Home > Jeugdsite Eernegem krijgt stilaan meer vorm

Jeugdsite Eernegem krijgt stilaan meer vorm

Geschreven op 5 maart 2021 om 10:02 door Mario De Wilde

De nieuwe jeugdsite in Eernegem krijgt stilaan meer vorm. Op de gemeenteraad van 4 maart 2021 werd goedkeuring gegeven om het aanbestedingsdossier op te starten, voor een bedrag van zo’n 1.683.837,31 euro incl. 21% btw goedgekeurd. Als alles goed verloopt, kunnen de werken in september 2021 aanvatten. In het beleidsplan 2020-2025 werd de realisatie van een nieuwe jeugdsite, aangepast aan de hedendaagse normen en verwachtingen, opgenomen.

Schepen van jeugd Tina Ledaine verduidelijkt: “Op de huidige locatie van buitenschoolse Kinderopvang De Kornuit en speelpleinwerking Leutegem (in de Bruggestraat, nabij het recyclagepark en sport- en cultuurcentrum De Klokkenput) komt een nieuwe jeugdsite. Ook in deze nieuwe jeugdsite krijgen de speelpleinwerking en BKO De Kornuit een nieuw onderkomen. Hiervoor werd in het meerjarenplan 2020-2025 een investeringsbedrag van 1.900.000 euro voorzien. Dit bedrag wordt gespreid over de jaren 2021 en 2022. Voor het jaar 2021 is er een investeringsbedrag voorzien van 500.000 euro en voor het jaar 2022 een bedrag van 1.300.000 euro. Er werden plannen en een bestek voor de aanbesteding opgemaakt. De totale raming voor deze voorliggende opdracht bedraagt 1.391.601,08 euro excl. btw of 1.683.837,31 euro incl. 21% btw. Het bestek werd nu goedgekeurd door de gemeenteraad”.
Stevige renovatie en nieuwbouw
“De oude loods (van Leutegem) wordt stevig gerenoveerd”, aldus Tina Ledaine.”En er wordt een nieuwbouw met 3 verdiepingen tegenaan gebouwd die het kloppend hart van De Kornuit zal worden. Een van de grootste prioriteiten in het ontwerp was multifunctioneel ruimtegebruik en compartimenteren”, voegt Ledaine eraan toe. “We willen zo flexibel mogelijk gebruik maken van de site. Zo zal bijvoorbeeld de kleuterwerking van de Kornuit tijdens de zomer in de nieuwbouw zitten, terwijl de speelpleinwerking het deel van de loods gebruikt. Wanneer er geen speelpleinwerking is, gebruikt de voor- en naschoolse opvang het deel van de loods.”

“Naast het compartimenteren, hechten we ook belang aan de leeftijd van de kinderen en hun interesses”, zegt schepen van welzijn & gezin Willy Hosten. “In het deel van de kleuters bieden we grote aandacht voor geborgenheid en het ‘warme nest-gevoel’. We kiezen voor warme houtkleuren en een grote lichtrijke speelruimte met veel natuurlijk buitenlicht. Er komt ook een speeltrap mét glijbaan. In het deel voor de grotere kinderen en de speelpleinwerking moest het wat robuuster zijn, zodat kinderen ongeremd kunnen spelen en zich kunnen uitleven. Er is bovendien een afgesloten tuin voor beide delen.”
“In het gebouw worden ook polyvalente lokalen voorzien die vooral als tienerruimte, crearuimte en animatorenlokaal dienen. Deze lokalen komen op een eerste verdieping in de loods en grenzen aan een groot zonnig balkon”, geeft Willy Hosten nog mee.
Een nieuwe haven voor Chiro Eernegem
“De huidige villa van De Kornuit gaat echter niet verloren”, weet Tina Ledaine. “Na wat aanpassingswerken wordt dit de nieuwe thuis van Chiro Eernegem. Dit is namelijk een hele grote Chirogroep die naast een eigen tuin (huidige Kornuit-tuin) ook de tuin en binnenruimte van de loods mag meegebruiken”. Met het bestek dat nu goedgekeurd is, hoopt het lokaal bestuur om in september 2021 te kunnen starten met de werken. De Kornuit blijft in hun eigen gebouw tot ze naar het nieuwe gebouw kunnen. Ook voor de speelpleinwerking vormt deze timing geen probleem. De totale duur van de bouw zelf is geschat op 1.5 jaar.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.