Home > Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijd Blijvende Bijstand in Roeselare straalt opnieuw

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijd Blijvende Bijstand in Roeselare straalt opnieuw

Geschreven op 28 mei 2024 om 10:21 door Mario De Wilde

Sinds jaar en dag zijn Mariakapellen een vertrouwde plek waar mensen halthouden. Alleen of samen. Om even stil te vallen. Ook vandaag hebben deze plekken de kracht om ontmoeting en verbinding te stimuleren. In het kader van het project klein erfgoed hebben we de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijd Blijvende Bijstand op de hoek van de Kleine Bassinstraat en de Landbouwstraat een verfraaiing gegeven. Dit pleintje heeft een volledige metamorfose ondergaan.

Zorg voor kleine erfgoedelementen
Met het project klein erfgoed zetten we kapellen, kruisbeelden of andere kleine erfgoedelementen in de kijker. We geven ze opnieuw de aandacht die ze verdienen door ze wat op te knappen en de omgeving op te smukken. Dit doen we in samenwerking en afstemming met de eigenaar. De eigenaar van deze kapel is Fluvius. In 1925 kwam er op dit pleintje een elektriciteitscabine. In 1957 werd de kapel gebouwd op vraag en in opdracht van de parochiekerk Sint-Amand.

Het verwilderde groen werd verwijderd en een nieuw pad naar de kapel aangelegd. De muurtjes werden afgestoomd en het voegwerk van de muurtjes hersteld waar nodig. Het smeedijzeren poortje en venstertje kregen een nieuwe verflaag. Er werd gras gezaaid, een kastanje houten omheining geplaatst en beplanting voorzien met Rododendron en Lelietje-van-Dalen. In het najaar wordt nog Gelderse Roos geplaatst bij de bestaande boom.

Oproep
Maar naast het onderhoud en de renovatie van kapellen en ander klein erfgoed, willen we nu ook werk maken van het ontsluiten van de verhalen en de geschiedenis achter dit erfgoed. Ken jij het hoe en waarom achter deze of een andere kapel op ons grondgebied? Of ken je iemand die een verhaal of een anekdote kent over een kapel? Laat het ons weten! Dat kan via mail op publiekswerking@roeselare.be of op het nummer 051 26 24 00

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.