Home > Kijk. In juli kan je in Brugge weer vier volle dagen circusplezier beleven. Voor het eerst een late night

Kijk. In juli kan je in Brugge weer vier volle dagen circusplezier beleven. Voor het eerst een late night

Geschreven op 17 mei 2023 om 11:24 door Mario De Wilde

Van donderdag 20 tot en met zondag 23 juli zwaaien de poorten van het Grootseminarie in Brugge weer open voor Cirque Plus: het kwaliteitsvol en laagdrempelig circusfestival in openlucht. Het programma van deze 16de editie is goed gevuld met ruim dertig gezelschappen en artiesten uit negen verschillende landen. Alles werd vanmorgen voorgesteld in circusatelier Woesh aan de Damse Vaart-Zuid in Sint-Kruis bij Brugge. Mensen met een beperking en nieuw circustalent krijgen opnieuw een plek in het programma. En de organisatoren gaan voor het eerst ook ‘late night’ met twee voorstellingen op donderdagavond. En de week voor het festival trekt Uitwijken zoals de traditie dat wil, naar de Brugse wijken met een gratis circusvoorstelling.

Cirque Plus is gratis en de tuin staat open voor iedereen. Voor een beperkt aantal voorstellingen is het nodig om gratis tickets te reserveren of om tickets te kopen. Dat kan vanaf 15 juni online via www.cirqueplus.be, aan de balie
van In&Uit of aan de infobalie tijdens het festival. “Cirque Plus is uitgegroeid tot een toonaangevend circusfestival
in Vlaanderen dat artiesten, bezoekers en organisaties verbindt. We kijken ernaar uit om straks weer ruim 12.000 mensen te ontvangen in de prachtige tuin van het Grootseminarie met een boeiend en gevarieerd programma. Humor, acrobatie, emotie maar vooral heel veel sfeer lopen opnieuw als een rode draad doorheen het festival en we hebben met ‘late night’ ook een nieuwigheid in petto.” aldus Franky Demon, voorzitter Brugge Plus.

Cirque Plus late night op donderdagavond

Het circusfestival start voor het eerst met een late night vanaf 20u. Op donderdagavond 20 juli zijn er twee voorstellingen die de grenzen van het circus opzoeken. ‘We Agree To Disagree’ is een niet te missen interactief circus met een hoog rock ‘n roll gehalte van Collectif Malunés (FR/BE). Een bont gezelschap dat na drie eerdere passages al een beetje kind aan huis is bij Cirque Plus. Zij spelen in de tuin van het Grootseminarie.

Daarna volgt de tentvoorstelling van de roze-laarzen-jongleur Harvey Cobb (NL/UK). Hij brengt Engelstalige stand-up circus met een hoek af. Beide voorstelling zijn gratis, voor Harvey Cobb moet er vooraf wel gratis
gereserveerd worden via cirqueplus.be.

“We willen met deze voorstellingen ook een jonger publiek aantrekken en hen zo warm maken voor circus en het hele festival.” aldus Franky Demon, voorzitter Brugge Plus.

Verbindend en duurzaam circusfestival
Cirque Plus is dit jaar aan zijn 16de editie toe. Met jaarlijks meer dan 12.000 bezoekers, is het een van de grote circusfestivals die ondersteund worden door de Vlaamse overheid. Cirque Plus gelooft in de verbindende kracht van circus in openlucht, weg van de barrières van een klassieke theaterzaal. De kunstvorm leeft, is laagdrempelig en interactief: de nabijheid van artiesten en publiek zorgt voor verrassende wendingen en ervaringen en maakt elke voorstelling uniek. Cirque Plus bouwt daarmee bruggen naar een divers publiek. Achter de schermen omarmen we medewerkers en vrijwilligers van alle leeftijden. Ook mensen met een beperking en medewerkers via Refu Interim helpen mee. In totaal verbinden meer dan 70 vrijwilligers en medewerkers zich al jaren met het circusfestival. De gezellige bar en de eetstandjes bieden duurzame drankjes en hapjes tegen democratische prijzen. Ook in het kader van duurzaamheid worden bestek, bekers en borden hergebruikt en krijgen fietsen een VIP-parking vlakbij.

