Home > Kamagurka, Valentyn en Horti Medici Amstelodamensis: het zijn weer veilingdagen bij Van de Wiele in Brugge

Kamagurka, Valentyn en Horti Medici Amstelodamensis: het zijn weer veilingdagen bij Van de Wiele in Brugge

Geschreven op 5 maart 2019 om 17:40 door Mario De Wilde

De eerstvolgende boeken- en kunstveiling bij Van de Wiele in Brugge gaan door op 15 en 16 maart. Een blikvanger op de zaterdag is lot 843: de ‘Horti Medici Amstelodamensis’ (1697-1701) van Johannes en Casparus Commelin, een handgekleurd exemplaar uit de collectie van Arpad Plesch, dat een beschrijving geeft van de planten uit Oost- en West-Indië in de Amsterdamse kruidtuin. De Amsterdamse Hortus was een van de rijkste tuinen van Europa in die tijd, mede dankzij contacten met het VOC. Er was bijvoorbeeld een ananasplant uit Suriname binnengesmokkeld, zelfs uit Japan waren er planten binnengesmokkeld. Voor de illustraties werd samengewerkt met Johanna Helena Herolt, dochter van Maria Sybilla Merian.

Een ander hoogtepunt is lot 941: François Valentyn, waar de Nederlandse reizen naar Oost-Indië worden beschreven, maar ook in China, Japan, Ceylon, Formosa, Siam enz. Kortom alle gebieden waar de VOC handel dreef. Het werk werd uitgegeven in 5 delen, van 1724 tot 1726. Het is beroemd omwille van de prachtige gedetailleerde kaarten en platen. Valentyn was bevriend met Rumphius, Duits botanicus, hij gebruikte o.a. zijn manuscripten voor zijn ‘Oud en Nieuw Oost-Indiën’. De auteur had in zijn testament laten opnemen dat zijn magnum opus nooit meer opnieuw zou mogen uitgegeven worden.

In de rubriek handschriften worden 14 mooie miniaturen in Gent-Brugse stijl aangeboden, ca. 1490, met voorstellingen van Sint-Joris, St. Christoffel, de H. Jacobus, de H. Ursula enz. alle met zeer mooie strooiranden. In de afdelingde eeuwse foto’s van Istanbul, Zwitserland, Parijs, Straatsburg, Venetië, Honolulu… of Brugge. Of ontdek de Belgische kunstenaars in de rubriek grafiek en schilderijen (loten 361-460): Flori Van Acker, James Ensor, Walter Leblanc, Roger Raveel, Louis Reckelbus, Victor Servranckx e.a.

Wie het liever nog moderner heeft, neemt best ook eens een kijkje naar lot 233, een bundeling van originele cartoons van Kamagurka uit augustus 2017. De actualiteit in augustus 2017: terreur in Barcelona, euthanasie, radicalisering bij kleuters, digitalisering, fipronilcrisis, robots, burn-out bij leraars, Trumpstemmers enz.

Praktische info: de kijkdagen vinden plaats vanaf zaterdag 9 maart in de veilingzaal in Groeninge 34 te Brugge. Men kan de catalogus raadplegen op de website www.marcvandewiele.com. Wie er niet bij kan zijn, kan ook live online bieden via de websites van Invaluable of Drouot. Er hebben zich reeds belangstellenden aangemeld uit België en de buurlanden, maar ook uit de Verenigde Staten, China, Singapore, Australië…

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.