Home > Jong en oud houdt de traditie van de bietenlantaarns voor Sint-Maarten levendig

Jong en oud houdt de traditie van de bietenlantaarns voor Sint-Maarten levendig

Geschreven op 9 november 2021 om 14:40 door Mario De Wilde

Vandaag organiseert het Yper Museum workshops bieten versieren voor meer dan honderd lagereschoolkinderen. Ook in de Ieperse gevangenis gaan gedetineerden aan de slag met bieten. Het museum houdt met dit jaarlijks terugkerend project een mooie traditie ter ere van Sint-Maarten in stand. Aan de vooravond van 11 november ontvangen de kinderen in Ieper de goedheilige man met een stoet. Vroeger droegen veel kinderen daarbij een zelfgemaakte biet. Maar die traditie leek uit te sterven. Vooral de lantaarn en een gewone zaklamp werden populair. Het Yper Museum blaast al enkele jaren de oude gewoonte nieuw leven in met de workshops bieten versieren.

Ieperse gedetineerden maken bietenlantaarns 

Het museum wil ook gedetineerden van de Ieperse gevangenis laten kennismaken met de lokale tradities en houdt daarom een sessie op 8 november binnen de gevangenismuren. De bietenlantaarns zullen nadien gebruikt worden voor de kinderen van de gedetineerden tijdens het Sintbezoek.

Vele handen maken licht werk

Vandaag zijn de lagereschoolkinderen aan de beurt in zaal Feniks. Het museum werkt daarvoor samen met heel wat vrijwilligers: de Papascouts voor het uithollen van de bieten, de leerlingen Beeldende Kunsten van de Heilige Familie om de workshops te begeleiden en het Sint-Maartenscomité. Het is een project over generaties heen.

Educatief pakket

Als voorbereiding kregen alle deelnemende klassen een educatief pakket waarin de herkomst van Sint-Maarten op een speelse manier op school kan worden uitgelegd. De kinderen krijgen achteraf hun versierde biet mee naar huis. De grote voederbieten hiervoor zijn speciaal gekweekt door boer Karel Coene uit Vleteren.

Eeuwenoud ritueel

Lichtstoeten voor Sint-Maarten zijn eeuwenoude rituelen. De middeleeuwers vierden op deze manier het einde van de oogstperiode en de start van de donkere wintermaanden. Met Sint-Maarten op 11 november start een wintercyclus van lichtfeesten die eindigt op 2 februari met Maria-Lichtmis. Traditioneel hadden veel boerderijen in de streek een voorraad bieten, opgestapeld in een ‘bietenput’. De bieten dienden in de eerste plaats als wintervoer voor het vee, maar waren ook uiterst geschikt om uit te hollen, te decoreren en als lantaarn te gebruiken voor de lichtfeesten.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.