Drie volle dagen circus in openlucht

Het circusprogramma is een indrukwekkende wervelwind van acrobatie, clownerie, dans, jongleren, circustheater, muziek …
Een greep uit het programma
De Nederlandse performer Luuk Brantjes (NL), wiens foto op de affiche staat, gebruikt in zijn voorstelling ‘L O N E’, een bascule (wipplank), een evenwichtstoestel dat eigenlijk bedoeld is voor minstens 2 performers. Hij gaat helemaal alleen op zoek naar de balans tussen eenzaam en alleen.

Samen met festival CIRK Aalst en circuswerkplaats/festival Miramiro (Gent) is Cirque Plus de oprichter van het netwerk voor outdoor circus CIRC’UIT. Inmiddels hebben nog zes nieuwe leden het netwerk versterkt. Het netwerk wil nieuwe circuscreaties voor openlucht stimuleren en ondersteunen. Twee producties op Cirque Plus worden door het netwerk gesteund.

Circ Rodini met ‘The Amazing Katleen’ is een solo van Katleen Ravoet (BE). Ze brengt de wat vergeten oude circustechniek van de handstand op een heel eigen manier terug tot leven.

‘MOON’ van Compagnie Barks / Bastien Dausse (FR) is een tocht doorheen een levend en acrobatisch rariteitenkabinet van verrassende anti-zwaartekrachttoestellen.

Theater Muto (BE) was eerder al op Cirque Plus met stemmige, kleine voorstellingen zoals ‘Het Kortste Concert’ en ‘Josser’. Stef Geers brengt met dochter Fien een try-out van ‘Nest’, een verhaal over generaties, liefde voor de circuskunst en de verderzetting van een ambacht van vader op dochter. Deze voorstelling vindt plaats in de kerk van het Grootseminarie, een bijzondere locatie die we voor het eerst kunnen gebruiken tijdens het festival.

Cirque Plus en het Brugse Circusatelier Woesh werken al sinds de start van het festival samen. Woesh verleidt iedereen weer tot jongleren, acrobatie of clownerie met ‘Circus Overal’ of met de, door Kortrijkse HOWEST-studenten, slim bedachte ‘Woeshcraft’-toestellen. In het Woonzorgcentrum Ter Potterie verrast Woesh de bewoners en het publiek met de inclusieve voorstelling ‘Kerkstraat 24b’.

Meer circus om zelf uit te proberen: Lyapunov laat iedereen koordlopen, tot zelfs drie meter hoog, en Skriewer zorgt voor een Speelpretplek op circusmaat.

En geen Cirque Plus zonder ‘entresort’: een korte, opmerkelijke act die je even doet stilstaan. Wat wordt de uitspraak van de volksjury in de acrobatische rechtszaak ‘Zaal B’ door Mardulier, Van Bortel en Van Reeth?

Kansen voor nieuw circustalent

Cirque Plus ondersteunt en opent deuren. Nieuw circustalent krijgt alle kansen om de harten van het Brugs publiek te veroveren. Startende circusartiesten met (semi-)professionele ambities hebben vaak nog geen afgewerkte, lange voorstelling maar wel een korte act die hun talent in de verf zet. Met de laagdrempelige formule Cirque Numerique kunnen ze een kort circusnummer brengen op het festival. Via een open call in het voorjaar melden ze zich. Tijdens het festival beoordeelt een professionele jury hun act. De beste act kan het daaropvolgende jaar mee met de Uitwijken circustoer. Dit jaar selecteerden we uit meer dan vijftig inzendingen zes mooie acts
waarvan maar liefst twee met Brugse voedingsbodem: Manon Verplancke en het duo Yuri Debouvry en Louise-Marie Schollaert. Binnen de ruim 20 circusateliers die Vlaanderen rijk is, worden er jaarlijks voorstellingen gecreëerd door – jonge én ook volwassen – cursisten.

Dit jaar krijgen Circolito (Mechelen) met ‘Xizo’ en Circusplaneet (Gent) met ‘Cubelicious’ speelkansen op Cirque Plus. De Belgische circushogeschool ESAC is dan weer present onder de naam ‘Salement Cirque’ met maar liefst 13 afstuderende studenten uit alle windstreken. De voorstelling ‘Pistes’ toont – aan de hand van heel wat verschillende circusdisciplines – de frisheid waarmee deze jonge makers met professionele circusambities naar de wereld kijken. Iedereen telt mee met inclusief circus

Door volop in te zetten op programmatie, creatie en ontwikkelingskansen voor mensen met een beperking neemt Cirque Plus een unieke positie in binnen het circuslandschap. Samen met mensen met beperking werken we aan de creatie van professionele circusvoorstellingen. Achter de schermen ontwikkelen we een traject waarbij zij hun circustalenten kunnen ontdekken en trainen. De voorstellingen krijgen een gelijkwaardige plek op ons festival en we zoeken spreidingskansen. We werken samen met circusatelier Woesh, circuswerkplaats PERPLX, theateratelier Het Scheldeoffensief en individuele circusartiesten. Daarnaast bieden we een podium aan professionele binnen- en buitenlandse creaties met mensen met een beperking.

