Home > Kijk. Zo ziet de nieuwe afvalkalender eruit die vanaf maandag bedeeld wordt

Kijk. Zo ziet de nieuwe afvalkalender eruit die vanaf maandag bedeeld wordt

Geschreven op 8 december 2023 om 07:29 door Mario De Wilde

Vanaf komende maandag 11 december zal de nieuwe afvalkalender 2024 in de Brugse brievenbussen liggen … en die ziet er vanaf nu helemaal anders uit! De grote jaarkalender van IVBO is bij veel inwoners een ‘begrip’. Tientallen jaren hing de kalender bij veel mensen in de berging, garage of in het tuinhuis en had daar een vaste stek om de volgende afvalophaling te consulteren.

“Maar we merkten al enkele jaren via het digitaal loket Mijn IVBO en de telefonische helpdesk dat de info op de achterzijde van de kalender weinig tot nooit gelezen werd” vertelt Minou Esquenet, voorzitter van de Raad van Bestuur van IVBO. “Ook de informatie en sensibilisatie in de bijgevoegde Afvalkrant werd weinig geconsulteerd. Daarom hebben we gezocht naar een nieuw en helder concept voor de jaarlijkse afvalkalender.”

Bovendien wilde IVBO ook de afvalkalender op volgende punten verbeteren:

-Een handiger formaat, in een eigentijds jasje
-Overzicht per maand door gebruik van een maandkalender
-Duidelijke informatie per afvalsoort
-Heldere sorteerregels
-Enkele intercommunales in Vlaanderen gebruiken reeds jaren hetzelfde formaat kalender. Dit resulteerde in positieve commentaren van hun inwoners.

De afvalkalender in een nieuw jasje

Vanaf 11 december wordt de nieuwe kalender in alle brievenbussen in de IVBO-regio bedeeld. In deze nieuwe kalender krijg je per maand een kalender met alle afvalophalingen. Het kan zijn dat je kalender verschillende kolommen heeft: dit zijn de verschillende ophaalsectoren in jouw gemeente of stad. Om de kalender overzichtelijk te houden heeft IVBO ervoor gekozen om maximum 3 sectoren per kalender op te nemen. Om jouw specifieke sector te weten te komen, zoek je jouw straat op in de stratenlijst achteraan de afvalkalender.

“Eenmaal je je sector kent, kijk je op de datum in de kalender en zie je welk afvalsoort er die dag wordt opgehaald. Het nummer van je ophaalsector is ongewijzigd tegenover de kalender van 2023” verduidelijkt Minou Esquenet, voorzitter van de Raad van Bestuur van IVBO.
Hoe gebruik je de nieuwe afvalkalender?
IVBO beseft dat de nieuwe kalender een aanpassing is voor elke inwoner. “Daarom heeft IVBO een laagdrempelig filmpje gemaakt om de nieuwe werking van de kalender uit te leggen. Dit filmpje kan je bekijken via de diverse sociale mediakanalen van IVBO, de website www.ivbo.be en via YouTube. We zijn er zeker van dat je er snel mee weg zal zijn.” legt Minou Esquenet (IVBO) uit.

Heb je toch nog vragen, stel die dan gerust via het digitaal loket www.ivbo.be/mijn-ivbo .

Een tipje van de sluier: hoe raadpleeg je de nieuwe Afvalkalender van IVBO
Minder afval is de boodschap!

Elke afvalsoort krijgt in de afvalkalender een eigen hoofdstuk met de sorteerregels, informatie en wat er met je afval gebeurt na de ophaling.

De Vlaamse overheid wil dat de hoeveelheid restafval tegen 2030 daalt met 40%! Afval in de restafvalzakken wordt immers niet gerecycleerd maar verdwijnt in de afvalenergiecentrale van IVBO. Uit de warmte van de afvalverbranding recupereert IVBO dan groene energie en warm water voor het Warmtenet in Brugge. De restafvalzak zou voor alle inwoners de allerlaatste optie mogen zijn. Recycleren van afval wordt in de nabije toekomst dus de norm.

“Uit de inhoud in de restafvalzak wordt dus niets gerecycleerd. Een groot deel van restafval kan nochtans dienen voor nieuwe grondstoffen: denk maar aan het groente-, fruit en klein tuinafval (gft). Dit neemt 34% van de huidige restafvalzak in, maar kan perfect omgezet worden in compost. Die dan weer voeding geeft aan het milieu.” zegt Jan Geeraert, algemeen directeur van IVBO.

“Ook de uitbreiding van de blauwe pmd-zak draagt bij aan deze positieve evolutie. Maar we vragen aan iedereen om zijn steentje bij te dragen zeker als we weten dat een gemiddelde restafvalzak* nog 34% gft-afval, 9% pmd+ en 5% papier en karton bevat. Elke inwoner in de IVBO-regio heeft dus de kans om zijn restafval met de helft (!) te kunnen verkleinen.” vervolgt Jan Geeraert.

*Cijfers uit de sorteeranalyse van oktober 2023

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.