Home > Kijk. Nieuwe brandweerkazerne aan de Bevrijdingslaan in Brugge moet in 2028 klaar zijn

Kijk. Nieuwe brandweerkazerne aan de Bevrijdingslaan in Brugge moet in 2028 klaar zijn

Geschreven op 28 mei 2024 om 11:37 door Mario De Wilde

Vanaf 2028 zullen de Brugse brandweermannen uitrukken vanuit een gloednieuwe zonale kazerne langs de Bevrijdingslaan in Brugge. Kristof Audenaert, voorzitter van Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen en Dirk De fauw, burgemeester van Brugge, stelden vandaag met trots het ontwerp van de nieuwe kazerne voor. Vandaag vind je de brandweer van post Brugge nog op twee locaties: de hoofdpost in de Pathoekeweg en de voorpost net binnen de stadsring in de Walweinstraat. “We bouwen de nieuwe kazerne op een strategische locatie bij de Brugse stadsring”, zegt burgemeester De fauw. “Door beide locaties samen te voegen, verhogen we de slagkracht van de brandweer op lokaal niveau. Gezien de ligging vlakbij de Expresweg, A11 en E40 zal de brandweer vanuit de nieuwe locatie ook snel kunnen tussenkomen in de volledige zone. De nabijheid van het AZ St-Jan is een meevaller.”

Zonale kazerne
De nieuwe kazerne in Brugge is meteen het eerste concrete bouwproject voor Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen (Zone 1). Naast de operationele brandweerequipes zal ook de volledige zonale administratie onderdak vinden in de nieuwe kazerne. Het gaat om zo’n vijftig administratieve en technische personeelsleden die nu op verschillende locaties in de zone verspreid zitten.

“Het geplande bouwproject is dan ook een forse stap vooruit in de ontwikkeling van de hulpverleningszone als autonome organisatie”, vertelt voorzitter van de zone Kristof Audenaert. “Vooral de kazerne aan de Pathoekeweg heeft een ongunstige ligging binnen de zonale risicoanalyse. Beide Brugse kazernes voldoen vandaag ook niet meer aan de geldende normering. De centralisatie van alle administratieve diensten op één locatie kan de dienstverlening alleen maar ten goede komen.”

Brandweer zichtbaar aanwezig
De nieuwe kazerne wordt gebouwd langs de Bevrijdingslaan in Brugge. Dat is de verbindingsweg tussen de Expresweg en het stadscentrum. Je zal het van ver herkennen: het gebouw wordt volledig opgetrokken in beton, de gevel zal de typische Brugse terracotta kleur hebben. De vin-structuur van de gevel maakt het gebouw statig doch dynamisch. De brandweer mag dan ook zichtbaar aanwezig zijn langs de drukke invalsweg.

Het gebouw zal zeven bouwlagen tellen:

Kelderverdieping -1: Een ondergrondse parking
Gelijkvloers: stelplaats voor interventievoertuigen
Verdiep 1, 2 en 3:
Brandweerpost Brugge en enkele logistieke en ondersteunende diensten
Zonale dispatch met een crisisruimte voorzien van de nieuwste technologieën
Verdiep 4, 5 en 6: zonale administratie

In het gebouw voorzien we een belevingsruimte waar bezoekers kennis kunnen maken met brandgevaarlijke situaties en hoe deze te voorkomen in hun eigen huis. Twee daktuinen moeten het personeel de kans bieden om tijdens hun pauze even tot rust te komen in een natuurlijke omgeving boven de drukte van de interventie.
Ondanks de beperkte terreinoppervlakte wordt toch voorzien in een mooie oefenkoer voor het operationeel personeel. De slangentoren is weggewerkt in het gebouw en biedt heel wat uitdagingen voor het zonale klimteam.

Duurzaamheid boven
“Het gebouw wordt opgetrokken volgens het smart building principe,” legt voorzitter Kristof Audenaert uit. “Het is voorzien van heel wat innovatieve technieken. Op vlak van duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid scoren we met dit ontwerp bijzonder goed. De investering in de nieuwe kazerne moet op langere termijn de stijgende kosten voor energie en onderhoud van ons verouderd patrimonium de kop indrukken. Op vlak van milieu leveren we forse inspanningen om de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden.”

Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen zette de opdracht voor het ontwerp en de bouw van de kazerne twee jaar geleden op de markt. Voor de trajectbegeleiding en de beoordelingscommissie deed Zone 1 een beroep op de diensten van stad Brugge.

Acht teams stelden zich kandidaat. Na een grondige evaluatie van alle kandidaturen is gekozen voor het consortium CAAAP-Artes Projects, met B2Ai architects en DBV architecten als ontwerpers en Artes Depret als aannemer. Zij mogen de kazerne bouwen voor totaalprijs van 29.534.909€. De investering wordt gedragen door de 17 steden en gemeenten die tot het beschermingsgebied van Zone 1 behoren. “Wat er met de huidige Brugse kazernes zal gebeuren is op vandaag nog niet duidelijk. Mogelijks blijven deze binnen het stadspatrimonium en krijgen ze later een nieuwe bestemming” zeg burgemeester De fauw. In 2028 moeten de brandweer van Brugge en de administratieve diensten hun intrek kunnen nemen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.