Home > Knokke-Heist en Brugge maken zich op voor WK-tijdritten volgend jaar

Knokke-Heist en Brugge maken zich op voor WK-tijdritten volgend jaar

Geschreven op 18 september 2020 om 14:33 door Mario De Wilde

Vanaf vandaag telt Vlaanderen af naar de 2021 UCI Road World Championships, het WK wielrennen dat wordt georganiseerd van 18 t.e.m. 26 september 2021. Met de onthulling van het parcours van de tijdritten tussen Knokke-Heist en Brugge, het campagnebeeld en de mascotte is het volgende WK wielrennen op gang geschoten. Morgen volgt de voorstelling van het parcours van de ritten in lijn, tussen Antwerpen en Leuven.

Tijdens het WK Wielrennen 2018 in Innsbruck, heeft de UCI het WK wielrennen 2021 aan Vlaanderen toegewezen. Precies 100 jaar nadat het allereerste WK georganiseerd werd, komt het evenement ‘thuis’ in Vlaanderen, de bakermat van het wielrennen. Die 100ste verjaardag zal op tal van momenten centraal staan in de aanloop naar en tijdens het WK zelf en prijkt ook in het campagnebeeld.

Affiche met alle elementen van een ‘Vlaams’ WK

Het officiële campagnebeeld zal het komende jaar op tal van plaatsen opduiken. In het ontwerp primeren vanzelfsprekend de kleuren van de regenboogtrui die als verfstrepen verwijzen naar de kunststeden. De Vlaamse (koers-)accenten als de flandrien en flandrienne en de kasseien zijn getekend in de traditie van de Vlaamse stripcultuur. Het ontwerp is ook een ode aan datgene wat de echte Flandrien typeert: afzien in de strijd naar eeuwige roem.

Naast de affiche draagt ook het parcours zelf uit wat koersen in Vlaanderen altijd is: attractief, uitdagend en onvoorspelbaar. Al stond de veiligheid van de renners vanzelfsprekend mee voorop bij het uittekenen ervan. Ook alles wat Vlaanderen zo aantrekkelijk maakt voor de fietser en de wielerliefhebber, werd er zo goed mogelijk bij betrokken en zal zo optimaal mogelijk in beeld gebracht worden.

Parcours voor echte tijdrijders, van het strand naar ‘t zand

De tijdritten (van zondag 19 t.e.m. woensdag 22 september) tussen Knokke-Heist en Brugge zullen gereden worden op een parcours dat uiterst geschikt is voor mannen en vrouwen die hoge wattages kunnen duwen. Er wordt gestart op een platform op het strand van Knokke-Heist, ter hoogte van het Casino, met de Noordzee als decor. De renners rijden over de dijk, door het centrum van Knokke-Heist en trekken dan door open vlaktes, waar de wind vrij spel zal hebben, langs kanalen en polders, richting het pittoreske Damme. In Brugge wacht hen nog een passage door de historische binnenstad vooraleer te finishen op ‘t Zand.

Ontdek de tijdritten

“Knokke-Heist is verheugd dat we als gastheer van het WK wielrennen onze gemeente in de kijker kunnen plaatsen”, zegt burgemeester Graaf Leopold Lippens. “De start van de tijdrit op het strand is uniek en de schitterende beelden zullen de wereld rondgaan. Sportief en recreatief fietsen past bij Knokke-Heist en je kunt het perfect combineren met onze andere troeven zoals kunst, gastronomie en shoppen! Iedereen die onze fantastische natuur en ons uitzonderlijk aanbod zelf wil ontdekken, is van harte welkom.”

“Met de huidige lichting renners, is de kans niet onbestaande dat we op dag 1, de tijdrit elite mannen, al een eerste Belgische wereldkampioen mogen huldigen op ’t Zand”, blikt burgemeester van Brugge Dirk De fauw vooruit. “We zijn het gewoon om internationale bezoekers op een stijlvolle manier te ontvangen in Brugge. We hebben een historische band met wielrennen en hebben uitgesproken ambities op het vlak van fietsbeleid. Vandaag start de aanloop naar een sportief hoogtepunt, de 100ste verjaardag van het WK Wielrennen. Samen met onze inwoners gaan we aan de slag om dat passend te vieren.” Schepen van Sport Franky Demon vult aan: “We krijgen nu al heel wat enthousiaste reacties van Brugse verenigingen en inwoners, die willen meewerken aan het WK. Er is dus veel inspiratie om er een heuglijke gebeurtenis van te maken. Die initiatieven gaan we vanuit de stad mee aanwakkeren en ondersteunen.”

