Home > Knokke-Heist wordt opnieuw Maple Leaf City met mars en 1200 Canadese vlaggen

Knokke-Heist wordt opnieuw Maple Leaf City met mars en 1200 Canadese vlaggen

Geschreven op 26 oktober 2023 om 08:17 door Mario De Wilde

De WO II-herdenkingsplechtigheden van Knokke-Heist staan voor de deur en dit jaar ontvangen wij meer dan 100 Canadese militairen, leraars en leerlingen die zullen deelnemen aan de evenementen in onze badstad en bij onze Zeeuwse buren. Hoogtepunt is de Canadese Bevrijdingsmars op zondag 5 november., die loopt van Hoofdplaat tot Knokke-Heist, een 33 km lange tocht langsheen het strijdtoneel van onze Canadese bevrijders oktober 1944.

In die oktoberdagen, werd er onder barre weersomstandigheden, hevig strijd geleverd en de offers waren ongelooflijk groot, zowel bij de militairen als bij de burgerbevolking. De bevrijding van onze streek eiste het leven aan een duizend Canadese en geallieerde soldaten, meestal van zeer jonge leeftijd, die heden hun laatste rustplaats vinden op het Canadian War Cemetery Adegem.
Hoe mooier kunnen we onze gesneuvelde bevrijders herdenken en eer betonen, dan met het uithangen van hun nationale vlag de “Maple Leaf”.

Het begon allemaal In 2008, het For Freedom Museum was toen in volle opbouw.
Burgemeester Graaf Leopold Lippens en eerste schepen, Maxim Willems, beiden jammerlijk reeds overleden, waren de steunpilaren vanaf het eerste uur. Knokke-Heist zou massaal bevlagd worden met de Maple Leaf. Een waardige herdenking ter ere van al die jonge Canadezen, die het leven lieten, nu 79 jaar geleden om de Bevrijding van Knokke-Heist, de Zwinstreek en West-Zeeuws-Vlaanderen te beslechten.

Nu, in het zestiende jaar van deze actie en met meer dan 1200 Canadese Vlaggen die onze bewoners reeds aanschaften, doen we nog steeds een oproep aan de bevolking, de gevels, balkons en  tuinen te versieren met de memorabele Maple Leaf vlag, een teken van respect voor de offers van weleer.

Knokke-Heist wordt opnieuw Maple Leaf City, geen stad  of gemeente ter wereld die getooid gaat met zoveel Canadese vlaggen, iets waar we als inwoner bijzonder fier op mogen zijn. Knokke-Heist laat de Canadese vlag wapperen van zaterdag 28 oktober tot 11 november. Canadese Vlaggen (€ 25) zijn nog steeds te bekomen bij:

-Het For Freedom Museum, Ramskapellestraat 91-93, Ramskapelle, Knokke-Heist tel. 050 68 71 30
-Toerisme Kantoor Knokke-Heist, Zeedijk 660, Knokke-Heist tel. 050 63 03 80
-Cultuurcentrum Knokke-Heist, Maxim Willemspad 1, Knokke-Heist, tel. 050 63 04 30
-Continental Tours, Lippenslaan 8, Knokke-Heist, tel. 050 61 10 01
-Vervarcke Interieur, Natiënlaan 213, Knokke-Heist, tel.050 60 10 72

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.