Home > Jonge Elisabeth van Zwin Natuur Park bereikte eergisteren al Afrika

Jonge Elisabeth van Zwin Natuur Park bereikte eergisteren al Afrika

Geschreven op 27 augustus 2022 om 14:28 door Mario De Wilde

Eergisteren donderdag 25 augustus maakte Elisabeth, een van de 5 ooievaars die dit jaar een zender kreeg in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist, als eerste zenderooievaar de oversteek van de Straat van Gibraltar naar Marokko. Ze legde in zeer korte tijd een traject van meer dan 2.000 kilometer af. Sinds de start van het zenderproject in 2019 is ooievaar Elisabeth de eerste zendervogel die de oversteek zo vroeg in het najaar heeft gemaakt.

Vroeg vertrek uit het Zwin
De jonge zenderooievaars vertrokken dit jaar vroeger dan gewoonlijk uit het Zwin. Al op 6 augustus vlogen ze zuidwaarts, bijna 2 weken vroeger dan de gemiddelde vertrekdatum in de periode 2019-2021.

Het vroege vertrek is mogelijks te wijten aan het aanhoudende mooie zomerse weer. Ooievaars vliegen immers het liefst als er thermiek is, dat wil zeggen warme, opstijgende lucht. Dat zijn de ideale vliegcondities voor hen om over lange afstanden te trekken.

Snel zuidwaarts
Na een korte stop van een paar dagen in het noordwesten van Frankrijk, zette ooievaar Elisabeth gestaag haar trektocht verder door het westen van Frankrijk en dwars door het centrum van Spanje. Tot de regio van Madrid had ze gezelschap van Cezacosy, een andere Zwin-ooievaar. Elisabeth zette door, bereikte op 24 augustus het uiterste zuiden van Spanje en maakte op 25 augustus ineens ook de oversteek naar Marokko.

De Straat van Gibraltar is op haar smalste punt ongeveer 15 kilometer breed. Elisabeth deed er minder dan 20 minuten over om de oversteek te maken. Dat lijkt vrij lang, maar in dit gebied heerst vaak een sterke wind die het voor trekvogels moeilijk en risicovol maakt om de zee-engte veilig te overbruggen. Soms is de wind er zo ongunstig dat trekvogels dagenlang in de zuidpunt van Spanje wachten. Elisabeth trok toch de Straat van Gibraltar zonder veel aarzeling over.

Vervolg
De voorbije jaren staken de Zwin-ooievaars die naar Afrika trokken de Straat van Gibraltar pas over tussen half september en half oktober. In 2021 verbaasde zenderooievaar Murshid door al op 1 september de oversteek te wagen, ruim een halve maand vroeger dan gebruikelijk. Elisabeth doet daar nu nog een schepje bovenop door nog bijna een week eerder Marokko te bereiken.

Het is nu heel spannend om te zien wat Elisabeth zal doen. Murshid, die vorig jaar zo vroeg overstak, vloog uiteindelijk ook nog eens de Sahara over. Hij was daarmee de enige van de Zwin-zenderooievaars die de West-Afrikaanse Sahel bereikte, in vogelvlucht ruim 4.000 kilometer van het Zwin vandaan. Helaas kwam Murshid toen na enkele weken om in het grensgebied van Mali en Burkina Faso.

Andere bezenderde ooievaars
De 5 nieuwe, jonge zenderooievaars van dit jaar verlieten het Zwin samen en bleven bij elkaar tot in Noordwest-Frankrijk. Daarna viel de groep uit elkaar. Ongetwijfeld kwamen ze onderweg steeds meer andere trekkende ooievaars tegen. In die grotere groepen ooievaars was het onmogelijk om bij elkaar te blijven.

Zenderproject
Het Zwin Natuur Park zet sinds 2019 in op het bezenderen van jonge ooievaars. De bezendering kadert in het wetenschappelijk onderzoek dat het natuurpark samen met het KBIN (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) naar deze beschermde diersoort voert.

Het zenderproject leert welke trekroutes de ooievaars nemen, waar ze overwinteren en het zal ook inzichten geven in de uitdagingen waarmee de vogels te maken krijgen.

De voorbije 4 jaar werden 17 ooievaarsjongen van een zender voorzien. Er zijn momenteel nog 9 zenderooievaars van het Zwin Natuur Park in leven: Hadewijch, Kris, Cora, Spencer, Cezacosy, Robbe, Profke, Firmin en Elisabeth.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.