Home > Knokke-Heist voorziet 60 Shop & Go plaatsen voor half uur gratis parking

Knokke-Heist voorziet 60 Shop & Go plaatsen voor half uur gratis parking

Geschreven op 24 februari 2020 om 17:34 door Mario De Wilde

Wil je snel om boodschappen of moet je kort ergens iets ophalen, dan hoef je in de handelsdriehoek in Knokke vanaf de paasvakantie 2020 niet meer te betalen. Je kunt de wagen een half uur gratis parkeren op één van de 60 Shop & Go-plaatsen in de Lippenslaan, Dumortierlaan of Kustlaan. Die worden aangeduid door een paal met bordje en rode wegmarkering. Je hoeft hiervoor geen ticket aan de voorruit van de wagen te leggen. Op de parkeerplaatsen zijn sensoren aangebracht die registreren hoelang een auto ter plaatse staat. Als de maximaal toegelaten parkeertijd verstreken is, krijgen de parkeerwachters een bericht en volgt een parkeerheffing van 60 euro. Het systeem van Shop & Go zal ook ingevoerd worden in Heist in kader van het project Doortocht Heist, in de Knokkestraat en Kursaalstraat, als maatregel voor minder hinder. Zo zal er veel minder overlast zijn voor de handelszaken in de buurt.
Vraag van de lokale handelaars
De Shop & Go-plaatsen komen er op vraag van de lokale handelaars. Heel wat laad- en loszones voor leveringen worden nu gebruikt als plaats om kort te parkeren, maar dit mag uiteraard niet. Anderzijds vragen de handelaars al een tijdje naar meer plaatsen om kort en gratis te parkeren, zodat mensen voor sommige aankopen snel binnen en buiten kunnen zonder dat ze parkeergeld moeten betalen. Het gemeentebestuur besliste daarom om heel wat laad- en loszones om te vormen naar Shop & Go-zones. 46 laad- en loszones blijven behouden en 14 laad- en loszones worden ook op vraag van de handelaars omgevormd tot gewone parkeerplaatsen. In totaal zullen er 60 Shop & Go-plaatsen zijn waar je gratis 30 minuten kan parkeren.
Meer rotatie
Het vernuftig parkeersysteem heeft verschillende voordelen. Eerst en vooral zal er meer rotatie zijn. Aangezien je er maximaal een half uur mag parkeren, zullen er vaak plaatsen vrij komen en is er dus bijna altijd een parkeerplaats beschikbaar. De plaatsen zullen niet ingenomen worden voor langdurig parkeren, want dankzij de sensoren die onmiddellijk de parkeerwachter verwittigen, zullen langparkeerders een parkeerheffing van 60 euro moeten betalen. Doordat de sensoren ook dat bijhouden, zal het gemeentebestuur ook zien welke zones vaak gebruikt worden en kunnen ze na verloop van tijd eventueel bijsturen door bepaalde shop & go zones bij te plaatsen of van plaats te wijzigen.
Werken starten op 2 maart
De aannemer start op maandag 2 maart 2020 in de Lippenslaan met het omvormen van de parkeerzones naar Shop & Go. Er wordt in 12 deelzones gewerkt zodat de hinder steeds beperkt blijft. In de Lippenslaan zal een gedeelte steeds overdag afgesloten worden en zijn er omleidingen voorzien via de zijstraten. ’s Avonds kun je opnieuw via de Lippenslaan rijden. De parkeerplaatsen zullen wel nog niet beschikbaar zijn, want die moeten een week uitharden.
Een week later vanaf maandag 9 maart 2020 start de aannemer in de Dumortierlaan. Daarna volgt de Kustlaan. Beide winkelstraten zullen tijdens de werken niet afgesloten worden. Het is de bedoeling dat de aannemer klaar is op 23 maart zodat OPC dan kan starten met het plaatsen van sensoren en datacollectoren. Op zaterdag 4 april 2020 zal het systeem volledig werken en kun je gebruik maken van de Shop & Go Zones.
Minder hinder in Heist
Op 2 maart 2020 start eveneens de eerste fase van de werken om de doortocht van Heist te verbeteren. Om er voor te zorgen dat de handelaars niet al te veel last hebben van de werken komen er ook 12 Shop & Go-plaatsen in de Knokkestraat en een deel van de Kursaalstraat. Die zullen vermijden dat de schaarse parkeerplaatsen langdurig worden ingenomen door bv. bestelwagens van werklui. Er zal dus meer rotatie zijn, waardoor je nog vlot om boodschappen kunt tijdens de werken.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.