Home > Jean Vanier, oprichter van wereldwijde Arkgemeenschap, actief in Brugge, deze ochtend overleden

Jean Vanier, oprichter van wereldwijde Arkgemeenschap, actief in Brugge, deze ochtend overleden

Geschreven op 7 mei 2019 om 13:24 door Mario De Wilde

Jean Vanier, stichter van De Ark, is deze ochtend in alle vroegte op 90-jarige leeftijd overleden. In 1964 richtte hij een internationaal netwerk van gemeenschappen op voor mensen met en zonder verstandelijke beperking. De Ark bestaat sinds 1973 in België. Vandaag is De Ark in meer dan 35 landen actief. Sinds 1993 is er Arkgemeenschap in Brugge en Moerkerke Als beroemd voorvechter en veelgevraagd spreker en auteur rond kwetsbaarheid en vrede won hij ondermeer in 2015 de gerenommeerde internationale Templetonprijs. Zijn begrafenis zal integraal uitgezonden worden op de Franse zender KTO, datum en uur volgt nog. Mensen ondersteunen door hen met anderen te verbinden. De Ark Vlaanderen heeft meer dan 40 jaar ervaring met dit ‘community-based’ werken waarbij mensen met een verstandelijke beperking voor 100% meetellen. Je vindt ons in & rond Antwerpen, Brugge en Gent, een nieuw project is op komst in Kortrijk. In Wallonië en Brussel zijn tevens 4 Franstalige gemeenschappen. Ieder heeft zijn inbreng. Zo delen we het leven van elke dag. De persoonlijke band die tussen ons groeit, geeft een warme kleur aan wat we doen en wie wij zijn. Dat werkt aanstekelijk. Samen veranderen wij de wereld.

‘We are not called by God to do extraordinary things, but to do ordinary things with extraordinary love’. Jean Vanier, stichter van De Ark

Achtergrond

· Jean Vanier kwam uit een politiek geëngageerde familie. Zijn vader, Georges Vanier, was gouverneur-generaal van Canada. Na een carrière bij de Engelse marine, studeerde Jean Vanier theologie en filosofie en werd professor ethiek in Canada. Jean Vanier richtte in 1964 De Ark (L’Arche) op in Trosly in Frankrijk.

· Jean Vanier was geraakt door het leed van mensen met een verstandelijke beperking in de jaren ’60 en nodigde twee mannen met een beperking uit om bij hem te komen wonen. Zo ontstond de eerste Ark. Weldra ontstonden Arkgemeenschappen over de hele wereld. Zo stond Moeder Teresa mee aan de wieg van De Ark in Indië. Elke Arkgemeenschap zet in op de persoonlijke band met mensen met een verstandelijke beperking. We hebben elkaar nodig om helemaal mens te worden en op die manier de wereld te veranderen.

· Sinds 1981 is hij een actief voorvechter voor vrede door zijn contacten met vooraanstaande religieuze en politieke leiders en projecten, het geven van lezingen en als gerenommeerd auteur van boeken over filosofie en spiritualiteit. Hij ontving verschillende prijzen en eretitels zoals Pacem in Terris Award (Verenigde Staten, 2013), Templeton Prize (Fondation Templeton – Verenigde Staten, 2015) en Commandeur de la Légion d’Honneur (Frankrijk, 2016)

 

2 reacties

Sabine Vanquaethem
Geschreven op 2019-05-07 14:10:53
Onze Arkgemeenschap in Moerkerke-Brugge is hem eeuwige dank verschuldigd: Jean was een voorbeeld van hoe mensen met een beperking middenin de maatschappij hun terechte plaats mogen/moeten krijgen...Een voorloper...
Anja T'Kindt
Geschreven op 2019-05-07 13:48:16
Jean Vanier, je was een mooi mens. Je zei altijd: Je bent mooier dan je zelf durft te geloven. Dankjewel voor wat je in beweging hebt gezet.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.