Koken met grote (Brugse) chefs: daar is Fox Flambé in Brugge
Deze namiddag opende in de Ezelstraat 69 in Brugge ‘Fox Flambé’. Alvast een nieuwe kwaliteitsvolle zaak erbij in de Ezelstraat, zonder meer de upcoming straat van Brugge. ‘Fox Flambé’ van de Brugse ondernemer en foodie Tom de Vos is een ontmoetingsplaats voor al wie koken en eten een warm hart toedraagt. In kleine groepjes krijgen beginnelingen, gevorderden en ervaren hobbykoks de kans om onder begeleiding van een (sterren)chef in de potten te roeren en daarna samen aan tafel te gaan. Nog dit: ‘Fox Flambé’ is géén kookschool. De nadruk ligt op product, smaak en gezelligheid. Er zijn verscheidene formules, van eenmalige workshops tot tiendelige reeksen. Deze namiddag was er alvast de persvoorstelling die vanavond ook de aftrap geeft en waarbij de hapjes worden verzorgd door Timothy Goffin (Goffin*). Dan is het ook tijd voor de eerste workshop.
Soms blijkt de passie onweerstaanbaar. De Vos (50), opgeleid als slager-traiteur en al jarenlang trader in de vleeswarenindustrie, heeft besloten om zijn aanstekelijke enthousiasme als hobbykok en ‘allround foodie’ te vertalen in een onderneming. ‘Fox Flambé’ huist in een 17de-eeuws pand in de Ezelstraat, recht tegenover het Achiel Van Ackerplein. In de statige zaal is de blikvanger een ruim zeven meter lang, strak vormgegeven kook- en eetelement, waar tot veertien mensen de chefs op de vingers kunnen kijken. Die chefs zijn niet van de minste: De Vos heeft onder meer al Michael Vanderhaeghe (Hostellerie St. Nicolas**), Henk Vanoudenhove (Sans Cravate*) en Hermes Van Liefde (Rock-Fort) vastgelegd; de openingsworkshop op 2 september wordt verzorgd door Timothy Goffin (Goffin*). “De grote geheimen van de chefs zijn dikwijls eenvoudige kneepjes met soms een geniaal resultaat”, weet De Vos. Het aanbod van workshops varieert van eenmalige sessies rond een thema – bijvoorbeeld ‘pasta’s voor studenten’, of ‘de perfecte bouillabaisse’ – tot een reeks van tien sessies, zoals “Meat by Dierendonck”, waarin zowel absolute beginnelingen als gevorderde hobbykoks hun gading vinden. Ze kijken toe, krijgen tips en gaan dan zelf aan de slag, onder begeleiding. Het resultaat van al die kookijver eten de cursisten daarna gezellig samen op. Een eenmalige workshop duurt zo’n vier uur, er zijn dag- en avondsessies, en de prijs start vanaf 50 euro. U kunt zich individueel inschrijven, maar vanzelfsprekend is koken en eten veel fijner als je dat samen met familie en vrienden doet. Ook bedrijven kunnen er terecht, voor teambuilding en seminariesessies, want ‘Fox Flambé’ beschikt over een prima uitgeruste vergaderruimte en parkeerplaatsen.
www.foxflambe.be