Kijk. Dit zijn de eigen innovaties van West-Vlaamse verpleegkundigen Wit-Gele Kruis
Een groep medewerkers van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen werd de voorbije maanden ondergedompeld in een intensief innovatietraject. Twaalf geëngageerde collega’s werkten samen antwoorden en oplossingen uit voor huidige én toekomstige uitdagingen voor het Wit-Gele Kruis en stelden gisteren trots hun projecten voor.
ODIN-innovatie traject
ODIN staat voor Oplossingsgericht Denken en Innoveren. Tegelijkertijd is ODIN is ook de Noorse God van wijsheid, kennis, geneeskunde en van strijd en magie. Allemaal elementen die verband houden met het uitdagend proces van verandering en innovatie.
Via het ODIN-project kregen 12 ‘Odiniers’ van het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen en 4 ‘Odiniers’ van De Lovie vzw een unieke kans om zelf een innovatieve oplossing te bedenken voor problemen in het werkveld. Ze werden ondergedompeld in het ‘design thinking’ gedachtegoed en werden intensief begeleid vanuit Howest IDC (Kortrijk). Voor het Wit-Gele Kruis zelf bood dit traject een unieke kans om innovatie nog meer te laten leven op de werkvloer.
Katalien Dendooven, algemeen directeur bij Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen: “Er is veel aan het bewegen binnen de zorgsector. Daarom trekken wij binnen onze organisatie ook volop de kaart van innovatie om in de toekomst even kwaliteitsvolle zorg blijven te garanderen. Aangezien onze thuisverpleegkundigen en zorgkundigen elke dag zien waar er uitdagingen en opportuniteiten zijn vonden we het belangrijk om hen meer te betrekken hierin. We hebben ervoor gekozen om een ambitieus traject op te starten, dat verder gaat dan bijv. enkel collega’s ad hoc samen te brengen in een innovatiewerkgroep. De frisse ideeën en voorstellen die ik vandaag zag maakten me dan ook ongelofelijk trots. Ik zag de bevestiging van het feit dat je een innovatiecultuur moeten proberen te laten leven binnen een organisatie en dat iedereen daar baat bij heeft, zowel onze eigen collega’s als onze patiënten en zorgpartners.”
Sofie Detavernier, Odinier en thuisverpleegkundige in Wit-Gele Kruis afdeling Kortrijk: “Het Odin-verhaal was een boeiend en leerrijk traject waar ik mocht aan meewerken. Het was verrijkend om problemen, die wij als thuisverpleegkundigen ondervinden op ronde, op een gestructureerde en procesmatige wijze te benaderen. Uit dit denkproces zijn volgens mij heel bruikbare prototypes en designbrieven ontwikkeld. Een van de ideeën waarop ik werkte bijv. was een systeem om patiënten meer zicht te geven op onze planning zodat ze kunnen zien wanneer wij op weg zijn naar hen. Ik ben alvast heel blij dat het Wit-Gele Kruis hiermee in de toekomst verder aan de slag gaat.”
Caren Seynaeve, stafmedewerker kwaliteit bij Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen: “De Odiniers werden opgeleid door Howest experten in oplossingsgericht denken en innoveren. Ze namen de voorbije maanden deel aan diverse praktische workshops en kregen hiernaast ook heel wat theoretische kennis toegereikt, bijvoorbeeld over de 8 effectiviteitsprincipes voor ‘Caring Technology’. Uit de meer dan 100 ideeën die werden verzameld kozen de Odiniers er 6. Hierna zijn ze met hun case op pad gegaan via de Makerhealth methodiek. De Odiniers hebben in een eerste fase hun probleem in de diepte onderzocht, om in de 2e fase oplossingsgericht te gaan denken. Zo kwamen we vandaag tot een voorstelling van 6 business cases die nu verder uitgewerkt zullen worden samen met de Odiniers.”
Samenwerking met projectpartners
Het ODIN-project kwam tot stand met steun van het Fonds Dr Daniël De Coninck (Koning Boudewijnstichting) en liep in samenwerking met Howest, De Lovie en In4Care.
Over Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen
Al meer dan 85 jaar is het Wit-Gele Kruis een pionier in de thuisverpleging. In de provincie West-Vlaanderen zorgen dagelijks meer dan 1.400 medewerkers voor een kwalitatief hoogstaande en gevarieerde verpleging aan huis (wondzorg, verpleegtechnische zorg, diabeteszorg, oncologische zorg, palliatieve zorg, hygiënische zorg, …). Onze kerntaak is thuisverpleging, maar ons zorgaanbod is een stuk rijker. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een Gerust Zorgcentrale met een personenalarmsysteem die voor iedereen toegankelijk is.