Home > Knokke-Heist verwent kunstliefhebbers met 27ste Sculpture Link

Knokke-Heist verwent kunstliefhebbers met 27ste Sculpture Link

Geschreven op 19 juni 2020 om 11:12 door Mario De Wilde

Deze week werden de 10 sculpturen geplaatst op de Zeedijk te Knokke-Heist welke door Antoine Leclercq speciaal gecreëerd zijn in het kader van de 27e Sculpture Link. Voor de komende editie van Art Nocturne Knocke worden dit jaar een 50-tal standen voorzien.

Antoine Leclercq speelt met de dualiteit tussen de massieve kant van de brute materie, (in dit geval Cortenstaal), en de onverwachte flexibiliteit van de beeldende kunst van het smeedwerk. Een belangrijk aspect van het Cortenstaal is dat het een zelfgepatineerd staal is met een geforceerde oppervlakte corrosie dat vaak buitenshuis wordt gebruikt vanwege zijn prachtige roestkleurige patina en zijn weerstand tegen de weersomstandigheden. Gepassioneerd door tuinen en grote open ruimtes, behoort Antoine tot een verfijnde school die elke vorm van onnodige versieringen de rug toekeert.

De kunstenaar geeft de voorkeur aan eenvoudige essentiële vormen, met de wens een bepaalde visie te onthullen van de pure, bijna heilige schoonheid van de objecten.
Geïnspireerd door de natuur neigen zijn werken naar abstractie, terwijl ze vertrouwd, sensueel, en organisch blijven. De bewegende sculpturen sieren onze tuinen, als heel mooie leestekens, een puntje op de “i”, een ornament rond de hals van een mooie vrouw. Ze zorgen voor een hernieuwd perspectief van een plaats of een ruimte en nemen deel aan een subtiele dialoog met hun omgeving.

Een kort interview met de kunstenaar:
Hoe is het allemaal begonnen?
Ik ben van opleiding landschapsarchitect (afgestudeerd aan de faculteit van Gembloux), echter autodidact op artistiek gebied. Het is altijd al bij me opgekomen dat een kunstwerk in een tuin een toegevoegde waarde heeft. Het werk heeft het vermogen om de natuurlijke schoonheid van een plaats te verbeteren…zolang er een dialoog bestaat tussen het kunstwerk en zijn omgeving. Ik leg graag de link tussen metaal (wat mijn favoriet materiaal is), en planten, ook al denken veel mensen dat metaal inert is. Integendeel, ik denk dat (Corten)staal in de loop ven de tijd prachtig evolueert. Vanuit dit standpunt kunnen we zeggen dat het een “levend” materiaal is…

Waarom heb je voor abstractie gekozen?
Ik vind dat abstractie me grote vrijheid geeft en me in staat stelt om beter te vertalen wat ik wil zeggen, vooral om vaart te geven aan mijn sculpturen, beweging, emotie, de zoektocht naar balans, zelfs uitbundigheid of, in tegendeel, terughoudendheid, van het gebaar. Abstract en simpel, denk ik bescheiden, dat mijn sculpturen deel uitmaken van een bijna figuratieve expressie. Omdat de beweging die ze maken indruk maakt.

Zijn uw werken buiten net zo comfortabel als binnen?
Over het algemeen maak ik sculpturen die bedoeld zijn om in een tuin te plaatsen. Maar ik maak ook wel eens “modellen” bestemd voor het interieur. Ze zijn vaak kleiner van formaat en ik bedek het staal met hematiet. Het is een koude patina die het staal veroudert en een blauwzwart uiterlijk geeft met een extra diepte aan het oppervlak.

De wandeling (of fietstocht) loopt nog tot en met 16 augustus over de Zeedijk vanuit Het Zoute richting Heist-West en eindigt aan het CC Scharpoord, waar van 8 tot en met 16 augustus de 45e editie van Art Nocturne Knocke plaatsvindt. Daar kan men in de stand van Gallery Ysebaert, waarmee trouwens dit jaar voor Sculpture Link wordt samengewerkt, verder kennis maken met het oeuvre van Antoine Leclercq, in kleinere formaten weliswaar. Voor de komende editie van Art Nocturne Knocke wordt dit jaar een 50-tal standen voorzien. Er wordt zowel oude, moderne en hedendaagse kunst als design gepresenteerd op een eclectische setting, kwalitatief en verfrissend hedendaags.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.