Kijk. Uitwijken brengt met vuurtheater ‘Passa il tempo’ eind januari warmte in zes Brugse wijken
Ook wanneer de lichtjes van Wintergloed zijn gedoofd, zet Brugge in op samenkomen en winters genieten van cultuur in openlucht. Van 26 januari tot en met 31 januari 2024 trekt het Uitwijkenteam van Brugge Plus naar zes Brugse wijken met sfeervol vuurtheater ‘Passa il tempo’ van Sprookjes Enzo.
Lichtpunt in zes Brugse wijken
In de donkerste en koudste periode van het jaar organiseert Uitwijken dit jaar opnieuw vuurtheater in zes Brugse wijken. Franky Demon, voorzitter van Brugge Plus: “Na de drukte van de feestdagen valt er buiten minder te beleven. Voor sommige mensen betekent dit dat er eenzame weken aanbreken. Geen betere remedie daartegen dan burencontact. Uitwijken brengt Bruggelingen eind januari samen rond vuurtheater die magie en verwondering brengt. We programmeren ‘Passa il tempo’ van Sprookjes enzo, zo brengen we letterlijk en figuurlijk een lichtpunt in de lange winter.”
Vuur en ontmoeting
Vuurkunst en circus ontmoeten elkaar in een voorstelling over het verglijden van de tijd. Een jong meisje dat overal vlammetjes zaait, een vrouw die haar vurige momenten oogst en een oudere dame die verschroeide herinneringen verzamelt. Dit zijn de karakters die met vuur de vele verhalen vertellen van geboren worden, spelen, groeien, liefde en passie, oud worden, doodgaan en weer opnieuw geboren worden. Poppen, wielen, zandlopers, ramen, vleugels, trappen … het vuur tekent ze voor jou in het donker.
Uitwijken trekt met deze cultuurbeleving zoals steeds naar de buurten rondom de stadskern, respectievelijk Sint-Michiels, Assebroek, Sint-Kruis, Sint-Jozef, Zeebrugge en Sint-Andries. Uniek voor deze editie is de samenwerking met PZ Onzelievevrouw waar zowel patiënten als buurtbewoners en bezoekers samen van de voorstelling kunnen genieten.
“De voorstelling is zoals steeds gratis en aan de barwagen zijn de drankprijzen democratisch. Op die manier is het voor iedereen haalbaar om een mooie avond te beleven in het gezelschap van buren en vrienden”, aldus Franky Demon. De bar gaat open een half uur voor de start van de voorstelling en blijft ook na de voorstelling nog even een uitgelezen plek voor babbels en ontmoetingen.
Zes locaties, zes speeldata
De locaties waar Uitwijken in 2024 vuurtheater brengt, zijn een mix van vertrouwde en nieuwe plekken. Elke voorstelling start om 19.30 uur en duurt 45 minuten.
— vrijdag 26 januari in Sint-Michiels, PZ Onzelievevrouw, ingang via Koning Albert-I laan 8
— zaterdag 27 januari in Assebroek, Dries 4, parking voor OLVA ’t Sparrenhof
— zondag 28 januari in Sint-Kruis, Veltemweg 35, parking Interbad
— maandag 29 januari in Sint-Jozef, Sint-Jozefsplein, parking voor de kerk
— dinsdag 30 januari in Zeebrugge, Marktplein
— woensdag 31 januari in Sint-Andries, Jan Breydellaan, basketbalplein
Data en locaties onder voorbehoud van wijzigingen.
In 2024 bezoekt Uitwijken 27 buurten
Uitwijken is een ‘mobiel cultuurhuis’. De karavaan met omgebouwde oldtimers trekt naar de Brugse wijken om er in verschillende periodes van het jaar gratis een cultureel aanbod te presenteren waar iedereen welkom is. In 2024 wordt een uiteenlopend cultuurprogramma aangeboden in 27 wijken. Wie Uitwijken beter wil leren kennen en op de hoogte wil blijven van alle omzwervingen, kan terecht op www.uitwijken.be. Daar kan men zich ook inschrijven op de Uitwijken nieuwsbrief.
PZ Onzelievevrouw
Het Psychiatrisch Ziekenhuis Onzelievevrouw biedt behandeling voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het ziekenhuis is er voor patiënten vanaf 16 jaar en is gespecialiseerd in de behandeling van verslaving, psychotische problematieken, persoonlijkheidsstoornissen, depressieve problemen en biedt ook intensieve psychiatrische zorg aan. Voor elke specialisatie zijn er afzonderlijke behandeleenheden met één of meerdere afdelingen (residentieel, dagbehandeling en/of nabehandeling). Het ziekenhuis maakt deel uit van de vzw Gezondheidszorg ‘Bermhertigheid Jesu’ en is partner in het Netwerk NOWE, een samenwerkingsplatform van verschillende organisaties uit de geestelijke gezondheidszorg en eerstelijnsactoren.