Toeristische troeven

Het WK wielrennen heeft een gigantische media-impact, niet alleen voor het wielrennen en de renners, maar zeker ook voor de regio waar het plaatsvindt. Dankzij de wereldwijde aandacht is het WK een reusachtig uithangbord voor de Vlaamse toeristische troeven zoals onze kunststeden, onze kust en het aanbod inzake fietstoerisme.

Vlaams Minister van Toerisme Zuhal Demir: “Met het WK zetten we Vlaanderen in de schijnwerpers en tonen we ons wereldwijd als ‘bakermat van de flandriens’ en als aantrekkelijke wieler- en fietsregio. Het WK is veel meer dan een evenement voor ons en zal een katalysator zijn om duurzame realisaties te creëren op meerdere vlakken, waaronder fietsbeleid, wieler- en fietstoerisme, duurzaamheid en innovatie. En we zijn ambitieus. Vlaanderen wil in de toekomst nog meer topevenementen met internationale uitstraling naar Vlaanderen halen, via EventFlanders.”

De Vlaamse overheid slaat de handen in elkaar met de deelnemende steden om een organisatie van dit kaliber mogelijk te maken. Precies om dit soort evenementen binnen te halen werd in 2016 ‘EventFlanders’ opgericht. ‘EventFlanders’ werkt in de schoot van Toerisme Vlaanderen, maar is een samenwerking van Toerisme Vlaanderen, het departement Buitenlandse Zaken, het departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen.

Maak kennis met Leon en Leontine

Vandaag werd ook de WK-mascotte voorgesteld en hoe kon het anders… het is sympathieke leeuw en leeuwin geworden. Ze luisteren naar de naam Leon en Leontine. Naast de gekende wandelende mascotte die zal te zien zijn in het straatbeeld, komt er een digitale, geanimeerde versie die ingezet zal worden in filmpjes en digitale content.

Budget en partners

De lokale organisatie is in handen van vzw WK2021, een samenwerking tussen Flanders Classics en Golazo, twee ervaren organisatoren. Het totale organisatiebudget voor het WK2021 bedraagt 19 miljoen euro. Een groot deel ervan komt uit institutionele steun, met name van de Vlaamse overheid, de 4 gaststeden (Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen en Leuven) en de Provincie Vlaams-Brabant. Een deel van het budget zal organisator vzw WK 2021 halen uit partnerships, verkoop van VIP-pakketten en het organiseren van randevenementen.

De Nationale Loterij heeft al toegezegd als “main partner” van het WK2021. De Nationale Loterij heeft een sterke band met het wielrennen en kon niet ontbreken op dit impactvol en maatschappelijk relevant project. Ook AB Inbev, Skoda, Het Nieuwsblad en Sporza zegden reeds toe als partner van het WK. “Uiteraard hebben we nog tal van mogelijkheden voor bedrijven en merken om zich te linken met dit uniek en prestigieus evenement”, aldus Christophe Impens, covoorzitter vzw WK2021.

Programma 2021 UCI Road World Championships – Tijdritten

ZATERDAG 18 SEPTEMBER 2021
Officiële opening

ZONDAG 19 SEPTEMBER 2021
Elite Mannen: Individuele Tijdrit Knokke-Heist – Brugge

MAANDAG 20 SEPTEMBER 2021
U23 Mannen: Individuele Tijdrit Knokke-Heist – Brugge
Elite Vrouwen: Individuele Tijdrit Knokke-Heist – Brugge

DINSDAG 21 SEPTEMBER 2021
Junioren Mannen: Individuele Tijdrit Knokke-Heist – Brugge
Junioren Vrouwen: Individuele Tijdrit Knokke-Heist – Brugge

WOENSDAG 22 SEPTEMBER 2021
Team Time Trial Mixed Relay Knokke-Heist – Brugge

Alle informatie kan gevonden worden op www.flanders2021.com

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.