Home > Jaarboek Ergotherapie, gisteren in Brugge voorgesteld, zet ‘De Mantelfluisteraar’ in de kijker

Jaarboek Ergotherapie, gisteren in Brugge voorgesteld, zet ‘De Mantelfluisteraar’ in de kijker

Geschreven op 15 mei 2019 om 15:23 door Mario De Wilde

Het Jaarboek Ergotherapie 2019 is er: een werkinstrument voor ergotherapeuten in opleiding en op het werkveld. Bijzonder is dat de dienstencentra van Mintus dit jaar een essentiële bijdrage aan de publicatie leverden. Coördinator Bart Lambrecht (Mintus Dienstencentra): “In september 2017 kregen Els Verstraete, centrumverantwoordelijk van Ter Leyen, en Stéphanie Theuninck, verantwoordelijke van ‘Langer thuis in eigen huis’, de vraag om vanuit Mintus een bijdrage te leveren aan het jaarboek. De redactieraad zocht good practices om de publicatie te stofferen. Zo kwamen ze uit bij het mantelzorgcafé ‘De Mantelfluisteraar”, van onze dienstencentra.”

Ondersteunen in opdrachten
In het Jaarboek Ergotherapie wordt de opstart van het mantelzorgproject vanuit het dienstencentrum beschreven. “We belichten de weg die we hebben afgelegd, tot aan de lancering van het café”, gaat Els Verstraete verder. “Ergotherapeuten komen te weten hoe we via de eerste brainstormsessie, via tussentijds overleg en met geregelde aftoetsing bij de mantelzorgers zelf, tot het finale concept kwamen. Het is een proces van lange adem geweest, maar het Mantelzorgcafé werpt zijn vruchten af. We kunnen de mensen via bijeenkomsten, heen-en-weergesprekken en doodgewoon ‘aangename momenten’ ondersteunen in hun opdracht. We voelen waar hun noden zitten en proberen daarop in te spelen.” De Mantelfluisteraar is dus vooral een plaats waar mantelzorgers een luisterend oor vinden en open adem kunnen komen in een gezellige omgeving. Stéphanie Theuninck, projectverantwoordelijke ‘Langer thuis in eigen huis’: “Die ademruimte is ontzettend belangrijk voor alle mantelzorgers. Als welzijnsvereniging promoot Mintus immers het ‘zo lang mogelijk thuis wonen’. Senioren varen er wel bij, maar mantelzorg is nodig om de senioren dag en nacht comfort te kunnen bieden. Door het toenemend aantal senioren dat thuis blijft wonen, zijn mantelzorgers dus ook steeds meer nodig en bevraagd. We willen er via de Mantelfluisteraar voor zorgen dat ze zich voldoende gehoord, gewaardeerd en gesteund voelen. Zo kunnen ze hun opdracht beter en duurzamer vervullen.”
Dat het Jaarboek Ergotherapie aandacht besteed aan het concept, is een goeie zaak, zo bevestigt ook Mintus-voorzitter Pablo Annys. “Net als seniorenzorg en mantelzorg, is ergotherapie een evoluerende sector. De mensen die aan de slag zijn en de kandidaat-ergotherapeuten hebben baat bij inspirerende voorbeelden en ervaring uit het werkveld. Zo kunnen ze in hun vak de vinger aan de pols houden. Het Jaarboek Ergotherapie helpt daarbij en we zijn oprecht blij dat De Mantelfluisteraar er een plek in heeft gekregen. Het bewijst dat we investeren in zorg met een plus, voor alle senioren in de Brugse regio.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.