Home > Katinka Sinaeve uit Sint-Andries neemt deel aan Nationale Expo met ‘Selfie met Ensor en co’

Katinka Sinaeve uit Sint-Andries neemt deel aan Nationale Expo met ‘Selfie met Ensor en co’

Geschreven op 9 mei 2024 om 07:16 door Mario De Wilde

Katinka Sinaeve, afkomstig uit de Brugse deelgemeente Sint-Andries mag best trots zijn op haar inzending ‘Selfie met Ensor en co’ voor De Nationale Expo. Deze studente aan de Stedelijke Academie Brugge DKO tekende een zelfportret dat de complexe verhouding tussen zelfrepresentatie en sociale media verkent. Het is haar droom om te kunnen exposeren en zij hoopt alvast een plaats te winnen op de tentoonstelling in Brussel.

Het werk, uitgevoerd op gerecycleerd papier met afmetingen van 102 cm bij 72 cm, gebruikt blauwe inkt en oliepastels om een krachtig beeld neer te zetten. Katinka plaatst zichzelf centraal in de compositie, waar ze een selfie neemt omringd door James Ensor en diverse figuren met maskers. Deze maskers, duidelijk geïnspireerd door de Belgische kunstschilder bekend om zijn expressieve en vaak verontrustende werken, symboliseren de verschillende online persona’s die mensen aannemen.

Katinka’s werk biedt de kijker de unieke kans om diep na te denken over authenticiteit in een tijd waarin de maatschappij continu perfectie en positiviteit eist. Elk masker in het werk dient als bescherming maar ook als barrière, die zowel ons ware zelf, onze kwetsbaarheid, afschermt van oordelen als de echte verbinding belemmert. ‘Selfie met Ensor en co’ nodigt iedereen uit om de complexiteit van zijn/haar eigen ‘maskers’ te overdenken. Het stelt de vraag hoe en waarom we ervoor kiezen deze te dragen, en hercontextualiseert Ensor’s maskers in het tijdperk van de selfie.

Liefhebbers kunnen nog tot 19 mei hun stem uitbrengen op het platform van de Nationale Expo. Mis de kans niet om dit werk van Katinka Sinaeve te steunen en te reflecteren op de vraagstukken die het oproept over identiteit en zelfexpressie in onze hedendaagse digitale wereld.

7 reacties

Carline Jonckheere
Geschreven op 2024-05-20 14:44:13
Prachtig schilderij! Groetjes Carline (kennis van je nonkel Bernard)
Heike
Geschreven op 2024-05-18 15:17:50
Wauw! Heel mooi Katinka!!! Zalig dat jij schildert als hobby! Ik stem voor jou. Groetjes Heike (vriendin van Manja)
Lieve STeen-Depover
Geschreven op 2024-05-11 18:13:49
Wat een super idee, Ik wist niet dat jij kunstacademie volgde,en jezelf centraal stellen, eerder ongewoon voor iemand die bescheiden is,maar ik ben zo blij voor jou,doe zo voort ben trots op jou.
Dirk
Geschreven op 2024-05-11 16:40:31
Ronduit schitterend qua idee en uitvoering
De bruyne
Geschreven op 2024-05-10 20:18:40
Prachtig! Proficiat!
Carolien Aneca
Geschreven op 2024-05-09 20:33:48
Fantastisch mooi en ook leuk om de gedachten ervan te lezen
Mia Vanoost
Geschreven op 2024-05-09 18:26:04
Pachtig

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.