Home > Karl wint Grote Prijs Knokke-Heist 2020 op Press Cartoon Belgium

Karl wint Grote Prijs Knokke-Heist 2020 op Press Cartoon Belgium

Geschreven op 30 juni 2020 om 11:08 door Mario De Wilde

Vorige week vond de juryzitting plaats voor de jaarlijkse uitreiking van Press Cartoon Belgium. Voor deze éénentwintigste editie van de PCB waren 28 cartoonisten genomineerd met 104 cartoons die in 2019 in de pers zijn gepubliceerd. De Grote Prijs Knokke-Heist werd toegekend aan Karl voor een tekening over de acties van Anuna De Wever, verschenen op 21 februari 2019 in ‘Trends’. De tweede prijs Knokke-Heist van € 2.000 gaat naar Kim met een cynische cartoon over de vluchtelingenproblematiek in Bruzz verschenen op 24 april 2019. De derde prijs Knokke-Heist van € 1.000 is voor Cost. met een politieke spotprent naar het schilderij “De bedrieger met de ruiten aas” van Georges de la Tour in Le Vif verschenen op 31 december 2019.

Jury

Aan de jurytafel zaten dit jaar de leden van het selectiecomité van PCB:

Karel Anthierens, Stichter PCB (Press Cartoon Belgium)

Mark Anthierens, Communication officer & redacteur bij Oxfam-België

Paul De Groeve, Copywriter

Thierry Tinlot, Stripuitgever

Philippe Warzée, Uitgever en directeur van PUB.be

Omwille van de coronacrisis en de veiligheidsmaatregelen die daarmee gepaard gaan, vindt dit jaar geen prijsuitreiking plaats. Er komt wel een tentoonstelling van het Cartoonfestival in Knokke-Heist, waarin onder meer de genomineerde PCB-cartoons van 2019 te zien zijn. De tentoonstelling wordt uitzonderlijk op een gedecentraliseerde manier opgezet en in openlucht, gespreid over vier locaties op een wandel- en fietsroute. De tentoonstelling loopt van1 juli tot 30 augustus en is open van 10 tot 18 uur. Voor PCB 2020 werd de Grote Prijs Knokke-Heist toegekend aan een cartoon van ‘Karl’. Een tekening over de acties van Anuna De Wever, verschenen op 21 februari 20198 in ‘Trends’.

Argumentatie van de jury

De cartoon van Karl kreeg de eerste prijs omdat hij op een uiterst duidelijke en artistieke manier aantoont wat er in ons land aan de hand is in verband met de klimaatcrisis. Het is de perfecte cartoon: een krachtig beeld met een duidelijke boodschap die bovendien bijzonder knap is weergegeven. Voor deze grote prijs ontvangt Karl een cheque van € 5.000. Behalve de Grote Prijs werden ook twee andere tekeningen bekroond.

Cartoon Leopold II
Tweede prijs: Kim, Bruzz, 24-04-19

De tweede prijs Knokke-Heist van € 2.000 gaat naar ‘Kim’ met een cartoon in ‘Bruzz’ verschenen op 24 april 2019.

Context van de cartoon

De Federale Dienst voor Vreemdelingenzaken wil in een aantal landen campagne voeren om de lokale bevolking tegen te houden naar ons land te migreren. Kim heeft daar een eenvoudige oplossing voor: toon hen het onmenselijke en racistische verleden van ons beleid met Leopold II als uithangbord.

Argumentatie van de jury

Kim combineert in deze cartoon twee boodschappen en linkt ze aan de actualiteit. Ten eerste het onmenselijke beleid van de Dienst voor Vreemdelingenzaken en ten tweede het latent racisme dat in onze samenleving aanwezig is, gesymboliseerd door het portret van Leopold II. Tweemaal schande voor het Belgisch beleid. En dat allemaal in één beeld.

Cartoon Georges de La Tour
Derde prijs: Cost., Le Vif, 31-12-19

De derde prijs Knokke-Heist van € 1.000 is voor ‘Cost.’ met een cartoon in ‘Le Vif’ verschenen op 31 december 2019.

Context van de cartoon

Naar Georges de La Tour: ‘De bedrieger met de ruitenaas’. Wie heeft tijdens het jaar de troeven in handen gehad? Boris Johnson verstopt een kaart in zijn zak. Greta Thunberg is de enige die open kaart speelt.

Argumentatie van de jury

De tekeningen van Cost. zijn altijd bijzonder knap en artistiek uitgewerkt. Als ze de actualiteit op zo’n trefzekere manier weergeven met bovendien een verwijzing naar een grootmeester in de schilderkunst, dan heb je niets minder dan een parel van een cartoon.

Cartoon
Cartoonfestival – Editie 2020

Sinds COVID-19 het land en héél de wereld overnam leven we in ongewone tijden. Geen enkele gebeurtenis had zo’n impact op ons sociale en professionele leven als het coronavirus. Sinds de uitbraak van de crisis werden verschillende opties voor het festival opengehouden. Er is uiteindelijk beslist dat het festival ook in 2020 zal doorgaan, als een positief signaal en een baken van hoop in ons verlangen ons oude leven weer op te nemen. Als bijna 60-jarige is het festival een vaste waarde geworden en daarom wil het gemeentebestuur dit baken ook dit jaar uitzetten als teken van hoop, met een blik op een betere toekomst. Het festival verlaat ook zijn vaste stek op het strand voor deze editie. Dit is een beslissing om social distancing te kunnen blijven garanderen tijdens het festival deze zomer. Het themagedeelte zal een volledige buitententoonstellig worden. Hiervoor zetten we onze Cartoonspots weer in en koppelen we deze aan fiets- en wandelroutes.

Daarnaast werken we ook aan een presentatie van de PCB en Gouden hoed verspreid over verschillende locaties in Knokke-Heist. Ook inhoudelijk gooien we het samen met EOS over een positieve boeg. Met het thema allemaal samen gaan we op een cartooneske wijze op zoek naar de mogelijke betekenissen van sociale cohesie.

PCB en Gouden Hoed

Op het parcours van de fiets- en wandelroute zijn vier locaties voorzien waar de Gouden Hoed en de PCB cartoons worden tentoongesteld.

Met name:

-Scharpoord, cultuurcentrum

-Het Zwin, bezoekerscentrum

-Sincfala

-For Freedom, museum

De tentoonstelling loopt van 1 juli tot 30 augustus 2020 en kan bezocht worden van 10 tot 18 uur. Meer informatie over het cartoonfestival vind je op de website, samen met een plattegrond waarop de verschillende plaatsen staan aangeduid: https://www.knokke-heist.be/cartoonfestival-knokke-heist.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.