Home > Kijk. Capellehof in Rollegem-Kapelle opent over twee weken de deuren

Kijk. Capellehof in Rollegem-Kapelle opent over twee weken de deuren

Geschreven op 31 juli 2023 om 10:44 door Mario De Wilde

Op dinsdag 15 augustus zal het Capellehof officieel zijn deuren openen voor het publiek. Gelegen in de dorpskern van Rollegem-Kapelle, wordt het Capellehof het nieuwe kloppend hart in de deelgemeente. De feestelijke opening begint om 10 uur in aanwezigheid van Hilde Crevits, Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Welzijn.

“Het Capellehof is veel meer dan zomaar een gerestaureerde hoeve. Het wordt een bruisende ontmoetingsplaats waar diverse activiteiten van verenigingen zullen kunnen plaatsvinden. Daarnaast zullen ’t Ferm en Mariënstede, twee zorginstellingen die zich onder andere inzetten voor zorgzame buurten en inclusie, ook een deel van de ruimtes huren”, zegt schepen van patrimonium Geert Dessein.

Dit project is het resultaat van nauwe samenwerking tussen het lokaal bestuur en de genoemde sociale zorginstellingen. De gemeente verwierf het Capellehof in september 2017 en na een grondige voorbereiding, inclusief het opstellen van een beheersplan, een erfgoedanalyse en overleg met potentiële gebruikers, begon het gemeentebestuur in 2020 met de renovatie van het Capellehof. De gebouwen werden zorgvuldig gerestaureerd volgens de oorspronkelijke staat, waarbij rekening werd gehouden met de voorwaarden van Agentschap Onroerend Erfgoed. Het Capellehof en de omgeving vormen een beschermd dorpsgezicht, en de hoevegebouwen zijn erkend als monument.

De gerestaureerde stalvleugel van het Capellehof werd omgetoverd tot hoevewinkel ‘Superette Capellehof’ die wordt uitgebaat door vzw Mariënstede, ze bieden een breed assortiment aan streekproducten. De exploitatie van de winkel wordt volledig verzorgd door volwassenen met een beperking. Vzw ’t Ferm zal de bovenverdieping van de stalvleugel en de dwarsschuur gebruiken om zinvolle dagbesteding te bieden aan volwassenen met een beperking. Daarnaast zullen lokale verenigingen de dwarsschuur kunnen gebruiken voor het organiseren van evenementen. Het is een polyvalente ruimte met moderne faciliteiten.. Naast de zaal is er ook een ingerichte keuken.

Het binnenplein van de site werd heraangelegd en zal vrij toegankelijk zijn. Het is de ideale rust- of picknickplaats voor wandelaars en fietsers. Heel wat lokale en provinciale fiets- en wandelroutes starten of passeren aan de hoeve.

De gemeente ontving subsidies van verschillende instanties, waaronder Agentschap Onroerend Erfgoed, Leader en Westtoer, voor een totaalbedrag van € 368.000,00 om de renovatiewerken te ondersteunen. De totale renovatiekost bedraagt € 2.691.478.

De werken zijn nog niet af, want in de komende jaren zal ook de rest van de tuin en het woonhuis onder handen genomen worden. De gemeente zou in het woonhuis graag een nieuwe horecazaak onderbrengen. Samen met geïnteresseerde investeerders zal gekeken worden wat de mogelijkheden zijn. In het najaar zal hiervoor een overheidsopdracht uitgeschreven worden.

Hier alvast nog een opname van drie jaar geleden toen de plannen ontvouwd werden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.