in plaats van klinkers. Waar minder plaats is, kozen we voor fietssuggestiestroken”.
Schepen van Mobiliteit Charlotte Castelein: “Fietsen zorgt voor meer beleving en is tegelijk een ode aan duurzame mobiliteit. Het is niet alleen goed voor je eigen gezondheid, maar voor de hele gemeenschap. Iedereen wint. Duurzaamheid vinden wij als gemeente heel belangrijk. Daarom ondersteunen we fietsers op elke mogelijke manier.”
In een grote publieksbevraging beoordeelden alle Vlaamse fietsers het afgelopen voorjaar het fietsbeleid binnen hun gemeente. In totaal brachten meer dan 27.000 deelnemers online een stem uit. De drie gemeenten (of steden) die in de publieksbevraging binnen hun categorie de hoogste gemiddelde scores behaalden, zijn genomineerd als kanshebbers voor de titel. Koksijde hoort in categorie 2 (steden en gemeenten met meer dan 20.000 inwoners) en werd genomineerd naast Dilsen-Stokkem en Wuustwezel.
Wie wint?
In de tweede ronde, die deze maand start, bezoekt een onafhankelijk studiebureau de negen genomineerde steden en gemeenten voor een terreinonderzoek. Experts maken daarbij een diepgaande analyse van de fietsinfrastructuur en het fietsbeleid. De resultaten worden vervolgens beoordeeld door een vakjury, die per categorie beslist wie wint. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters maakt de drie winnaars bekend in het voorjaar 2024.
Hoe scoorde Koksijde? Check het fietsrapport
De 165 steden en gemeenten die in de eerste ronde werden beoordeeld, krijgen een fietsrapport met de resultaten van de bevraging. Het fietsrapport biedt interessante inzichten over de manier waarop fietsers het fietscomfort en de fietsveiligheid in de betrokken stad of gemeente beleven.
Alle fietsrapporten zijn beschikbaar op www.fietsgemeente.be
Foto: Sofhie Legein gemeente Koksijde