Home > Kerktoren in Zonnebeke afgelopen weekeinde ingehuldigd als uitkijkpunt

Kerktoren in Zonnebeke afgelopen weekeinde ingehuldigd als uitkijkpunt

Geschreven op 8 april 2019 om 08:36 door Mario De Wilde

Afgelopen vrijdag werd onder grote belangstelling de kerktoren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk officieel ingehuldigd als uitkijkpunt. Bereid je alvast voor op een stevige beklimming, met een prachtig panoramisch zicht als beloning, vanop 40 meter hoogte! De ontsluiting van de kerktoren in Zonnebeke kadert in het project Horizon 2025 van Provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Tegen 2025 zullen er 20 à 25 nieuwe uitkijkpunten verrijzen in het West-Vlaamse landschap. Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde: “Met Horizon 2025 investeren de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer samen maar liefst 4,4 miljoen euro in de landschapsbeleving in de toeristische regio’s. Alle uitkijkpunten zullen gratis toegankelijk zijn voor het grote publiek”. Voor de ontsluiting van de kerktoren in Zonnebeke werd €150.000 voorzien.

Adembenemend zicht op de omgeving

De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Zonnebeke is de eerste modernistische kerk die in België werd gebouwd na de Eerste Wereldoorlog. De gerenommeerde Brugse architect Huib Hoste wist het indertijd al en voorzag atypische panoramische vensters: het zicht bovenin de toren is uitzonderlijk! Tot op vandaag was de toren ontoegankelijk voor bezoekers. Dankzij de gemeente Zonnebeke en Horizon 2025 komt daar nu verandering in, en ook de kerkfabriek werkte enthousiast mee. Na heel wat technische ingrepen (nieuwe vensters, een veilige spiltrap, nieuwe vloeren, etc.), kan iedereen nu genieten van het prachtige uitzicht over Zonnebeke en de omliggende regio.

Getekend landschap

Op de verschillende tussenverdiepingen wordt bovendien een tentoonstelling voorzien, waarbij toelichting wordt gegeven bij de verschillende fases van de Zonnebeekse geschiedenis. De evolutie van het landschap staat hierin centraal. Heel wat elementen uit de geschiedenis zijn immers tot op vandaag nog zichtbaar aanwezig in het landschap en zo dus perfect te bezichtigen vanop het nieuwe uitkijkpunt. “Met dit uitkijkpunt en een ingerichte tentoonstelling over 4 verdiepingen, heeft Zonnebeke er opnieuw een troef bij!”, aldus schepen voor Toerisme Vanderhaeghen.

Praktisch: tickets zijn ter plaatse af te halen aan de toeristische infobalie in het Kasteelgebouw. Groepen kunnen reserveren via reservaties@zonnebeke.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.