Home > Kijk. Beestige verhalen uit De Zonnegloed: dit weekend de kamelen

Kijk. Beestige verhalen uit De Zonnegloed: dit weekend de kamelen

Geschreven op 17 mei 2025 om 09:00 door Mario De Wilde

Speciaal voor de lezers van Het Nieuws van West-Vlaanderen maken we deze week kennis met een paar indrukwekkende bewoners van wild animal sanctuary De Zonnegloed: de kamelen. Groot, stevig, een tikje eigenwijs – maar ook kwetsbaar. Want wat gebeurt er met een kameel die door zijn groep wordt verstoten? Of die zijn moeder nooit heeft gekend? Het zijn geen vragen die je vaak hoort, maar ze zijn cruciaal om deze dieren echt te begrijpen.

 

Een kameel met de papfles
Neem Joep, een kameel die als jong veulen werd verstoten door zijn moeder en met de papfles werd grootgebracht in een Nederlands dierenpark. Het klinkt misschien aandoenlijk, maar zo’n handopfok heeft diepe gevolgen. In de natuur leert een kameel via zijn moeder alles wat hij moet weten over sociaal gedrag. Zonder die opvoeding leert het dier nooit echt hoe je ‘kameel’ moet zijn.

En het gaat verder dan alleen sociaal gedrag: jonge dieren leggen een sterke band met degene die hen voedt. Normaal is dat de moeder. Maar in het geval van Joep… was dat een mens. En zo ontstaat een verwarring in soortherkenning. Later, wanneer Joep op zoek gaat naar een partner, projecteert hij die behoefte op mensen in plaats van op andere kamelen. Geen gezonde situatie – niet voor hem, en niet voor de mensen rond hem.

Toen Joep later werd ingezet als dekhengst in een dierenpark, liep dat volledig mis. De vrouwtjes wilden niets met hem te maken hebben. Hij begreep hun signalen niet, werd nerveus, opdringerig – en uiteindelijk verstoten uit de groep. Voor een sociaal dier als een kameel is dat een harde klap.
Lotgenoot Nelis
Ook Nelis, een andere kameel uit datzelfde park, werd uit zijn groep gezet. Verstoting onder kamelen gebeurt niet zomaar. Het is een duidelijk signaal: je hoort er niet meer bij. Zo’n uitsluiting laat sporen na. Verstoten dieren verliezen hun zelfvertrouwen, raken sociaal gedesoriënteerd en kunnen zich zelfs agressief of juist apathisch gaan gedragen. Want als je nergens bij hoort, waar hoor je dan nog thuis?
In De Zonnegloed krijgen Joep en Nelis opnieuw de tijd en ruimte om zichzelf te zijn – zonder groepsdruk, zonder verwachtingen, maar met veel geduld en zachte zorg.
Een kameel in slechte staat
Juliette kwam in nog slechtere omstandigheden toe. Ze werd samen met enkele stokstaartjes en Amerikaanse rode eekhoorns in beslag genomen door Dierenwelzijn Vlaanderen. Ondergewicht, uitdroging, doffe vacht, doffe blik – Juliette was op. Geen dier wordt in die toestand geboren. Het is een gevolg van verwaarlozing, van te lang over het hoofd gezien worden. Maar ook zij is er weer langzaam bovenop aan het komen. Met dagelijks hooi, aangepaste voeding, medische verzorging en zachte aandacht van onze verzorgers, herwon Juliette al veel van haar kracht én trots.
Verstoting laat littekens achter, maar genezing is mogelijk
Kamelen zijn sterke dieren, gebouwd om de woestijn te trotseren. Maar innerlijk zijn ze gevoeliger dan we denken. Een verstoten kameel verliest niet alleen zijn groep, maar ook zijn kompas. Zeker wanneer hij als jong dier door mensen is opgevoed, raakt zijn instinct in de war. Bij De Zonnegloed herstellen we dat kompas – stap voor stap, met tijd, ruimte en onvoorwaardelijke zorg. En als je dan Joep ziet liggen, kauwend op zijn hooi, met de ogen halfdicht in het voorjaarszonnetje, dan weet je: hij mag dan geen leider geworden zijn, maar wél eindelijk gewoon Joep.

Wil je deze indrukwekkende dieren van dichtbij zien? Kom dan gerust een kijkje nemen en ontdek zelf waarom de kamelen hier zo mooi zitten. 👉 Meer info via www.dezonnegloed.be

2 reacties

Jens Bogaert
Geschreven op 2025-05-18 17:19:39
Wie haalt er nu kamelen naar Europa? Jens Bogaert Vollezele
Fabby Verbeeck. Waregem
Geschreven op 2025-05-17 17:41:42
Wij waren onlangs in Egypte en daar propt men bij excursies deze beesten een ganse dag vol met suikers en snoepjes. Ook aan ons werd gevraagd of we ze chocolade wilden geven. Echt gezond kan dat onmogelijk zijn. Gelukkig zijn er nog mensen in ons land die zicht ontfermen over de uitgebuite dieren. Fabby Verbeeck. Waregem

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.