Home > Kijk, de Brugse burgemeester demonstreert evenwicht. Vergroende speelplaats en nieuw bos voor Wonderwijs

Kijk, de Brugse burgemeester demonstreert evenwicht. Vergroende speelplaats en nieuw bos voor Wonderwijs

Geschreven op 8 mei 2023 om 09:08 door Mario De Wilde

Eind 2020 lanceerde de Jeugddienst van Stad Brugge de projectsubsidie ‘Vergroen je schoolspeelplaats’. Jaarlijks is er 50.000 euro beschikbaar om met vijf scholen aan de slag te gaan waarbij beton, tegels of verharding ingeruild wordt voor meer natuurlijke en avontuurlijke speelruimte. Met als uiteindelijk doel: meer groene, bio-diverse en avontuurlijke ruimte teruggeven aan kinderen en jongeren.

Schepen van Jeugd Mathijs Goderis: “De voorbije twee jaar konden tien scholen rekenen op een subsidie van maximum 10.000 euro én de ondersteuning en expertise van vzw Regionaal Landschap Houtland & Polders. Het doel is om scholen een hand aan te reiken, hen verder te inspireren en samen te bouwen aan hun groene speelplaats. Die hebben namelijk een positieve impact op het welzijn van kinderen en jongeren. Het is namelijk bewezen dat drie minuten in een groene ruimte helpt om stressniveaus te verlagen en je een positief gevoel geeft. Uiteraard hoop ik dat we dit lijstje ieder jaar langer kunnen maken en samen kunnen bouwen aan een groene, avontuurlijke en vooral kindvriendelijke stad. Nieuwe kandidaturen kunnen nu worden ingediend t.e.m. 15 april 2023. Scholen die dit jaar niet in aanmerking kwamen kunnen dan ook hun dossier herbevestigen, aanpassen of vernieuwen.”

Burgemeester Dirk De fauw: “Dit speelbos zal een mooie meerwaarde zijn voor Wonderwijs. Vroeger was het een verkeerspark maar met de tijd werd het opengesteld om in te ravotten en te spelen. Tijdens de zomer is dit een heel aangename plek, want dan biedt de aanwezige schaduw soelaas. Helaas werden de bomen oud en waren ze niet langer in topvorm. De bomen moesten dus dringend worden gered en daarom was actie vereist. Een mooie samenwerking tussen de kinderen, de ouders, de leerkrachten en het Regionaal Landschap zorgde voor de aanleg van dit speelbos. Het ontwerp is het product van een samenwerking tussen Hogent Landschaps- en Tuinarchitectuur en ook het Regionaal Landschap. Vanuit het stadsbestuur zijn we heel blij dat we dit nieuwe speelbos mee konden helpen ondersteunen. Ook de Provincie en het Oudercomité van Wonderwijs leverden een waardevolle bijdrage aan de eigen middelen die dit speelbos financierden.”

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Het speelbos is nu nog nieuw en uiteraard moet de aanplanting zich nog wat dieper wortelen. De vlonders rond de bomen zorgen voor bescherming van de wortels van de aanwezige bomen terwijl de kinderen zich toch al volledig kunnen uitleven. Ik ben bijzonder blij met het mooie resultaat, dat een product is van een zeer vruchtbare samenwerking. Als schepen van Openbaar Domein zet ik enorm in op bomen en bossen. Zo wordt het Beisbroekbos met 24 hectare uitgebreid en zijn deze legislatuur al meer dan 70.000 bomen aangeplant. Voor kinderen en jongeren is contact met de natuur van groot belang. Meer groen is belangrijk voor de creativiteit en zet aan tot meer beweging. Daarnaast dragen bomen bij tot de biodiversiteit en hebben ze ook educatieve waarde. Het is dan ook heel fijn dat de Brugse scholen zich volop inzetten voor het groener maken van hun omgeving. Dit speelbos zal zeker en vast een waardevolle meerwaarde zijn voor de leerlingen van Wonderwijs!”

Astrid Lenoir, directrice Wonderwijs: “Wonderwijs Brugge is een buitengewone lagere school gericht op kinderen die moeilijk leren. Een krachtige en veilige speel- en leeromgeving is voor onze kinderen dan ook heel belangrijk. Het Speelbos was dringend aan vernieuwing toe. Ook de prachtige bomen hadden meer ademruimte nodig. Het was dan ook een uitdaging om beide problemen gecombineerd aan te pakken. We mochten voor onderzoek en advies aankloppen bij de studenten Landschaps- en Tuinarchitectuur van HoGent. Zij adviseerden ons meer dan ruimschoots. Samen met de collega’s van het Regionaal Landschap Houtland en Polders kozen we uiteindelijk voor de vlonders en het apenparcours. Met vereende krachten van de kinderen, ouders, collega’s en hun partners en zelfs oud-leerlingen is het speelbos vandaag een feit. Dit is ook dankzij de mooie financiële ondersteuning van Stad Brugge en Provincie West-Vlaanderen. Dank aan allen die dit project mogelijk maakten! De kinderen trappelen alvast van ongeduld.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.