Remco en Yves zagen we vorig jaar al op Cirque Plus met 1+1 = veel. Voor deze editie maken ze samen met Karen Claessens de balans op van hun leven, op hun geheel onnavolgbare eigen wijze. Is het in evenwicht of is het uit balans? De voorstelling waar ze aan werken heet ‘Are we stable?’. “Inzetten op inclusief circus betekent niet enkel aandacht voor mensen met een beperking. We hebben aandacht voor elke vorm van maatschappelijke uitsluiting door hierover in dialoog te gaan met de circuswereld en onze sociale partners, door onze eigen toegankelijkheid en beeldvorming elk jaar kritisch te bevragen en door op zoek te gaan naar kwalitatieve circusvoorstellingen
die in hun beeldvorming en/of thematiek afwijken van de norm.”, aldus Franky Demon, voorzitter van Brugge Plus.
Nog meer circus
Tentvoorstelling, theaterzaal Biekorf en Brugse wijken
De circustent is terug in het Grootseminarie. Drie avonden lang (vrijdag, zaterdag en zondag) zetten de broers Simon en Vincent Bruyninckx – van Collectif Malunés & MOVEDBYMATTER – letterlijk hun tanden in de even
gevoelige als spectaculaire voorstelling BITBYBIT. Deze voorstelling is betalend.

Cultuurcentrum Brugge presenteert het hele jaar door een mooi circusaanbod. Inmiddels is het een traditie om ook tijdens Cirque Plus een indoor voorstelling te presenteren. Deze keer krijgt het publiek de kans kennis te maken met zowel een binnenvoorstelling (Theaterzaal Biekorf) als buitenvoorstelling (Grootseminarie) van het Franse gezelschap Modo Grosso. De binnenvoorstelling is betalend.

Cirque Plus tot in de wijken. Van 14 tot 19 juli strijkt Uitwijken, het kunstenhuis op wielen, neer in 6 Brugse wijken rond Brugge met de gratis circusvoorstelling Playground van het Franse Collectif Primavez.

Cirque Plus zet zo zelf een stap dichter naar een publiek dat niet meteen de stap naar het festival zou zetten. Alle data en speelplekken op www.uitwijken.be

Praktisch
Waar
Tuin Grootseminarie Brugge, ingang via Peterseliestraat.
Wanneer
Donderdag 20 tot en met zondag 23 juli.
Deuren gaan op donderdag open om 18.30 u, op de andere dagen om 13.00 u.
Bar sluit om 23.00 u en de poorten gaan dicht om 23.30 u.
Gratis? Gratis reserveren? Betalen?
Alle voorstellingen in de tuin van het Grootseminarie zijn gratis en vrij toegankelijk. Tickets zijn niet nodig. Een aantal voorstellingen hebben een maximale publiekscapaciteit en vinden plaats op afgezonderde plekken in en rond het Grootseminarie. De toegang is gratis maar vooraf reserveren is nodig via de website van Cirque Plus vanaf
15 juni. Tijdens het festival kan je ook ter plaatse tickets krijgen aan de infostand zolang de voorraad strekt.

De voorstellingen van BITBYBIT in de circustent en de voorstellingen van Cultuurcentrum Brugge in theaterzaal Biekorf zijn betalend. Ticketverkoop verloopt via de website van Cirque Plus vanaf 15 juni.

Met dank aan
Cirque Plus wordt georganiseerd door Brugge Plus vzw, met de steun van Stad Brugge en Vlaanderen en kan rekenen op de gewaardeerde samenwerking met Cultuurcentrum Brugge en Circusatelier Woesh. Grootseminarie Brugge, De Nieuwe Notelaar, WZC Ter Potterie en Mintus stellen hun locaties open voor al dat circus.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.